VW Touareg la a treia generatie in Dakar

Raliul Dakar este rally raid-ul de anduranta ce se desfasoara incepand cu anul 1979. Initial intitulat Paris-Dakar, competitia avea ca punct de plecare orasul Paris, iar sosirea era in Dakar – Senegal, desigur de-a lungul anilor traseul a variat inclusiv punctele de plecare si sosire. Incepand cu anul 2009 competitia s-a mutat pe continentul Sud – American, din cauza problemelor de securitate din Mauritania din 2008 cand raliul a fost anulat din cauza amenintarilor teroriste, moment in care s-a luat decizia de mutare a raliului.

Anul 2004 a insemnat anul de debut in aceasta competitie a modelului Touareg, pregatit de divizia Volkswagen Motorsport, masina ce beneficia de un motor de 2.3 TDI 231 cp cu specificatii pentru grupa T2. Anul urmator s-a trecut la motorul de 2.5 TDI cu cresterea puterii motorului in fiecare an, acesta dezvoltand o putere de aproximativ 285 cp. In 2010, titratul pilot din campionatul mondial de raliuri, Carlos Sainz a reusit sa se impuna in rally raid-ul Dakar la bordul unui VW Touareg, dupa ce in 2009 competitia a fost castigata de Giniel de Villiers tot la comenzile unui VW Touareg.

Pentru editia din 2011 cei de la VW Motorsport au pregatit o noua editie a acestui model intitulata Race Touareg 3, care atinge 100 km/h in în 6,1 secunde, iar viteza maximă este de aproximativ 190 km/h. Aflat la a treia generatie in rally raid, modelul Touareg este primul off-road diesel care reuseste sa castige aceasta competitie. Motorul este acelasi 2.5 L cu doua turbine, care ridica puterea motorului la 296 cp si un cuplu de 600 NM. Touareg-ul beneficiaza de trei diferentiale cu alunecare limitata, cutie secventiala cu 5 rapoarte si un ambreiaj ceramic Sachs. Caroseria este realizata din carbon si kevlar, iar contactul cu solul va fi asigurat de anvelope BF Goodrich 235/85 R16.

[nggallery id=47]