Drive test Citroen C4 – 1.6 Hdi

CAT01734

Conducerea unui automobil este o experienta total subiectiva, indiferent cat de obiective vor unele publicatii sau jurnalistii auto sa para. Asadar, parerile exprimate de autor in articol sunt subiective iar eu nu pot sa va ascund faptul ca de aproximativ sapte ani sunt posesorul generatiei anterioare de Citroen C4. 

 

Vechiul Citroen C4, care a inlocuit la vremea lui modelul de succes Xsara, a reprezentat din punctul meu de vedere renasterea marcii Citroen. Francezii au facut un pas curajos la acea vreme si au revenit la un stil de design non-conformist pentru care erau recunoscuti inainte de anii `90 (perioada in care designul era unul conservator la modele precum ZX sau Saxo).

 

Inovatiile tehnice au reprezentat un reper important in cariera vechiului Citroen C4 si aici ma refer la controversatul (dar adorat de mine) volan cu butuc fix, lane departure warning system, farurile directionale, ecranele de tip lcd translucide (care raman vizibile indiferent de lumina exterioara) sau difuzorul de parfum incadrat in bord. Vechiul Citroen C4 a primit mai multe premii printre care World Car Design of the Year (2006) sau Euro NCAP Advanced Award pentru Sistemul de Asistenta si Urgenta eTouch (disponibil doar pe modelul cu facelift).

 CAT01719

Deasemeni vechiul model a stat la baza dezvoltarii modelului World Rally Car, C4 WRC fiind desemnat Rally Car of the Year in 2008 si 2009. Debutul lui C4 WRC a avut loc la primul raliu din 2007-Monte Carlo, triplu campion mondial (la acea vreme) Sebastien Loeb impunandu-se iar coechipierul sau Dani Sordo terminand pe locul secund. Au urmat alte tre titluri de campion mondial pentru Sebastien Loeb si sase titluri la Constructori pentru Citroen (2008, 2009 si 2010) toate obtinute alaturi de C4 WRC.

 

Cum arata? 

Noul Citroen C4 vine cu o filosofie unitara in privinta designului exterior, care va fi acceptat sau nu de catre clienti, vorba aceea: frumusetea se afla in ochiul privitorului. Parerile personale probabil vi le-ati format dupa vizualizarea fotografiilor aparute pana in prezent si o puteti face si prin intermediul celor din galeria prezenta in acest material, insa opinia finala nu v-o  sfatuiesc sa v-o formati decat dupa contactul pe care il veti avea in realitate cu noul Citroen C4. Modelul inspira putere si incredere, atribute reflectate atat de liniile ascutite ale calandrului cat si de stopurile sub forma de bumerang ale posteriorului.

 CAT01693

Desi dimensiunile au crescut acestea raman compacte, un criteriu esential pe acest segment de piata: 4.33m lungime (+5 cm), 1,79m latime (+ 2 cm) si 1,49m inaltime (+ 3 cm). In ciuda cresterii dimensiunilor si a numarului de functii de confort, precum si a spatiului generos, greutatea noului Citroen C4 a ramas aceeasi. Pentru fabricarea noului Citroen C4 au fost utilizate tehnologii noi, precum sudura laser a plafonului si a usilor (reducere cu 2 kg) sau rotile produse prin fluoturnare (reducere cu 1,5 kg).

 

Saltul calitativ fata de vechiul model este unul extraordinar si se datoreaza in mare parte materialelor utilizate care au un aspect premium si sunt foarte placute la atingere. Aceasta schimbare a calitatii este insotita de includerea in oferta a unei palete de 10 culori dar si a unor jante cu un diametru generos ce variaza intre 15 inch si 18 inch.

 

Interiorul noului Citroen C4 va fi incadrat de catre toti cei care l-au testat  intr-un top 3 al clasei compacte. Detaliile interioare creaza senzatia de lux si accesibilitate intuitiva datorita plansei de bord orizontale si a consolei centrale personalizata, care grupeaza comenzile sistemului audio si de climatizare. Consola este realizata dintr-o singura bucata, fara imbinari vizibile si perfect adaptata contururilor plansei de bord. Unul dintre materialele inovative este pielea „slush” (material placut la atingere) pe care o regasim la nivelul plansei de bord, jerseul plafonului si cromul comenzilor de pe volan, conturului aeratoarelor si terminatiei schimbatorului de viteze. Bordul este modelat din spuma asa ca : ADIO GREIERASI :)

 

CAT02085 

 

