Investiţie BMW Group şi SGL Group pentru cea mai mare fabrică de fibră de carbon din lume

• Capacitatea pe termen mediu: 9.000 de tone pe an

• Moses Lake va deveni cea mai mare uzină de fibră de carbon din lume

Moses_Lake_medium_1600x900

Datorită cererii ridicate de fibră de carbon în producţia de automobile, SGL Automotive Carbon Fibers va tripla capacitatea de producţie a uzinei de fibră de carbon din Moses Lake (statul Washington, SUA). Această decizie a fost anunţată de cei doi parteneri ai joint venture-ului, SGL Group şi BMW Group, la ceremonia de inaugurare a extinderii locaţiei. Pentru extindere va fi făcută o investiţie de 200 de milioane de dolari, sumă care va completa cele 100 de milioane de dolari deja investite. Extinderea locaţiei, prevăzută a se încheia la începutul anului 2015, va transforma uzina din Moses Lake în cea mai mare fabrică de fibră de carbon din lume. Prin crearea anticipată a 120 de noi locuri de muncă, numărul angajaţilor de la Moses Lake va creşte de la 80, câţi sunt în prezent, la 200 de oameni. Ca urmare a proceselor automate de producţie, extinderea uzinei din Moses Lake va permite în viitor ca BMW Group să folosească materiale bazate pe fibră de carbon şi la alte modele de serie, cu costuri competitive şi în cantităţi mari.

 

În prezent, uzina din Moses Lake operează două linii de producţie, destinate exclusiv modelelor BMW i, cu o capacitate anuală de aproximativ 3.000 de tone de fibră de carbon. Încă din această vară, SGL Automotive Carbon Fibers va dispune de alte două linii de producţie (a treia şi a patra – aflate în prezent în construcţie) la Moses Lake, astfel că uzina îşi va dubla capacitatea anuală la 6.000 de tone. Ceremonia de inaugurare a construcţiei liniilor 5 şi 6 a fost primul pas spre triplarea capacităţii de producţie la 9.000 de tone anual, acesta fiind obiectivul pe termen mediu. Energia necesară pentru producţia fibrei de carbon este generată integrală din hidroenergie.

 

Prin producţia ridicată de fibră de carbon şi standardele exigente privind calitatea, Moses Lake impune noi standarde în domeniu. În prezent, locaţia este producătorul de fibră de carbon cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Împreună cu BMW Group, am realizat o activitate de pionierat prin impunerea CFRP (plastic ranforsat cu fibră de carbon) ca material în producţia de serie a automobilelor. Într-o combinaţie de materiale, CFRP oferă noi oportunităţi în construcţiile ultrauşoare pentru o mobilitate ecologică“, a explicat Dr. Jürgen Köhler, CEO al SGL Group.

 

Dr. Klaus Draeger, membru în Consiliul Director BMW AG / responsabil pentru achiziţii şi reţeaua de furnizori: “CFRP este un material important pentru industria auto a secolului XXI. În demersul nostru de a identifica materiale cât mai uşoare pentru a reduce masa automobilului – astfel reducem consumul şi emisiile de carbon -, acest material joacă un rol primordial. Ca parte a combinaţiei inteligente de materiale, în viitor vom utiliza carbon şi la alte modele, pe lângă gamele BMW i şi BMW M. Datorită experienţei SGL Group şi cunoştinţelor pe care le deţinem în producţia de serie a componentelor CFRP, vom putea produce materiale high-tech ultrauşoare şi pentru alte modele de serie, cu costuri competitive şi în cantităţi mari“.

Moses_Lake_medium_1600x1067

Uzina de fibră de carbon din Moses Lake este un element important în strategia urmată de cele două companii, care anticipează producţia la scară industrială a plasticului ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) pentru utilizare în viitoarele concepte auto. Până acum, fibra de carbon produsă la Moses Lake este utilizată exclusiv pentru modelele BMW i. De la începutul acestui an, uzina din Leipzig a produs peste 5.000 de automobile BMW i3. În prezent, volumul zilnic de producţie este de 100 de unităţi. Mai mult, de-a lungul ultimilor zece ani, BMW Group a folosit materiale high-tech ultrauşoare şi la modelele BMW M.

 

Andreas Wüllner, CEO al SGL Automotive Carbon Fibers: “În decurs de numai patru ani, SGL Automotive Carbon Fibers a reuşit să devină cel mai mare producător mondial de fibră de carbon. Industria auto se va orienta tot mai mult spre CFRP pentru că este materialul viitorului“.

 

Disponibilitatea energiei regenerabile a fost crucială în decizia privind locaţia din Moses Lake.

În cadrul acordului pentru joint venture, BMW Group şi SGL Group au făcut o investiţie iniţială de 100 de milioane de dolari în locaţia din Moses Lake, astfel că au creat 80 de locuri de muncă în 2013. Jay Inslee, guvernatorul statului Washington: “Felicitări BMW Group şi SGL Group pentru inaugurarea celei de-a cincea şi a şasea linii de producţie de la uzina din Moses Lake. Statul Washington este mândru să fie partener cu BMW. Tehnologia fibrei de carbon a realizat o evoluţie în producţia din SUA, iar uzina din statul Washington se află în fruntea acestei evoluţii“.

Moses_Lake_medium_1600x1067 (1)

Producţia fibrei de carbon necesită o mare cantitate de energie. În consecinţă, factorii decisivi pentru realizarea uzinei de fibră de carbon din Moses Lake a inclus disponibilitatea hidroenergiei regenerabile, precum şi a costurilor competitive cu energia în statul Washington. De asemenea, disponibilitatea angajaţilor calificaţi a avut o influenţă asupra deciziei favorabile privind locaţia, care a fost luată în aprilie 2010. Ceremonia de inaugurare a uzinei a avut loc în iulie 2010, iar deschiderea producţiei în septembrie 2011. Dr. Jörg Pohlman, CEO al SGL Automotive Carbon Fibers: “Am beneficiat de o susţinere deosebită din partea autorităţilor regionale din Grant County şi Moses Lake, un element decisiv care a făcut posibilă această dezvoltare rapidă din ultimii ani. Prin extinderea locaţiei, trecem de un moment important în asigurarea viitorului acestei uzine“.

 

Producţia compozitelor din fibră de carbon.

Producţia materialelor compozite din fibră de carbon pentru fabricarea automobilelor necesită numeroase etape: precursorul esenţial, care se bazează pe fibra poliacrilonitril, este realizat în cadrul unui joint venture între SGL Group şi compania japoneză Mitsubishi Rayon din Otake (Japonia). În etapa următoare, fibra poliacrilonitril este transformată în actuala fibră de carbon la Moses Lake. Ulterior, acest material este procesat la a doua locaţie a joint venture-ului, la Wackersdorf (Germania), şi transformat în straturi textile de fibră de carbon, punctul de pornire pentru producţia componentelor CFRP ale caroseriei la uzinele BMW din Landshut şi Leipzig. La modelele BMW i, CFRP deţine deja o cotă semnificativă în combinaţia de materiale, o premieră în acest domeniu şi în producţia de serie. În cadrul acestui joint venture, BMW Group are acces pe termen lung la acest material important şi inovator. SGL Group îşi oferă experienţa cu materialele de înaltă performanţă şi cu materialele bazate pe fibră de carbon.