RCR și FIVA organizează simpozionul internațional „Restoration – Art or science?”

Preț de câteva zile, Bucureștiul va deveni epicentrul pasiunii pentru automobilele clasice, reunind unii dintre cei mai importanți colecționari și restauratori din întreaga lume. Simpozionul „Restoration – Art or science?” va aduce în discuție tema restaurărilor auto, cu problemele și perspectivele de viitor pe care le au aceste operațiuni esențiale pentru salvarea și întreținerea unor automobile de patrimoniu. Organizat de Retromobil Club România, evenimentul devine cel mai important de acest fel din agenda internațională a acestui an, cu prezentări din partea unora dintre cei mai valoroși experți de pe trei continente.

Unul dintre obiectivele principale ale Asociației Retromobil Club România, în calitatea sa de Autoritate Națională FIVA, este salvarea și conservarea patrimoniului automobilistic. Asta implică, printre altele, încurajarea și susținerea operațiunilor de restaurare a tuturor celor care doresc să salveze un automobil cu valoare istorică și să-i redea starea și funcționalitatea de odinioară.

Restaurarea automobilelor este un proces complex, ce se întinde de cele mai multe ori pe o durată de ani de zile, prin care un vehicul istoric este recondiționat din punct de vedere tehnic și estetic, respectându-se fidel originalitatea. Restaurarea este un proces de conservare a istoriei, o poveste despre pasiune și dedicație, dar și unul din elementele cheie care contribuie la valoarea vehiculelor istorice, o piață unde valorile de catalog la cele mai mari licitații de pășesc cu ușurință un milion de euro.

„Restoration – Art or science?” va aduce laolaltă unii dintre cei mai importanți experți din domeniul restaurărilor auto într-un dialog menit să valorifice istorii, practici, experiențe și tradiții. Restaurarea automobilelor clasice este proces care se bazează pe cunoștințe și meserii care nu mai sunt utilizate în industria auto, în unele cazuri chiar și de câteva decenii. Astfel de evenimente sunt esențiale pentru a construi un dialog și aduce în prim-plan tocmai tehnici și procese, pentru a asigura calitatea procesului de restaurare atât de esențial pentru a salva moștenirea pe care ne-au lăsat-o generațiile de ingineri și designeri geniali, responsabili pentru cele mai impresionante creații automobilistice alte tuturor timpurilor.

În cele nouă conferințe organizate la București și transmise live pe canalele media ale organizatorilor Retromobil Club România și FIVA, vor lua cuvântul invitați precum David Cooper (SUA), Patrick Delage (Franța), Corrado Lopresto (Italia), Harald Leschke (Bulgaria), Irphan Aman Mogul, Kersasp Bastawala (India), Stephane Guarato, Arthur Morault, (Franța), Michel Lamoureux (La Cité Collège – Canada), Cătălin-Cedric Ghigea și Andrei Dumitrescu (România).

Simpozionul organizat la București va încerca să găsească răspunsuri la: Este restaurarea o artă sau o știință? Ce contează mai mult, simțul artistic al unui restaurator sau precizia cu care strânge fiecare șurub de pe mașină? Este restaurarea pentru orice pasionat sau ar trebui să fie un domeniu rezervat exclusiv specialiștilor? Poate fi o restaurare profitabilă sau este doar o pasiune extrem de costisitoare?

Evenimentul va fi moderat de Alexandru Șeremet, Corporate Communication Manager BMW Group Romania și prezentator de tradiție al Concursului de Eleganță Sinaia. Din partea F.I.V.A. vor participa Tiddo Bresters, Gautam Sen, Peter Edqvist, Aleksandar Vidojkovic și numeroși reprezentanți ai autorităților naționale FIVA din întreaga lume.

Atmosfera magică a evenimentului va fi completată de reprezentațiile live a unor artiști români care se bucură de recunoaștere internațională: Adrian Mitu (The Coffee Artist – live painting show), Paul Cordoș (live bending show).

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără suportul partenerilor BMW România, Motul, Pirelli, 360.ro, Tarom, Ecoplating, Fan Courier, Lechler, Nesadi Protect, Uniqa.