Drive test Citroen DS4 – So Chic – 120 cp

A devenit deja un cliseu ca modelele Citroen sunt ciudate, nu? Daca nu este suspensia Hydractive atunci sigur este volanul cu butuc fix care a innotat o buna vreme impotriva curentului. Desingul exterior a fost cel care multa vreme a intrigat si a lasat pe multi perplecsi. Ei bine, in cazul lui DS4, nu mai avem parte de asa multe lucruri incalcite. Sau avem?

 

Citroen DS4 este un hatchback compact care incearca din rasputeri sa induca ideea unui coupe. Francezii nu ar fi primii care fac asta, dar ei au si inaltat putin modelul, apropiindu-se de un crossover, ocupantii dintr-un DS4 calatorind la o inaltime mai mare cu 40 de mm fata de C4, a carui platforma sta la baza celui de-al doilea model din gama distinctiva a celor de la Citroen. Rasplata a venit imediat, Citroen DS4 fiind aleasa  „ Cea mai frumoasa masina a anului „ in 2011.

Citroen-DS4-041

Cum arata?

Pentru ca partea frontala se incadreaza in tendintele marcii, vom incepe din spate, unde regasim lampile puternic profilate cu tenta, detaliile cromate ale spoilerului si montantul C trecut printr-o operatie de liposuctie, care reuseste sa-ti atraga atentia si sa te indeparteze de zona portbagajului. Imediat privirea va merge mai departe, catre jantele de aliaj de 18 inch, aripile sculptate care le imbraca si catre manerele ingropate ale portierelor din spate, un artificiu care a fost original acum ceva timp si care este folosit pentru a induce ideea unui automobil de tip coupe.

 

Incheiati-va turul vizual de inspectie a lui DS4 cu partea frontala, unde regasim capota si farurile, acestea fiind singurele elemente care pot fi luate in discutie intr-o comparatie cu modelul de volum C4. Per total designul exterior este unul atragator pentru gusturile unui numar mult mai mare de persoane decat ne obisnuisera cei de la Citroen. Si asta nu e singurul lucru bun la DS4. Scaunele din fata dispun si de functia de masaj, pozitia de condus fiind usor mai inalta decat intr-un hatckback obisnuit.

 

Intrumentarul de bord a devenit deja familiar pentru ultimele modele Citroen, fiind compus din trei cadrane, ale caror culori de background pot fi schimbate, optiunile disponibile mergand de la alb pana la albastru inchis. Sunetele produse la semnalizarea schimbarii directiei de mers sau alerta pentru centura de siguranta si nu numai, sunt polifonice si pot fi schimbate.

 

Din pacate cei de la Citroen au ales ca geamurile portierelor spate sa nu poata fi coborate. Nu o sa caut vreun motiv pentru aceasta alegere dar cei care m-au insotit de-a lungul testului s-au lovit de nevoia de a-l deschide. Stiti voi, noaptea, la restaurantul unde comanzi din masina…

Citroen-DS4-5336

Cum se conduce?

Chiar daca nu ne-am bucurat de versiunea cea mai puternica, 1.6 THP – 200 cai putere, motorul de 1,6 litri aspirat normal pe benzina de pe masina de test livreaza puterea maximade 120 cp la 6.000 rpm iar cuplul maxim, de 160 Nm, este disponibil la 4.250 rpm. Desi nu mai are veleitati de hot-hatch ca versiunea de 200 de cai putere, DS4 in configuratia cu acest motor si o cutie manuala de viteze in cinci trepte se dovedeste a fi o alegere inspirata, oferind un nivel bun de vivacitate.

 

Chiar daca sprintul pana la prima suta de kilometri se realizeaza in 10,8 secunde, in realitate, DS4 in versiunea de 120 cai putere se simte mai rapid de atat, o mica parte a “secretului” fiind greutatea de 1205 kg. Datorita garzii la sol putin mai ridicate decat in cazul unei compacte obisnuite, ma asteptam oarecum ca DS4 fie sa aiba un ruliu deranjant fie sa-ti zdruncine serios rinichii. Ei bine, acesta este capitolul unde francezii au facut cel mai bun compromis din punctul meu de vedere. Suspensia lui DS4 este confortabila la viteze de autostrada si, in ciuda rotilor pe 18 inch, masina nu topaie pe viraje sau la intalnirea denivelarilor. Mai mult, zgomotele au fost reduse la maxim in interior iar mie nu-mi ramane decat sa spun un sincer, Bravo Citroen.

 

La fel si sistemul de directie este unul dintre cele mai bune de pe modelele Citroen, este liniar in utilizare si destul de direct si precis pentru o masina produsa in zilele noastre, chiar daca este un sistem electro-hidraulic. Per total, caracterul lui DS4 este unul neutru, masina fiind ascultatoare si perfect controlabila si fara ajutorul sistemului electronic de stabilitate.

 

Citroen DS4 este si o masina de cinci stele daca vorbim despre siguranta, obtinand un procent de 97% pentru protectia pasagerilor adulti la testele EuroNCAP. Mai mult, DS4 a primit si o distinctie EuroNCAP Advanced pentru eficacitatea sistemelor electronice la fel ca C5, C5 si DS3. Consumul urban de 8,3l/100 km mentionat de producator in fisa este usor optimist, noi inregistrand valori de aproape 10 litri de-a lungul testului. In afara orasului acesta va scadea pana in jurul a 7 l/100 km.

 Citroen-DS4-5343

Concluzia

Decizia celor de la Citroen de a readuce in prim-plan numele DS a fost una usor controversata iar postura mea este acum una oarecum ironica, dupa ce am constatat ca DS4 exceleaza la aceleasi capitole pentru care marca este recunoscuta: curajul de a fi diferit, poate neobisnuit.

 

Din pacate, in Romania cumparatorii prefera o alegere sigura, premium, made in Germany, in dauna curajului de a fi diferit. Este oarecum de inteles si asta au prevazut si cei de la Citroen atunci cand au stabilit pretul unui DS4 ca cel din testul nostru. Dupa ce veti cauta pretul pe siteul oficial al importatorului, amintiti-va doar ca ceea ce este standard pe un Citroen, platiti in plus la un BMW, Audi sau Mercedes.

 

DS4 este genul acela de masina care mi-a intrecut asteptarile. Ma gandeam, la lansarea din urma cu ceva timp ca, in ciuda noutatii pe piata, caracterul sau se va disipa foarte repede. Din fericire este exact invers. Cu cat petreci mai mult timp la bord, cu atat masina capata mai mult sens. Asadar, daca iti doresti pur si simplu altceva decat  majoritatea, trebuie sa testezi cel putin un DS4. In ciuda accesului nu tocmai extraordinar pentru locurile din spate, aceasta masina este ceea ce noul C4 ar fi trebuit sa fie.