Premiile anuale Autosport au fost decernate la Londra

Revista britanică Autosport, cea mai importantă publicaţie de motorsport din lume, a decernat premiile anuale acordate protagoniştilor din automobilismul sportiv care s-au remarcat în mod deosebit în acest sezon.

Anul acesta a fost a 22-a ediţie a ceremoniei, de-a lungul anilor mulţi dintre cei premiaţi avînd cariere deosebite în sportul cu motor.

Premiul “International Racing Driver of the Year” i-a revenit, firesc, lui Sebastian Vettel, cel mai tînăr campion mondial de Formula 1. La numai 23 de ani, tînărul german a obţinut 5 victorii şi 10 pole-position în acest sezon, realizări remarcabile care i-au asigurat titlul în faţa unor concurenţi foarte puternici, ca Fernando Alonso – dublu campion mondial – sau cei doi campioni de la McLaren.

Titlul de “Pilotul de Raliuri al anului” i-a fost acordat septuplului campion mondial Sebastian Loeb, premiul fiind ridicat pentru acesta de alta legendă a raliurilor, Ari Vatanen. Loeb a fost încununat pentru a cincea oară cu acest titlu, el avînd un record incredibil de 62 de victorii în WRC.

Aşa cum era de aşteptat, Citroen C4 WRC a obţinut premiul pentru cea mai bună maşină de raliuri, pentru al treilea an consecutiv. C4 WRC va fi înlocuit începînd de anul viitor de Citroen DS3 WRC, construit după ultimele reglementări pentru campionatul mondial.

Monopostul de Formula 1 Red Bull RB6 a primit premiul pentru cea mai bună maşină de curse a anului, bolidul proiectat de Adrian Newey obţinînd 9 victorii şi 15 pole-position-uri în acest sezon, din 19 curse disputate.

Premiul pentru debutantul anului a fost acordat lui Kamui Kobayashi, care a impresionat în acest sezon la volanul monopostului Sauber. In afară de cele opt clasări în puncte, el a realizat mai multe depăşiri spectaculoase, incluzînd aici pe cea asupra lui Alonso în ultimul tur la Valencia.

Au mai primit premii pentru întreaga activitate Sir Jackie Stewart, triplu campion mondial în anii ’60 si ’70 şi Rubens Barrichello, cel mai experimentat pilot din Formula 1 cu peste 300 de Mari Premii disputate.

De asemenea, au fost premiaţi Dario Franchitti – triplu campion în Indycar şi cîştigător în celebra cursa de 500 de mile de la Indianapolis, proprietarul de echipe de curse Chip Ganassi – cu victorii în mai multe categorii din motorsportul american, şi producătorul de pneuri Bridgestone – care a părăsit Formula 1 la capătul acestui sezon, după 14 ani de succese.

Jason Plato a fost declarat Pilotul Naţional al anului, el obţinînd al doilea titlu în Campionatul Britanic de Turisme, una din cele mai frumoase competiţii de acest fel din Europa. Il cunoaştem pe Jason Plato şi din rolul său de realizator al emisiunii Fifth Gear.

Mult discutatul F-Duct implementat de echipa de Formula 1 McLaren a obţinut “Premiul pentru Inovaţie si Pionierat”. Acest dispozitiv foarte ingenios a permis celor doi piloţi ai echipei să atingă viteze foarte mari pe liniile drepte, doar prin acoperirea unui orificiu din cockpit.

Un alt premiu foarte important, premiul McLaren Autosport BRDC, a fost acordat tînărului de 21 de ani Lewis Williamson, vicecampion în Formula Renault UK. Acest premiu este acordat de către echipa McLaren celui mai promiţător tînăr pilot al anului, căruia îi asigura o sesiune de teste cu bolidul de Formula 1 şi alte premii de valoare, ceea ce înseamnă o susţinere foarte importantă pentru carieră în viitor.

In fine, pentru premiul “Momentul LG al anului” fanii Formulei 1 au ales incendiul lui Heikki Kovalainen la Marele Premiu din Singapore, cînd pilotul finlandez de la Lotus a oprit cu maşina în flăcări pe linia dreaptă, a coborît şi a încercat să o stingă cu un extinctor luat de peste zidul boxelor.

Emil Căldăraru – Echipa Motorsportnews