Barum Czech Rally Zlin 2010 preview

In weekend-ul acesta , intre 27 si 29 august, va avea loc Czech Rally Zlin 2010, acesta sarbatorind a 40-a editie . Cele 17 probe speciale se vor desfasura pe asfalt iar parcul de service este amenajat la Otrokovice( 11 km distanta de Zlin) . Un numar record de automobile in configuratie S 2000 este asteptat la start, nu mai putin de 28 de echipaje fiind inscrise cu astfel de masini. Un motiv care a dus la acest record este ca Czech Rally Zlin 2010 este si etapa in ERC si in Campionatul National , recordul fiind detinut anterior de Geko Ypres Rally si Raliul Sanremo, la startul acestora aliniindu-se cate 24 de automobile S 2000.

Raliul va debuta maine, pentru ziua de vineri fiind programat startul festiv la ora 17:00 si o proba superspeciala , programata la ora locala 21:15 , care se va desfasura noaptea pe circuitul amenajat pe strazile orasului Zlin. Aceasta superspeciala este in lungime de 9,36 km si consta in parcurgerea a trei tururi de circuit stradal. Concurentii vor lua startul la intervale de aproximativ 25 secunde intre ei,( asemanator cu superspeciala din Raliul Germaniei – Circus Maximus),  ceea ce inseamna ca la un moment dat pot fi chiar 7 masini pe circuit.

Pe lista pilotilor inscrisi , regasim cativa dintre pretendentii la victorie, Juho Haninen ( aflat pe locul 1 al clasamentului general dupa 8 etape desfasurate) , al carui avans fata de colegul sau Jan Kopecky a fost redus la 7 puncte in clasamentul general.  Ambii vor evolua pe modele Skoda Fabia S 2000 Facelift de uzina, facelift care a insemnat  printre altele latirea trenului de rulare, fapt care a imbunatatit manevrabilitatea masinii. Kopecky este recunoscut pentru rezultatele sale obtinute in raliurile pe asfalt, fiind castigatorul editiei de anul trecut .

Un alt pretendent la victorie este belgianul Freddy Loix, invingatorul acestui raliu in 2008 si al ultimei etape din 2010 desfasurate pe asfalt . Programul acestuia in 2010 pentru IRC nu este unul complet , asa ca nu va avea nimic de protejat si va forta cu siguranta o noua victorie, care l-ar propulsa pe locul 1 in topul pilotilor cu cele mai multe victorii in IRC, in acest moment aflandu-se la egalitate cu Kris Meeke . Vorbind despre englez, acesta a avut parte de cateva abandonuri care l-au indepartat de fruntea clasamentului, o noua infrangere aici urmand sa-l scoata definitiv din lupta pentru titlu.

Revine in IRC un alt englez, Guy Wilks, acesta fiind primul sau raliu dupa teribilul accident de la Raliul Sardiniei din inceputul campionatului, acesta avand doua vertebre fisurate in urma acelui accident. Andreas Mikkelsen este cel mai bun candidat la victorie printre pilotii cu automobile Ford Fiesta  S 2000 , acesta urmand sa se dueleze si cu echipajele Proton conduse de campionul en titre al Marii Britanii – Keith Cronin si Nord Irlandezul Niall McShea . Acestia vor pilota automobile Satria Neo S2000 si ii inlocuiesc pe traditionalii piloti Proton , Chris Atkinson si Alistair McRae.

Canalul Eurosport va transmite imagini LIVE , sau cu mici intarzieri, din stopul  probei speciale cu nr.6, sambata incepand cu ora 15:00-15:30 (CET) si din parcul inchis de la sfarsitul zilei incepand cu ora 19:00 CET . Duminica va mai fi o transmisie din parcul de service intre orele 12:30-13:00 CET .

Lista echipajelor inscrise

Plan orar probe speciale

Site oficial

Program TV Eurosport

Via | IRC