Urmează virajul 8!

Weekend-ul următor marchează începutul sezonului european şi, contrar tradiţiei recente, motorhome-urile vor face prima vizită din 2011 la Istanbul.

 

După o pauză de trei săptămîni în care am avut timp să “digerăm” ce s-a întîmplat în “deplasare”, acum începe treaba serioasă. Toate echipele vor veni cu componente noi pe maşini, atît la Istanbul cît şi la Barcelona, următoarea cursă, pentru unii dintre constructori acesta reprezentînd un nou start de sezon.

 

Circuitul din Istanbul este relativ nou apărut (şi deja în pericol să dispară din calendar de la anul) dar este foarte apreciat de piloţi, în special pentru faimosul viraj 8. Acesta este cel mai lung viraj din calendarul F1 şi se parcurge la viteze foarte mari, de 260-270 km/h. Este de fapt compus din 3 viraje, care se negociază ca unul singur, şi supune pilotul la acceleraţii laterale de 3.5G pînă la un maximum de 5G! Pneurile vor fi foarte solicitate, în special cel din dreapta-faţă, şi combinat cu faptul că avem un furnizor nou de pneuri – Pirelli – acest viraj va constitui punctul cheie în reglarea maşinilor pentru cursă.

 

Deci, ce ştim şi ce nu ştim? Ei bine, ştim că Red Bull vor rămîne tot foarte rapizi şi maşinile “de bătut” în calificări, fiindcă, la urma urmei, o diferenţă de 7 zecimi nu dispare pur şi simplu. Dar Vettel şi Webber pot fi bătuţi în ​​cazul în care apare o greşeală în cursă, fie ea o piuliţă la roată nestrînsă sau o alegere greşită a cauciucurilor.

 

Cei de la McLaren ar fi încîntaţi să repete succesul din 2010, şi asta chiar s-ar putea întîmpla. Se ştie că maşina lor este foarte rapidă în ritm de cursă şi, pe aceasta pistă, un driver ca Jenson Button ar putea proteja cauciucurile foarte bine pentru a învinge. De altfel, poate vă amintiti, el şi coechipierul Lewis Hamilton sînt ultimii doi cîştigători ai Marelui Premiu al Turciei.

 

Cei mai mulţi ochi vor fi însă pe Ferrari. Avînd mai puţin de jumătate din punctele lui Red Bull după 3 curse, lipsa lor de performanţă a fost o surpriză, mai ales după testele din pre-sezon, cînd nimeni nu se aştepta la un astfel de dezavantaj fată de maşinile lui Adrian Newey, dar mai ales să fie în urma celor de la McLaren.

 

Intre timp, au avut loc schimbări importante la Williams. Doi dintre cei mai importanţi conducători ai echipei şi-au anunţat plecarea la finalui acestui sezon, urmînd ca în locul lui Sam Michael să vină Michael Coughlan, fost la McLaren pînă în 2009. Williams este într-o situaţie foarte delicată, avînd cel mai slab debut de sezon din istoria lor, şi speră într-o revenire cît mai rapidă.

 

Echipa lui Colin Kolles – Hispania (HRT) – are ca obiectiv să depăşească rivalul Marussia Virgin Racing în acest weekend, încurajaţi de performanţele relativ bune din cursele de pînă acum.

 

Sînt convins că vom avea din nou spectacol în acest weekend, începînd de la primele antrenamente libere de vineri şi pînă la cursa de duminică, de la ora 3 după-amiază.