Un punctuleţ

Pînă de curînd, sezonul 2011 al Formulei 1 a fost foarte interesant. Mai exact, pînă la Marele Premiu al Ungariei de la Budapesta.

 

Ei, dar după aceea, au urmat 3 curse de la care toată lumea aştepta ca Red Bull să piarda avantajul. Nici la Spa, nici la Monza şi nici la Singapore, echipa lui Sebastian Vettel nu mai obţinuse victoria. McLaren anunţau că aceste circuite îi avantajează, Ferrari aveau şanse, lumea spunea că bolizii Red Bull nu au viteză pentru circuitele rapide, şi cîte şi mai cîte. Ei bine, Vettel ne-a plictisit de fiecare dată, pierzîndu-se în zare şi nefiind ameninţat de nimeni în drumul spre victorie.

Şi Formula 1 a redevenit un pic plictisitoare şi foarte previzibilă.

 

 

La Singapore, spectacolul a fost asigurat de panorama oraşului luminat strălucitor. Cursa a fost doar un pretext pentru etalarea splendorii nocturne a metropolei-stat. Puţinul suspans pe pistă a fost furnizat, ca şi la Monza, de Schumacher şi Hamilton. De data asta însă, nu a fost vorba de un duel direct între cei doi foşti campioni, ci de incidentele provocate de aceştia. Hamilton a fost blocat la start şi a pierdut multe poziţii, iar apoi, înfierbîntat, l-a agăţat pe sărmanul Felipe Massa, provocîndu-i o pană, în acelaşi timp rămînînd fără jumătate din aripa faţă. Englezul de la McLaren a servit, desigur,  o penalizare (la care a fost  abonat dealtfel tot sezonul) şi astfel am mai avut parte de ceva depăşiri în cursa lui de recuperare. Puţin mai tîrziu, Schumi a decolat peste roata spate a Sauberului lui Sergio Perez, oprindu-se în parapet şi declansînd ieşirea maşinii de siguranţă. După ce s-a facut curăţenie pe pistă, am avut din nou parte de puţină adrenalină, în luptele strînse de la mijlocul clasamentului.

 

În tot acest timp, Vettel era la plimbare pe bulevardele luminate strălucitor. Constant mai rapid decît ceilalţi cu peste o secundă pe tur, campionul german nu a fost ameninţat de nimeni, nici măcar forcingul de final al lui Jenson Button (un pilot care îşi arată încă o dată valoarea extraordinară) nu l-a deranjat aproape deloc.

 

Pe locul 3 a venit Mark Webber, australianul părînd acum linistit că a semnat şi pentru la anul cu Red Bull, singurul său stress fiind incapacitatea de a lua un start calumea. Webber şi-a văzut de treabă şi l-a bătut pe Alonso, ca să nu se facă de ruşine complet (Ferrari-ul spaniolului fiind vizibil mai lent) şi atît.

 

Hamilton a luptat eroic cu toată lumea (Massa, stewarzi, pneuri…) şi a reusit să revină pînă pe 5. Din fericire, cu toate prostiile pe care le face, măcar e un adevărat “racer” şi produce spectacol.

Paul Di Resta îşi consolidează şi el reputaţia obţinînd un loc 6 excelent, în faţa lui Nico Rosberg şi a coechipierului Adrian Sutil. 

 

Rezultatul, după această cursă care pare mult mai interesantă în cronică decît a fost ca (tele)spectator?…  Sebastian Vettel nu se încoronează campion încă, pentru UN SINGUR PUNCT.