Red Bull Romaniacs – Jonny Walker castiga a doua zi din munti

După o primă zi extremă, cu urcări ce nu pot fi parcurse cu piciorul, treceri prin râuri cu multă piatră și coborâri la care nu vezi unde este finalul, ziua a doua a celei de-a zecea ediții a Red Bull Romaniacs a fost una în care riderii s-au mai putut ”relaxa” și bucura de peisajele din Carpații Meridionali. La finalul celor 170 de km, cât au avut de parcurs riderii de la clasa Pro, a venit o surpriză specifică celui mai dificil raliu hard enduro din lume – toți riderii știind că aici trebuie să te aștepți la neprevăzut. Pentru a ajunge cu adevărat la finalul celei de-a doua zile de off-road, riderii au avut de parcurs un traseu prin uzina de îmbunătățire a minereului din Petrila. Dezafectată, această uzină a fost pentru câteva ore asaltată de cei mai buni rideri din lume, iar piloți cu background în trial, cum este și cazul lui Jonny Walker, au făcut show prin toate secțiile. Ca bonus, la final toți riderii au putut admira Parângul de pe acoperișul celei mai înalte clădiri din complex (aproximativ inălțimea unei clădiri cu 12 etaje).

Red Bull Romaniacs

Britanicul, care a încheiat cea mai dificilă zi din raliu de până acum pe locul al patrulea, și-a luat revanșa pe traseul zilei care a dus caravana Red Bull Romaniacs la Petroșani. Track-ul a inclus secțiuni de traseu clasice adunate de-a lungul celor nouă ediții desfășurate anterior printre acestea aflându-se și Cambodia. Aici au avut de rulat printre pietre foarte mari aduse de apă din vârful muntelui, iar la finalul coborârii au trebuit să sară peste un perete de beton. O zonă preferată de spectatori, înșiruirea de puncte extreme de pe drumul dintre Sebeș și Șugag a adus pe traseu sute de fani ai enduroului extem care nu au ezitat să le dea o mână de ajutor riderilor.

 

Unul din cei care a avut nevoie de ajutor a fost chiar Alfredo Gomez, care a ajuns la punctul de asistență tehnică fără frâne pe roata față. ”De șase kilometri parcurg coborâri fără frână. O vom schimba și apoi sper să recuperez timpul pierdut în această prima parte a zilei.” Spaniolul de la Husaberg a încheiat cea mai lungă zi de la Red Bull Romaniacs 2013 cu al doilea timp, parcurgând cei 170 de km în 5h52min45sec. Gomez a fost cu doar două minute mai lent decât Jonny Walker și dovedește că se simte bine în acest raliu, deși este la prima sa competiție în care trebuie să navigheze după GPS.

 

Andreas Lettenbichler câștigătorul din 2009 s-a bucurat de revenirea pe vechile rute ale raliului și a ajuns la Petroșani cu al treilea timp. După ce miercuri în prima zi de off-road nu și-a regăsit forma și a făcut o serie de greșeli, Paul Bolton a profitat de o zi în care traseul nu a mai fost atât de tehnic și a încheiat etapa cu al patrulea timp, fiind cu 15 minute mai lent decât liderul zilei, Jonny Walker.

Graham Jarvis by Vakulka20130704_RBR13_0027

Graham Jarvis este liderul la general și luptă pentru a patra sa victorie la Red Bull Romaniacs, însă chiar și el poate avea o zi în care norocul să joace un rol cheie. Britanicul a pierdut foarte mult timp până la service point din pricina unor probleme cu GPS-ul, care nu i-a funcționat în parametrii și a fost nevoit să îi aștepte pe riderii din spate pentru a găsi traseul. În cele din urmă, Jarvis are al cincelea timp în prima zi din munții Parâng și speră ca vineri, când se va reveni la Sibiu, să își consolideze avansul pe care îl are față de Jonny Walker și Andreas Lettenbichler.

 

Top 10-ul clasei Pro este completat de Chris Birch (Noua Zeelandă), Ben Hemingway (Marea Britanie), Alex Van den Broek (Olanda), Rienk Tuinstra (Olanda), Dan Hemingway (Marea Britanie).

 

Românii pe podium la clasele Expert

 

La finalul zilei a doua, după ce au parcurs un traseu de 154 km, care i-a purtat prin munți Cindrel și Parâng românii care se află pe podium la Expert Single și Expert Team și-au consolidat pozițiile.

 

Mani Gyenes a luat startul în acest an doar pentru a încheia și a 10-a oară cel mai dificil raliu hard enduro din lume. Dacă îl vom vedea la finiș sâmbătă, atunci riderul sătmărean va fi singurul din lume care a încheiat toate edițiile desfășurate până în prezent. Cu alte trei podiumuri la activ în Red Bull Romaniacs, Mani Gyenes a încheiat ziua a doua pe locul doi la Expert Single parcurgând traseul în 5h10min04sec și a redus din distanța care îl separă de o potențială victorie.

 

Hobby

 

Sorina Sandu rezistă în lupta cu celelalte două concurete la titlu de regină a Carpaților. Originară din Petroșani, Sorina a ajuns acasă joi pe un traseu peste munte de 139 km, cât a măsurat cel creionat pentru clasa Hobby. Soso, cum este alintată fosta campionă națională de schi alpin, s-a lovit miercuri foarte tare la unul dintre degetele mâinii stângi și după ce s-a crezut inițial că este rupt, când a aflat că lucrurile nu stau chiar atât de rău a avut puterea să continue drumul către încă un finiș la Red Bull Romaniacs.

 

Vineri, 5 iulie, riderii revin de la Petroșani la Sibiu pe un traseu care îi va duce prin Parâng și Munții Lotrioara cu ”popas” la service pointul de la Voineasa. Traseul zilei a treia măsoara pentru riderii de la Pro 155 km, pentru cei de la Expert 146 km, iar pentru cei de la Hobby 134 km.

 

Finișul traseului de off-road din ziua a treia este pe Valea Oltului, la 4 km de Câinenii Mari între un motel și o benzinărie. Coordonate GPS : N45° 31` 17”, E 24°16`18”. Primul rider este așteptat să ajungă aici în jurul orei 12:00.

 

Pentru a-i vedea pe cei care au izbutit să își depășească limitele în cea de a 10-a ediție a aventurii supreme din enduroul extrem, vă așteptăm la finișul oficial al raliului: sâmbătă 6 iulie, ora 11:30 la Hill Climb, în dealul Gușteriței.