Multiplul campion de raliuri Ovidiu Scobai se va pensiona în martie anul acesta de la Dacia

„În viaţă am făcut ce-mi place, mi-au plăcut provocările. Am avut şi şansă, şi amici.”

Pe Ovidiu Scobai îl cunosc toţi pasionaţii de motorsport, dar şi salariaţii de la Dacia care îşi amintesc uzina de la Mioveni încă de când se industrializa fostul Renault 12. Îl recomandă palmaresul de medalii obţinute la competiţiile auto din România şi din afara ţării, dar şi proiectele demarate în uzina Dacia, pe care le-a dus la bun sfârşit. Luna viitoare, multiplul campion de raliuri se va pensiona, în urma a 41 de ani de activitate în uzină.

Pasiune, ambiţie, spirit de echipă, putere de a-şi asuma riscuri. Acestea sunt trăsăturile de caracter care i-au adus lui Ovidiu Scobai 14 titluri individuale, în calitate de pilot sau co-pilot. Nu mai ţine socoteala victoriilor obţinute din poziţia de coordonator al echipei de „Competiţii” de la Dacia, din 1978 până în 1992. Primul titlu câştigat a fost în 1972 cu maşina proprie, la viteză în coastă, dar anul de graţie a fost 1985, când a obţinut titlul de vice-campion mondial, la concurenţă directă cu Skoda.

Născut in Braşov, Ovidiu Scobai a terminat Facultatea de Electrotehnică de la Bucureşti. Adolescenţa sa a fost marcată de muzică, atletism şi atracţia faţă de motorsport. Puţini ştiu că Scobai a studiat la Liceul din Muzică din Braşov, alături de Cristian Mandeal şi Horia Andreescu. A urmat în acelaşi timp şi Liceul Sportiv, ajungând vice-campion naţional la 800m. Deşi a continuat cu un liceu teoretic, nu a renunţat la pasiunea pentru muzică. A cântat la Filarmonica din Braşov la contrabas, apoi s-a alăturat pentru scurtă vreme formaţiei „Mondial”, cunoscută şi astăzi pentru piese precum „Iubire, bibelou de porţelan” sau „Atât de fragedă”.

La Dacia a ajuns la vârsta de 22 de ani, în 1969, când a luat parte la testele de pre-lansare pentru Renault 12 de la Putna, Suceava. Un director francez de la vremea aceea i-a inoculat „microbul” pentru curse. În 1978 a reuşit să obţină aprobarea uzinei pentru înfiinţarea departamentului „Competiţii”, care la scurt timp a devenit autonom. Participarea la raliuri era subvenţionată prin vânzarea de kit-uri pentru modele speciale „sport-stradă”, comercializate şi în afara României. Ultimul titlu de campion a fost obţinut în 1992, când Scobai s-a retras din activitatea de motorsport şi s-a concentrat pe problemele de calitate din uzina Dacia. A lucrat pentru dezvoltarea modelului Dacia Nova, a înfiinţat centrul CESAR de pe platformă, iar ultimul post a fost în Direcţia Fiabilitate şi Incidentologie.

Ajuns la 64 de ani, Ovidiu Scobai se va pensiona în martie 2011. Priveşte viitorul cu optimism şi promite că va dedica mai mult timp familiei, în special nepotului. Ieşirea la pensie îi va oferi ocazia de a călători şi de a-şi revedea vechii prieteni.

4 thoughts on “Multiplul campion de raliuri Ovidiu Scobai se va pensiona în martie anul acesta de la Dacia”

 1. nu este chiar asa. Toate onorurile pentru activitate, dar palmaresul e usor hiperbolizat. Primul titlu nu a fost in 1972, ci in 1977, cu echipa. Individual, in 1978. Ultimul, nu in 1992, cand era deja retras, ci in 1990, la masa verde. Cunoscatorii stiu de ce. Vice-campion mondial? Nici gand. In CM se da un singur titlul la echipe, la general. Unde nu puteai e;ite pretentii in fata unor team-uri cu masni de grupa B. Asta daca vreti sa informati cu acuratete pe cei care va citesc.

 2. unii isi povestesc trecutul asa cum ar fi vrut sa fie. Contati pe ce va spun eu. Oricum, este, ca palmares real, unul dintre cei mai performanti navigatori ce i-a avut tara.

 3. A propos de afirmatiile pe care le-am contestat, un extras din site-ul vostru care dovedeste ca Skoda
  nu a fost campioana mondiala in 1985, cand Dacia a fost vice, ci abia anul acesta!!

  ŠKODA câştigă titlul în Campionatul Mondial de Raliuri
  WRC / octombrie 26, 2011 11:30 / Mihai Popescu / Adaugă comentarii

  Ín 23 octombrie 2011 ŠKODA a obţinut un triumf istoric: pentru prima data, marca a câştigat Campionatul Mondial, după ce echipajul Red Bull ŠKODA, format

Comments are closed.