Regret cu adevarat disparita volanului cu butuc fix, una dintre caracteristicile specifice francezilor introdusa cu generatia anterioara a lui C4. Chiar daca nu a reprezentat niciodata o inventie extraordinara, precum altele din lunga istorie a celor de la Citroen, era un element care facea masina sa fie altfel decat celelalte. Noutatile continua la interior cu tabloul de bord cu 3 cadrane cu afisaj analogic si digital, care ofera, datorita efectelor de profunzime si contrast, un caracter lizibil de neegalat. In versiunile de dotare superioara se poate selecta culoarea cadranului exterior cat si a back-groundului, optiunile fiind reprezentate de nuante de la alb la albastru inchis si negru. Volanul are un un design nou iar comenzile sunt grupate in categorii bine definite (audio, telefonie, cruise control, confort). Accesibilitatea si habitabilitatea au fost si ele imbunatatite, pasagerii bucurandu-se acum de mai mult spatiu la cap. Portbagajul cu ai sai 408 litri stabileste un nou record in clasa compacta si este 100% utilizabil (are forma cubica si pragul de incarcare este jos si subtire).

 

Cum se conduce? 

In cazul motorului de sub capota masinii testate de noi,  HDi 110 (cu siguranta catre acesta se vor indrepta multi cumparatori) capacitatea cilindrica a ramas aceasi (1560 cmc) insa puterea maxima a acestuia (110 cp) este disponibila la 3 600 rpm fata de 4 000 rpm la modelul anterior. Si cuplul a crescut de la 240 Nm la 270 Nm si este disponibil incepand cu 1 750 rpm. Diferenta notabila in exploatare provine de introducerea cutiei de viteze in sase trepte care face ca raspunsul la accelerari sa fie mai rafinat, iar daca modelul anterior inregistra consumuri de carburant foarte bune noul motor va afisa niste cifre extraordinare mai ales ca pe backgroundul turometrului si-a facut aparitia si un indicator digital de schimbare a vitezelor.

 

Noul Citroen C4 este echipat cu o suspensie fata pseudo-McPherson, o noua suspensie spate cu traversa deformabila si un sistem de directie hidraulic cu grup electropompa, solutii cu eficienta dovedita si perfect adaptate caracteristicilor vehiculului. Ce m-a impresionat a fost raspunsul extrem de rapid si eficient al directiei in special in cazul manevrelor de evitare a unui obstacol. Setarea noii directii este una care reuseste sa imbine perfect confortul si manevrabilitatea.

 

 Ansamblul ambreiaj-cutie de viteze are un feeling specific masinilor nemtesti, si o spun in felul acesta in mod intentionat. Vizibilitatea in partea din fata nu s-a schimbat foarte mult fata de generatia anterioara si ramane perfectibila in zona montantilor A. Va veti enerva putin in acele de par stranse  sau  in sensurile giratorii  dar nu trebuie sa va faceti grija, asa se intampla la marea majoritate a masinilor din acest segment si nu numai.

 

Totusi veleitatile sportive, daca putem spune asa, nu exceleaza, ba chiar masina are un caracter subvirator. Dar, spre deosebire de modelele altor producatori, acest lucru este estompat de confortul sporit. Dupa ce am mers primii 10 km cu acest motor, m-am oprit intr-un loc retras si am ridicat capota motorului sa ma conving ca am de a face cu un diesel. Pur si simplu este incantatoare silentiozitatea acestuia, singurele momente in care se face simtit fiind turatiile inalte pe care le veti atinge rareori. Pozitia la volan este relaxanta, denivelarile scurte sunt amortizate foarte bine si totul este completat de o insonorizare ireprosabila, inginerii Citroen nemaizgarcindu-se de aceasta data la materialele fonoabsorbante.

 

La capitolul siguranta, noul Citroen C4 sta foarte bine. A obtinut 5 stele la testele EuroNCAP desfasurate dupa noua modalitate de acordare a punctelor. C4 este dotat cu sase airabaguri (frontale, laterale, cortina), centuri pretensionate si sisteme de siguranta active: monitorizarea presiunii in pneuri, ABS, ESP, centuri pretensionate si Isofix.

 

Concluzia

In zilele noastre, industria auto se poate rezuma la doua elemente cheie : vanzari si profit/ model. Nu incape nicio indoiala ca actualii clienti au devenit din ce in ce mai pretentiosi. Chiar daca sunt cativa care ar face pasul catre o masina mai mica, putini dintre acestia sunt dispusi sa renunte la beneficiile si dotarile pe care le-au avut pe masinile din clase superioare. Pe baza tuturor acestor considerente a luat nastere si noul Citroen C4 a carui calitate a facut doi pasi inainte, este foarte bine echipat, iar caracteristicile considerate ciudate au fost eliminate. Noul model este intr-adevar unul matur si reprezinta un adevarat efort al celor de la Citroen, asupra caruia merita sa va aruncati privirea.

 

Foto: Catalin Oprea / EvLSkillz