Prologul nocturn de la Hard Enduro Piatra Neamţ


Vineri, 7 septembrie, la ora 18.00, va debuta la baza pârtiei de schi de pe muntele Cozla din Piatra Neamţ  un show hard enduro care deschide cea de-a doua ediţie a cupei Hard Enduro Piatra Neamţ powered by Motorex. 150 de piloţi din 8 ţări se vor lupta până aproape de ora 23.00 să cucerească muntele situat chiar în oraş. La final alături de spectatori, vor celebra victoria cu un foc de artificii.

 

Printre actorii show-ului împărţit în trei clase Hobby (începători), Experţi (nivel mediu), Profi (cel mai dificil traseu) se află şi cel mai bun atlet din acest sport – Graham Jarvis. Pilotul britanic revine la Piatra Neamţ după ce în luna mai a susţinut aici un curs de enduro şi de această dată are în palmares nu două, ci trei victorii la Red Bull Romaniacs, cel mai dificil raliu hard enduro din lume. Alături de Jarvis la Hard Enduro Piatra Neamţ (HEPN) mai sunt prezenţi încă patru rideri care concurează în cele mai dificile competiţii de pe planetă. Este vorba despre: Paul Bolton (Marea Britanie), Erwin Kovacks (România), Paul Frăţilă (România), Rienk Tunistra (Olanda). Martin Freinademetz, campion mondial de snowboard, şi omul care a creat acum 10 ani conceptual de raliu hard enduro va concura şi el în HEPN, singura competiţie din lume ale cărei trasee pornesc chiar din oraş.

 

În show-ul de pe Cozla o veţi putea vedea şi pe endurista britanică Jane Daniels, pilot în Campionatul Mondial de Enduro. Jane nu este singura fată din concurs, pe traseele de la HEPN 2012 evoluând şi româncele Andreea Goga şi Iulia Conciu.

 

Un Prolog unic în lume – vineri, 7 septembrie, ora 18.00

 

Din dorinţa de a veni cu ceva nou membrii clubului sportiv Zen World Extreme au decis ca la ediţia din acest an Hard Enduro Piatra Neamţ să înceapă cu un Prolog. Până aici nimic deosebit în peisajul cupelor de hard enduro, însă configuraţia Prologului este cea care face competiţia unică. Mai precis este singura din lume al cărei Prolog cu traseu în proporţie de 70% natural se află chiar în oraş. Traseul începe la baza pârtiei de schi de pe Cozla şi urcă până pe platou şerpuind chiar pe sub telescaun. La final, când ajung pe platou, riderii de la clasele Experşi şi Profi vor avea o surpriză: trebuie să ajungă în cel mai înalt punct de pe Cozla, adică pe acoperişul hotelului aflat în construcţie. Aici va avea loc aproape de ora 22.45 şi festivitatea de premiere pentru toate cele trei clase. Toţi riderii care au participat la show-ul de pe Cozla alături de spectatori vor avea parte la final de un foc de artificii.

 

Accesul pe Cozla se poate face pietonal (la baza pârtiei de schi) sau cu gondola. Dacă ajungeţi la baza pârtiei, puteţi urmări show-ul de la înălţime având în vedere că telescaunul merge chiar pe deasupra traseului.

 

Prologul într-o competiţie de hard enduro are rolul de a stabili ordinea de start în prima zi din munţi şi este momentul în care publicului îi este prezentat peste ce tip de obstacole vor fi nevoiţi să treacă riderii în zilele următoare.

 

HEPN sâmbătă şi duminică

 

Concursul va continua sâmbătă şi duminică cu traseele din Munţii Goşmanului, Tarcăului şi Stânişoarei. Prima zi din munţi a Hard Enduro Piatra Neamţ 2012 va debuta sâmbătă, 8 septembrie, la ora 9.00. Fiind un hard enduro care porneşte chiar din oraş, startul zilelor din munţi se va da chiar sub poarta de intrare în Complexul Ştrand Tineretului din Piatra Neamţ. În prima zi se va merge în Munţii Tarcăului, un punct pentru spectatori fiind chiar în zona Gării Tarcău (GPS: N46 53.590 E26 08.855, ore trecere concurenţi 11.00 -13.00), iar altul la 1,5 km de Mănăstirea Bistriţa (GPS: N46 58.227 E26 17.500, ore trecere concurenţi 11.00 -12.00). Finişul primei zile este programat în intervalul 13.00 -19.00 – platou Cozla. Duminică, 9 septembrie, este programată a doua zi în munţi şi ultima din concurs. Aceasta va debuta tot la ora 9.00, tot din Complexul Ştrand, iar traseul îi va duce pe rideri în zona satelor Poieni şi Agarcia. După ora 10.00 mai multe râuri spectaculoase vor fi traversate de către rideri în zona satului Poieni, aprox. 5 km pe drumul forestier după Piatra Şoimului (GPS: N46 50.259 E26 22.296). Un loc în care veţi vedea de ce Graham Jarvis este considerat cel mai bun pilot din lume este urcarea rezervată claselor Profi şi Experţi din apropiere de Agarcia. Aici se va ajunge între orele 11.30 şi 14.00 (GPS: N46 55.466 E26 17.632). Finişul (orele 12.00 -16.00) zilei a doua din munţi este stabilit pe o coborâre spectaculoasă situată în zona de pădure din faţa intrării în Complexul Ştrand.

 

Festivitatea de premiere este programată în Complexul Ştrand din Piatra Neamţ la ora 17.00.

Comentarii

comentarii