Lumina care salvează vieți

Neatenție. Folosirea telefonului mobil. Discuții cu celelalte persoane din mașină. Mâncat și băut în trafic. Utilizarea sistemului audio. Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere. Lucrurile se pot privi însă și dintr-o altă perspectivă, așa cum spun cifrele din studiile realizate de comisiile de specialitate ale Uniunii Europene, care spun că  mai bine de jumătate din accidentele rutiere consemnate pe timpul zilei în a doua jumătate a deceniului trecut au avut la origine faptul că participanții la trafic implicați în coliziune nu au observat în timp util celălalt vehicul.

 

Ceea ce este mai interesant este faptul că astfel de situații nu se înregistrează doar în condiții speciale – ploaie torențială sau ceață – ci și în cazurile normale, iar soluția este la îndemână: folosirea luminilor de întâlnire. Fluxul de lumină are nu doar darul de a ne atrage atenția asupra vehiculului, ci și de a permite o mai bună estimare a vitezei de deplasare a acestuia.

 

Pornind de la aceste premise, din dorința de a reduce numărul de accidente rutiere, nu mai puțin de 17 țări, între care și România, au introdus în Codul Rutier norme privind obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire pe timp de zi în timpul deplasărilor în afara localității. Iar rezultatele s-au văzut, reglementarea având drept rezultat, pentru a lua drept reper doar țara noastră, reducerea cu 10% a accidentelor auto și cu 32% a celor în care sunt implicate motocicletele.

Dessin DRL8_Vnoir

În plus, și în cazul circulației urbane există obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire în condiții de vreme rea și vizibilitate redusă. Există însă, în plus, și o mulțime de campanii de promovare a utilizării lor permante , dar și a faptului că programarea aprinderii automate a luminilor la pornirea motorului poate reprezenta un factor important în reducerea numărului de accidente rutiere.

 

Vă întrebați probabil dacă nu cumva există restricții de ordin tehnic. Ei bine, în ceea ce privește mașinile produse începând cu 2011 acest aspect a fost rezolvat, legislația europeană prevăzând echiparea obligatorie a tuturor autoturismelor noi și camionetelor mici cu lumini de întâlnire pe timp de zi (Daytime Running Light sau DRL). Mai mult, începând din august 2012 această măsură a fost aplicată și în cazul camioanelor și autobuzelor.

 

În cazul modelelor mai vechi, tot mai mulți producători și distribuitori de automobile le recomandă proprietarilor autovehiculelor atunci când efectuează reviziile periodice să își doteze mașina cu astfel de dispozitive. Iar soluțiile sunt disponibile chiar și în cazul automobilelor în cazul modelelor în care nu se poate opta pentru adaptarea unui sistem de iluminare de ultimă generație, care să înglobeze componenta DRL.

DRL_LG_Philips_-_Parts_photo_120718

Philips Automotive și-a asumat rolul de pionier în crearea nișei dedicate dispozitivelor DRL aftermarket care pot completa sistemele oricărui automobil. Luminile sunt de tip LED, remarcându-se prin consumul redus de energie și performanțele excelente , se adaptează oricărui tip de caroserie și se prind cu ajutorul unor clipsuri, astfel că pot fi montate chiar de proprietarul mașinii.