Drive-test Dacia Duster 1.3l TCe 150 MT6 4×2 Prestige

Cu peste 1 milion de exemplare vandute ale primei generatii, Dacia Duster a fost un real succes al marcii romanesti. Prin utilizarea unor componente si motoare aflate in curtea Renault, Duster a fost cel mai ieftin SUV, iubit de clienti pentru simplitate, functionalitate si robustete, dar mai ales pentru pret, aceasta caracteristica determinand multi clienti care au avut ani la rand masini cumparate la mana a doua sa achizitioneze o Dacie noua.

 

Dupa prezentarea noii generatii la Salonul Auto de la Frankfurt in 2017, Dacia Duster isi continua povestea de success de unde a ramas, prin mentinerea unor preturi atractive si dezvoltarea continua. Astfel, la inceputul acestui an, Dacia a introdus in gama Duster motorul de 1,3 litri TCe pe benzina, cu versiuni de 130 cai putere si 150, devenind astfel cel mai puternic autoturism produs pe piata locala. Noi am avut la dispozitie pentru cateva zile noua Dacia Duster in configuratia de top Prestige, cu motorul de 150 cai putere si va putem spune de la inceput ca am fost impresionati.

Cum arata?

La exterior, desigerii grupului Renault au dat dovada de maturitate si au mizat pe o metoda „conservatoare” prin care au reusit sa-i confere noii generatii un aer modern si atragator. Partea frontala a avut parte de cateva modificari subtile si care pot parea minore pana la o privire mai atenta. Au fost introdus blocuri optice noi cu o noua semnatura luminoasa cu LED-uri diurne, acestea fiind mutate spre extremitati pentru a amplifica latimea modelului. De asemenea, grila a fost redesenata, la fel ca nervurile capotei si a scutului amplasat in partea inferioara a spoilerului fata. Alte noutati includ montarea parbrizului cu 100 mm mai in fata, acesta fiind mai inclinat fata de generatia anterioara, noi bare de pavilion si pasaje mai generoase pentru roti. Blocurile optice spate au fost inlocuite si ele cu unele ce se aseamana cu cele de pe Jeep Renegade, ca si cum ar fi fost intoarse la 45 de grade. Toate aceste mici modificari au reusit sa-i creeze noii generatii un aspect mai sofisticat.

 

Spre deosebire de exterior, interiorul a fost schimbat si imbunatatit complet din punct de vedere al aspectului, ergonomiei si al calitatii percepute. Toate elementele principale, precum volan, scaune si plansa de bord par sa fie concepute sa dureze cat mai mult si au o calitate rezonabila. Designerii par sa se fi inspirat din mai multe modele aflate deja pe piata. Astfel, plansa de bord se aseamana cu cea de pe Land Rover Discovery Sport, linia orizontala a butoanelor o imita pe cea de pe Mercedes-Benz GLC, iar butoanele rotunde de control al climatizarii dispuse in mijloc pe cele de pe Audi Q5. Toate aceste modificari depasesc bariera practicalitatii generatiei anterioare si alaturi de pretul atractiv fac din Duster un model dezirabil cu un interior pe masura designului exterior.

 

Scaunele sunt mai confortabile si mai usor de reglat, iar lungimea sezutului a crescut cu 2 cm. Aeratoarele s-au inmultit ajungand la 5, din care 3 sunt dispuse central, eficientizand noul sistem de climatizare automata. Avem parte de sistem de pornire prin buton Start si de o repozitionare a display-ului central care este asezat mai sus. Trebuie remarcata si introducerea unui display intre ceasurile de bord analog, de tip alb-negru si asemanator cu cel de pe Qashqai, acesta oferind informatii despre nivelul de carburant, cifrele computerului de bord, viteza sau momentul optim de schimbare a treptelor de viteza. Toate butoanele au fost regandite, fiind de tip clapeta si pot fi actionate prin apasare in jos.

Cum se conduce?

Noua Dacia Duster are 4,3 metri lungime, 1,8 metri latime si o garda la sol de 210 mm. Portbagajul are un volum de 445 litri in versiunea cu tractiune fata, unghiul de atac aproximativ 30 de grade iar cel de degajare are aproximativ 33 grade.

 

Noul motor 1.3 TCe pe benzina este rezultatul aliantei Renault-Dacia-Nissan si Daimler AG, fiind disponibil deja pe modele precum Kadjar facelift, Qashqai facelift si Mercedes-Benz Clasa A. Acesta dispune de un bloc motor din aluminiu care beneficiaza de un tratament de suprafata al interiorului cilindrilor, permitand un control mai eficient al temperaturii si avand ca rezultat o crestere a performantelor si a confortului in utilizare. Bineinteles, noul motor cu injectie directa de benzina este prevazut cu filtru de particule pentru a reduce emisiile. Acesta dezvolta 150 CP la 5.250 rpm si un cuplu maxim de 250 Nm la 1.700t/min.

 

In aceasta configuratie, Duster atinge bariera primilor 100 km/h in 10,4 secunde si se opreste undeva la 191 km/h. Luand in calcul si masa de 1.309 kg, performantele de pe hartie par sa nu spuna in totalitate adevarul, pentru ca de-a lungul testului nostru am simtit ca noul motor este mai sprinten de atat. Din punct de vedere al consumului, fata de cifrele producatorului, respectiv 6,1% mixt si 7,1-7,4% urban, am reusit sa ne apropiem destul de mult, nedepasind cu 1 litru valorile pentru consumul mixt.

 

Noua Dacia Duster pune confortul si usurinta la utilizare in fata dinamismului, insa chiar si asa, manevrabilitatea a fost imbunatatita. Directia raspunde bine la comenzi, atat la viteze mari, cat mai ales la cele specifice orasului, gratie unui nou sistem care, conform spuselor celor de la Dacia, necesita un efort mai mic cu 35%. Per total, viata la bordul noii Dacia Duster este mai rafinata, gratie unei antifonari sporite si unor geamuri imbunatatite in partea din fata. De fapt, cred ca aceasta este cea mai mare imbunatatire, calatoriile lungi fiind acum mult mai placute.

 

Ruliul este prezent, dar este progresiv, iar aderenta nu se pierde prea repede sau prea mult in viraje. Sistemul de control al stabilitatii nu este foarte intruziv, astfel incat nu te vei enerva foarte mult cand vei realiza ca nu-l poti dezactiva.

 

Concluzia

Cu preturi incepand de la 17.500 euro (inclusiv tva) pentru versiunea Prestige cu jante pe 17 inch si acest motor de 150 cai putere, Dacia Duster ramane o masina accesibila pentru familisti, mai ales cand o compari cu rivalii sai directi. Bineinteles ca nu este perfecta si nu are cum sa fie la acest pret, insa efortul depus pentru imbunatatirile aduse i-au pastrat caracterul primei generatii pe care peste 1 milion de cumparatori l-au apreciat.