Pirelli a terminat campania de teste pentru sezonul 2011 din F1

Pirelli a început pregătirea pentru actualul sezon din Formula 1, anul trecut, cu testele de la Mugello, programate pe 19 august 2010, teste derulate  la 27 grade Celsius în aer şi 35 grade Celsius temperatura asfaltului. Campania s-a terminat în acest weekend, şapte luni mai târziu, pe circuitul de la Barcelona, pe ploaie şi la o temperatură de 13 grade Celsius.

Pirelli a ajuns, în cadrul acestui program de teste, pe circuitele de la Monza, Valencia, Jerez, Le Castellet, Bahrein şi Abu Dhabi, fiind parcurşi aproape 100.000 kilometri – echivalentul a peste 300 de curse de Formula 1.

Din totalul acestei distanţe, 18.000 kilometri au fost parcurşi în sesiuni de teste private, cu monopostul Toyota TF109, adaptat la regulamentele din 2011, avându-i la volan pe Nick Heidfeld, Romain Grosjean şi Pedro de la Rosa. Restul de kilometri a fost parcurs în timpul celor 15 zile oficiale de teste efectuate de echipele de Formula 1 înscrise in sezonul 2011.

La finalul testelor oficiale, în clasamentul celor mai mulţi kilometri conduce echipa Ferrari, cu un total de 5.244 kilometri parcurşi, urmată de Mercedes (4.483 km), Red Bull (4.407 km), Sauber (4.099 km), Williams (3.894 km), McLaren (3.844 km), Force India (3.745 km), Toro Rosso  (3.737 km), Lotus Renault (3.700 km), Virgin (3.361 km) Lotus (2.403 km) şi HRT (1.949 km).

În ceea ce priveşte piloţii,  Fernando Alonso a parcurs cei mai mulţi kilometri cu noile anvelope Pirelli, 2.826 kilometri, urmat de Michael Schumacher (2.474 km), Felipe Massa (2.417 km), Mark Webber (2.373 km), Rubens Barrichello (2.198 km) şi Sergio Perez (2.129 km). La polul opus se află Vitantonio Liuzzi, care a parcurs doar 326 kilometri, Jarno Trulli (1.028 km), Nick Heidfeld (1.140 km) şi Heikki Kovalainen (1.182 km).

Ultimul test de la Barcelona, programat din scurt după anularea Marelui Premiu al Bahreinului care ar fi trebuit să deschidă sezonul 2011 în Formula 1,  s-a desfăşurat pe durata a cinci zile. În primele patru zile, vremea a fost caldă, cu temperaturi de până la 27 grade Celsius, în timp ce sâmbătă, în ultima zi, când pe circuit mai erau doar echipele Ferrari, McLaren, Mercedes şi Williams, a început să plouă puternic, pelicula de apă ajungând pentru prima oară la 10 milimetri.

Ţinând cont de aceste condiţii echipele au parcurs doar 101 tururi, fiind practic imposibil să obţină informaţii concludente. Cei cinci piloţi desemnaţi să testeze în ultima zi au avut probleme în special pe liniile drepte acoperite complet de apă.

În timpul celor cinci zile de teste de la Barcelona, echipele au parcurs, în total, 3.555 tururi, echivalentul a 16.548 kilometri. Echipa care a parcurs cel mai mare număr de tururi a fost Sauber, 390, însumând 1.815 kilometri în patru zile. Cel mai rapid a fost Michael Schumacher (Mercedes), cu timpul de 1m:21,268 secunde, stabilit vineri, eclipsând performanţa lui Felipe Massa (Ferrari), de 1m:22,625 secunde, stabilită în sesiunea anterioară de teste de la Barcelona. Echipa care a adunat cele mai multe informaţii pe ploaie este Mercedes, care a parcurs 40 de tururi în ultima zi a testului.

Pe parcursul celor patru zile cu vreme frumoasă, majoritatea echipelor a testat anvelopele Pirelli Pzero, nominalizate pentru primele trei curse ale sezonului. În afara pneurilor cu o compoziţie hard şi soft, la Barcelona au fost disponibile şi versiunile PZero supersoft şi medium, fiecare echipă având la dispoziţie, în total, 35 de seturi de anvelope.

Au fost, cu siguranţă, cinci zile foarte interesante, pe parcursul cărora am întâlnit o varietate mare de condiţii meteorologice. Am beneficiat şi de condiţii perfecte, mai ales după amiaza, când temperaturile erau suficient de ridicate pentru ca pneurile de compoziţie hard şi soft să funcţioneze în regim optim. Acest lucru a permis unor echipe să simuleze condiţii de cursă şi am reuşit să adunăm informaţii interesante. Sâmbătă, condiţiile au fost extrem de dificile şi nicio echipă nu a reuşit să adune informaţii concludente. Ceea ce am remarcat, însă, pe parcursul acestei ultime sesiuni de teste, şi mai ales în timpul simulărilor de cursă, este că fiecare echipă a testat strategii diverse, ceea ce mă face să cred că ne aflăm în faţa unui sezon extrem de interesant. După testele de la Barcelona, am făcut un calcul şi am descoperit 54 de potenţiale oportunităţi de depăşire, şi asta fără ca toate monoposturile să fie prezente pe circuit. Circuitul din Australia este diferit de cel din Barcelona, dar, sincer, abia aştept să înceapă noul sezon”, a spus Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.

Marele Premiu al Australiei, care marchează revenirea Pirelli în Formula 1 dupa 20 de ani, este programat pe 27 martie, pe circuitul din Albert Park, Melbourne.