Jenson Button, omul Vineri

 

Cu excepţia lui Sebastian Vettel, aproape campion mondial şi care a condus ireproşabil tot sezonul, un singur alt pilot s-a evidenţiat în ultimele curse: englezul Jenson Button. Ultimul rămas “matematic” în lupta pentru titlu (deşi doar simbolic), Button scoate tot ce e posibil din monopostul McLaren, singura maşină care se poate apropia de performanţele Red Bull. Cu o abordare inteligentă, campionul din 2009 reuşeşte să obţină rezultate remarcabile, deşi părerea generala e că Lewis Hamilton – coechipierul lui – este mai rapid. La sosirea lui Jenson la McLaren anul trecut, toată lumea se aştepta ca acesta să fie pur şi simplu demolat de star-ul incontestabil al echipei, dar lucrurile au stat complet diferit, iar în acest sezon Hamilton a devenit eroul negativ. Figura charismatică a lui Button atrage din ce în ce mai multe aprecieri, rămînînd departe de controversele în care e implicat coechipierul lui.

 

Este foarte clar acum: la Suzuka Vettel va deveni campion. Nu are nevoie să cîştige, nu are nevoie nici de podium, îi trebuie doar un punct. El va lupta pentru victorie, aşa cum a declarat, dorind să ia titlul în stil mare. Si se pare că l-a şi ajuns un pic presiunea, fiindcă în primul antrenament a ieşit din pistă, lovind (e drept, uşor) parapetul.

 

Astăzi dimineaţă, la Suzuka, cel mai bun timp în ambele antrenamente libere a fost obtinut de… cine altul decit Jenson Button? Maşinile McLaren au fost din nou singurele care pot ataca supremaţia Red Bull, Ferrari şi celelalte rămînind în urmă.

 

Nu ne rămîne decît să aşteptăm calificările şi cursa. Suzuka este, alături de Spa, unul din puţinele circuite clasice rămase în calendar, iubite de piloţi şi cu spectatori extraordinar de entuziaşti. Merită să ne trezim devreme.