Dan Wheldon, castigator INDY 500, s-a stins din viata

Duminica 16 octombrie a avut loc pe circuitul Las Vegas Motor Speedway ultima etapa a acestui sezon din IndyCar. Competitia avea insa sa fie umbrita de un accident de proportii petrecut in turul cu numarul 11, in care au fost implicate 15 monoposturi. Pentru britanicul Dan Wheldon in varsta de 33 de ani, accidentul avea sa se dovedeasca fatal, acesta decedand doua ore mai tarziu.

 

Accidentul a pornit de la doi piloti care si-au atins rotile, iar cei care veneau din spate nu au mai avut timp sa reactioneze. Monopostul lui Wheldon a luat foc, dupa ce a fost propulsat in aer in urma impactului cu un alt monopost, rostogolindu-se in aer, si a fost oprit de gardul de protectie al circuitului. Echipele de salvare au intervenit foarte promt, Wheldon fiind transportat cu elicopterul la spital, insa dupa doua ore Randy Bernard – CEO IndyCar a anuntat decesul.

 

5 tururi de onoare au fost parcurse pe Las Vegas Motor Speedway, de monoposturile care nu au fost implicate in incident in onoarea lui Dan Wheldon, cel care reusea in urma cu doar cateva luni sa castige celebra cursa INDY 500.

 

Wheldon a fost campion al seriei in anul 2005, an in care reusea sa isi treaca in cont prima victorie in cursa INDY 500. Englezul si-a facut debutul in IndyCar in anul 2002 sub culorile echipei Panther Racing, luand startul in doua curse alaturi de Sam Hornish Jr. Urmatorul an a trecut in cadrul echipei Andretti Green Racing, castigand titlul de “Rookie of the Year” (Debutantul anului). Anul 2004 i-a adus prima victorie in campionat si cu un total de 3 curse castigate in acel an a reusit sa devina vice-campion al seriei, rezultatul anuntand performanta urmatorului an cand a reusit titlul de campion in IndyCar si totodata prima victorie in cursa INDY 500. Victoria, in celebra cursa, avea sa reprezinte prima victorie a unui englez dupa cea a lui Graham Hill din 1966. In 2006 a semnat un contract cu echipa Chip Gannasi Racing, participand totodata si in cursa de 24H de la Daytona, pe care a si castigat-o alaturi de coechipierii Scott Dixon si Casey Mears. In IndyCar sezonul 2006 la gasit la final la egalitate de puncte cu Sam Hornish Jr. caruia avea sa ii cedeze titlul de campion datorita celor 4 victorii din sezon, fata de cele doar 2 ale sale. In sezoanele 2009 si 2010 a revenit in cadrul echipei Panther Racing alaturi de care si-a facut debutul in campionat. 2011 i-a adus cea de-a doua victorie din INDY 500 si din pacate ultima cursa a sezonului a reprezentat pentru Dan Wheldon ultima cursa din viata sa.

“Odihneasca-se in pace”