Vettel si Pirelli au impus ritmul in China

Cele 12 echipe din Formula 1 au reuşit să adune date importante despre noile anvelope Pirelli PZero în timpul celor două sesiuni de antrenamente libere de la Shanghai, dar cu o prognoză meteo care anunţa temperaturi mai scăzute şi chiar ploaie pentru sâmbată, mai pot apărea încă multe surprize. Ambele sesiuni de antrenamente libere de astăzi s-au desfăşurat la o temperatură ambientală de 27 grade Celsius şi 30 grade Celsius temperatura asfaltului.

 

Toate echipele s-au folosit de antrenamentele libere pentru a testa setări diferite ale monoposturilor. Unii dintre piloţi au testat componente noi, în timp ce alţii au parcurs foarte multe tururi pentru a aduna informaţiile necesare pentru stabilirea strategiei de cursă. Sebastian Vettel, pilotul echipei Red Bull şi câştigătorul primelor două etape din acest sezon, a impus ritmul încă de la început, chiar dacă circuitul era murdar şi acoperit de praf, stabilind cel mai bun timp atât în sesiunea de dimineaţă, cât şi în sesiunea de după masă.

 

 

In sesiunea de dimineaţă, Vettel a parcurs cel mai rapid tur cu timpul de 1m:38,739 secunde, fiind mai rapid cu 6 zecimi decât Mark Webber, colegul său de echipă care a fost cronometrat cu cel de-al doilea timp. Toţi pilotii au folosit pneurile de compoziţie dură, profitând şi de setul suplimentar de anvelope pus la dispoziţie de Pirelli pentru ziua de vineri.

 

Dupa amiaza, Vettel şi-a imbunătăţit timpul, la 1m:37,688 secunde, cu versiunea soft a pneurilor PZero. Lewis Hamilton, cu acelaşi tip de pneuri, a fost mai lent cu 0,166 secunde şi a terminat sesiunea pe locul secund. Sesiunea de după amiază s-a desfăşurat în condiţii meteo identice, 27 grade Celsius temperatura în aer şi 30 grade Celsius temperatura asfaltului, Vettel fiind cel mai rapid din nou. Pastor Maldonado, pilotul echipei Williams, a fost primul care a trecut de pe hard pe soft, dupa 23 de minute scurse din sesiunea a doua de antrenamente libere, şi a fost imediat cel mai rapid, confirmând si faptul că există o diferenţă de 1,5 – 2 secunde pe tur între pneurile hard şi cele soft.

 

În total piloţii au parcurs 1.098 de tururi pe circuitul de la Shanghai, lung de 5,451 kilometri. In prima sesiune s-au parcurs 458 de tururi, iar în sesiunea a doua s-au parcurs 640.

 

Suntem încântaţi după prima zi din China pe un circuit care, la fel ca majoritatea din calendar, este complet nou pentru noi. Chiar dacă a fost destul de cald astăzi, uzura pneurilor a fost mai mică decât cea din Malaezia, deci mă aştept să vedem doar doua opriri la boxe pentru fiecare maşină în timpul cursei, similar cu ce s-a întâmplat în Australia. De asemenea, au fost mult mai puţine probleme cu „bucăţile” de gumă, de formă şi consistenţa unor caramele, lăsate de anvelope pe pista pe masură ce se degradeaza. Acest lucru va fi, cel mai probabil, valabil şi în timpul cursei când vor fi mai puţine opriri la boxe. În ceea ce priveşte durata de viaţă a anvelopelor, există o diferenţă de 5 – 6 tururi între pneurile de compoziţie soft şi cele hard, ceea ce oferă multiple posibilităţi în ceea ce priveşte strategia de cursă. Vremea este imprevizibilă, deci se adaugă o nota suplimentară de suspans pentru acest weekend care oricum se anunţase deja ca fiind extrem de spectaculos”, a spus Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.

 

CHESTIUNEA ZILEI DE LA PIRELLI

 

Sebastian Vettel, pilotul echipei Red Bull, a condus 109 din cele 114 tururi parcurse până acum în cele două curse de Formula 1 din 2011. Echipa Red Bull a avut şi cele mai rapide opriri la boxe, fiind urmată de echipa McLaren, care a fost, în medie, cu 0,334 secunde mai lentă la fiecare oprire. Pe trei se află cei de la Lotus Renault, cu un timp mai slab cu 0,592 secunde decat cel al echipei Red Bull.