Ziua 3 – Red Bull Romaniacs 2010 – piloții de trial au făcut show pe cățărări

Penultima zi a celui mai dificil raliu hard enduro din lume a fost câștigată de britanicul Graham Jarvis. Multiplu campion de trial al Marii Britanii, Jarvis este urmat în clasamentul zilei de Paul Bolton, un rider care nu este nici el străin de trial, și de Andreas Lettenbichler, campion de trial în Austria și Germania.

Ziua, care i-a adus pe rideri din Petroșani în Sibiu, a debutat pentru rideri încă de la 5 dimineața, când piloții de la clasa Trial și de la clasa PRO au venit să își ridice GPS-urile pentru o zi ce a avea să însumeze, pentru ei, 209 km de hard enduro. După o dimineață ploioasă petrecută în Parâng, o dată cu ajungerea la service point concurenții s-au mai relaxat, având în vedere că soarele și-a făcut apariția și părea că îi va însoți până la sosirea în Sibiu. Din păcate, însă, lucrurile nu au stat așa, iar piloții de la clasa PRO, chiar înainte de sosire, nu departe de Săliște, au avut parte de o urcare extrem de grea pe care unii dintre ei au fost nevoiți să o parcurgă pe o ploaie torențială.

Traseul acestei clase a fost careacterizat în această penultimă zi de multe urcări în Z, numite în limbajul Red Bull Romaniacs zichi-zachi (țichi-țachi), urcări care i-au avantajat pe riderii care s-au format în comopetițiile de trial. Graham Jarvis, după ce în a doua zi nu a ajuns la finiș pentru că motorul său a cedat în apropierea ultimului punct de alimentare, a reușit să ne dovedească, în penultima zi, că nu a câștigat întâmplător ediția din 2008 a Red Bull Romaniacs. Britanicul a fost ca o adevărată capră neagră pe stânci și a fost cu aproximativ 30 de minute mai rapid decât Paul Bolton, ocupantul locului 2.

Andreas Lettenbichler, câștigătorul de anul trecut a încheiat ziua al treilea și este la 22 de minute în spatele lui Chris Birch, actualul lider al clasamentului general. Neozeelandezul, deși conduce raliul, a fost unul din marii ghinioniști ai zilei. La câțiva km de la punctul de asistență din ziua 3, problemele de natruă electrică avute în ziua a 2-a au revenit. La punctul pentru spectatori numit Campodia, Birch și-a așteptat mecanicii și aceștia i-au rezolvat problema avută cu starterul. După ce i-a fost schimbată bateria, Chris a ajuns la finiș cu al patrulea timp al zilei Petroșani – Sibiu. Un alt ghinionist al zilei a fost suedezul Joakim Ljunggren, ocupantul locului doi în ziua a doua. Ljunggern a avut mari probleme digestive și după ce a fost pe punctul de a leșina în pădure, a decis să se retragă din această penultimă etapă.

După 3 zile de hard enduro, la clasa PRO mai sunt clasați doar 10 rideri sau mai precis jumătate din câți au luat startul. Mani Gyenes a reușit să termine etapa și, deși, ca și ceilalți piloți de la clasa PRO a obosit foarte mult pe urcările de dinainte de finiș consideră că această ediție a Red Bull Romaniacs ar fi fost una excelentă dacă vremea nu ar fi făcut aproape imposibile multe porțiuni din traseu.

Lucian Neaga este supriza acestei ediții a Red Bull Romaniacs. Originar din Pitești, Lucian este un snowboarder care face foarte mult freeride și care vara caută să își satisfacă nevoia de adrenalină, mergând la curse moto. Lucian este lider la clasa Hobby Singel, cu o zi înainte de finiș, și a fost și cel mai rapid în penultima etapă.

TipTil Team (Dani Otil, Krisztian Nagy), echipa de la care se aștepta o clasare pe podium la clasa Hobby Team a pierdut orice șansă să mai termine în top 3. Ambele motociclete au avut probleme cu ambreiajul și în cele din urmă au ajuns la finiș cu al 11 le-a timp. Krisztian Nagy, din cauza unor spectatori mult prea bine voitori care au dorit să îi ajute pe cei doi să treacă mai repede de o urcare foarte grea, a spart capacul de la ambreiaj. Dani Oțil, pentru a-și ajuta coechipierul, a ajuns la punctul de asistență, a luat un alt capac de ambreiaj, a ajuns la punctul de control orar, unde și-a lăsat coechipierul, și acesta a putut să își repare motocicleta. La câțiva kilometri înainte de finiș a cedat ambreiajul lui Dani și astfel cei doi au pierdut o clasare pe podium la finalul raliului.

În ultima zi, din cauza dificultăților create de vreme, riderii de la PRO vor concura pe traseul de la Expert, acesta fiind mult mai ușor, Experții vor concura pe traseul gândit inițial pentru Hobby, iar pentru aceștia din urmă s-a creionat un traseu cu multe porțiuni ușoare în apropierea unor drumuri forestiere. Cei de la PRO au de parcurs 126 de km, iar clasele de la Expert și Hobby au un traseu de 110 km.  

Primul rider este așteptat să ajungă la finișul Red Bull Romaniacs, programat a fi în Piața Mică din Sibiu – la podul Minciunilor – la ora 11.00.

Renatta Stepanov

Media Relations Red Bull Romaniacs 2010

www.redbullromaniacs.com

Credit foto: Predrag Vuckovic, Mihai Stetcu