Dakar 2011: Piloții Vectra Racing au încheiat cu bine prima săptămâna

  • Dakar 2011 Argentina – Chile
  • Ziua 6 – 7 ianuarie, Iquique – Arica
  • Nr. total de km 721 – din care 456 km probă specială, 265 km etape de legătură
  • Pe locurile 21 și 70 la jumătatea Dakar-ului 2011

Mani Gyenes și Marcel Butuza au încheiat cu bine prima parte a celui mai dificil raliu din lume și se pregătesc pentru cei 5000 de km care urmează începând cu 9 ianuarie.

După o probă specială de 456 km, Dakar-ul a ajuns în Arica, cel mai nordic punct al său de la mutarea în America Latină. În bivouacul amenajat în Chile aproape de granița cu Bolivia și Peru au ajuns doar 116 din cei 186 de motocicliști care au pornit în urmă cu o sptămână din Buenos Aires. Proba de pe 7 ianuarie a fost ultima înainte de ziua de pauză programată pe 8 ianuarie. În această zi se analizează prima parte a raliului și se fac strategiile pentru următoarea săptămână, până la finișul raliului mai fiind de parcurs aproximativ 5000 de km, 2888 din aceștia fiind reprezentați de probele speciale.

Piloții Vectra Racing au avut un început de raliu bun și după șase probe speciale se află pe locurile 21 (Mani Gyenes) și 70 (Marcel Butuza). Cei doi s-au adaptat bine deșertului Atacama și au reușit să nu rateze nici un waypoint în cele două probe desfășurate până acum în cel mai arid deșert din lume.

Marcel Butuza:”Ultima probă specială avută înainte de ziua de odihnă a fost una lungă în care iarăși au fost multe capcane din cauza fesh fesh-ului. Am avut un ritm bun de-a lungul zilei însă ca și în proba de pe 6 ianuarie am avut câteva probleme la partea electrică a motocicletei. La km 50 al probei speciale cred că am pierdut peste 20 de minute încercând să remediez problema, deși în seara precedentă am schimbat starterul cu unul nou”.

Mani Gyenes:Dakar-ul este un raliu dificil în care te aștepți să rulezi pe terenuri grele însă astăzi am fost într-o zonă cu piatră și nisip care îți dădea senzația că ești pe Lună. Iarăși am avut parte de foarte mult fesh fesh, însă cred că cea mai dificilă porțiune au fost cei 100 de km în care am rulat pe piatră. În zona aceasta cu piatră au fost și multe upsuri și era atât de dificil încât cu greu puteai sta în șa. Dunele din această a șase probă mi s-au părut la fel de mari ca cele în care am concurat în Mauritania la Dakar-ul din 2007”.

Pe proba specială de pe 7 ianuarie Mani Gyenes a avut al 28-lea timp, iar Marcel Butuza s-a clasat pe locul 54 reușind să fie mai rapid decât în ziele precedente în pofida problemelor avute cu starterul motocicletei. Pe 8 ianuarie este programată ziua de odihnă, iar de pe 9 ianuarie se va porni către Buenos Aires pe concurenți mai așteptându-i încă trei zile grele în deșertul Atacama.

Puteți urmări evoluția celor doi piloți români accesând pagina de facebook a echipei Vectra Racing sau intrând pe www.dakar.com. Nr. de concurs ale celor doi piloți români sunt: Mani Gyenes – 45, Marcel Butuza – 80.

Credit foto: Maindru