Un nou circuit, aceiaşi protagonişti: Coreea de Sud

După multe incertitudini, iată că Formula 1 a ajuns în Coreea de Sud, pe noul – foarte noul – circuit de la Yeongam. Omologat de FIA în ultimul moment, acum o săptămînă, noul traseu abia asfaltat nu este în cele mai bune condiţii, deşi performanţa constructorilor este remarcabilă. Temerile celor prezenţi la circuit s-au dovedit uşor exagerate, căci în afară de priveliştea dezolanta a împrejurimilor încă neamenajate (dar care vor fi transformate anul viitor într-un orăşel) pista se prezintă în condiţii bune. Bineînţeles că aderenţa pune ceva probleme, fiind încă necirculată, dar pe măsură ce se avansează în weekend, asfaltul pare a se comporta foarte bine.

Disputate la ore matinale pentru noi, ca şi în Japonia, cele două antrenamente libere de vineri s-au desfăşurat perfect normal. În prima şedinţă pilotii s-au acomodat cu circuitul, încă foarte prăfuit, timpii pe tur fiind în continuă scădere pe măsură ce asfaltul s-a curăţat. Lewis Hamilton a fost cel mai rapid, urmat de Robert Kubica, Nico Rosberg, Vettel şi Button. Cele două Ferrari au avut performanţe mai “discrete”, dar aşa cum am spus, a fost o sesiune de tatonare.

În a doua şedinţă de antrenamente, odata cu îmbunătăţirea pistei, lucrurile au devenit serioase. Toată lumea a testat comportamentul gumelor pe asfaltul nou, care s-a curăţat aproape complet, oferind condiţii de aderenţă bună. De data aceasta s-a impus Mark Webber, urmat de Fernando Alonso şi Hamilton. Kubica a realizat al 4-lea timp, plasîndu-se din nou printre protagonişti şi devansîndu-i pe Button, Massa şi Vettel. Şi această a doua sesiune s-a desfăşurat fără mari evenimente, doar cei doi piloţi HRT (Sakon Yamamoto şi Bruno Senna) au avut probleme, brazilianul reuşind doar un tur cronometrat. Jenson Button a avut şi el parte de mici emoţii, un mic incendiu la maşină în timp ce era la standuri forţîndu-l să aştepte pentru reparaţii o bună parte din timp.

Piloţii s-au declarat foarte mulţumiţi de circuit, singurele observaţii se referă la intrarea la boxe, situată într-o zonă fără vizibilitate. Există locuri unde se pot face depăşiri, iar degradarea pneurilor va duce la dueluri interesante.

Vremea a fost foarte bună, dar prognoza indică ploaie pentru duminică, ceea ce ar crea situaţii foarte delicate în cursă. Spectacolul pare oricum garantat.

Sîmbătă puteţi vedea calificările de la ora 8:00, iar cursa are loc duminică dimineaţa începînd cu ora 9:00 (ora României).