Activand in acest domeniu de peste 6 ani de zile, va dati seama ca atunci cand un prieten este in cautarea unei masini, noi sau second-hand, numarul meu de telefon este la favorite. Astfel, vrand, nevrand, am fost nevoit sa ma documentez despre foarte multe lucruri de care in mod normal poate nu as fi fost atras. Atunci cand vrei sa-ti cumperi o masina, ai o gramada de intrebari despre spatiile de depozitare, tehnologia de care dispune masina, optiunile pe care ti le poti adauga, etc.
Trecand prin cateva experiente de genul acesta, am redus oarecum aceste intrebari la doar trei: cat de confortabila este la condus, cat este de distractiva si cat de eficienta este din punct de vedere al consumului de carburant. Mi se par niste intrebari la care nicio fisa de produs nu poate oferi raspunsuri foarte bune si tocmai din acest motiv imi rog prietenii sa se documenteze despre masina, apoi sa mearga sa o testeze.
Un factor major in raspunsul la cele trei intrebari il joaca transmisia automobilului. Desi poate parea ciudat, in ziua de astazi transmisiile manuale nu sunt pentru oricine. Necesita timp de adaptare si o sincronizare foarte buna pentru ca raspunsul acesteia sa fie unul corect. Cu ajutorul transmisiilor automate, soferii au inceput sa experimenteze calatorii din ce in ce mai confortabile, dar si mai putin antrenante. Totusi, o transmisie automata poate lasa nesatisfacut un sofer entuziast si cat de cat experimentat. Din fericire, de cativa ani, progresul tehnologic facut in acest domeniu al transmisiilor automate a atenunat aceste probleme ale utilizatorilor.
Dupa ce colegul Razvan a testat pe larg versiunile diesel si benzina ale modelului Kadjar, si a scris despre ele cam tot ce era de scris, mie mi-a revenit sarcina, poate putin mai dificila, sa incerc sa-mi fac o parere despre avantajele si dezavantajele pe care le poate ridica SUV-ul compact al celor de la Renault, in configuratia cu o transmisie automata de tip EDC (efficient dual clutch).
Astfel, timp de aproximativ trei zile, am avut la dispozitie o masina de drive-test sub a carei capota se afla extrem de popularul motor diesel 1.5 dCi, care dezvolta 110 cai putere, in compania unei transmisii automate de tip EDC cu 6 rapoarte.
Din pacate, acesta este si unul dintre dezavantajele pe care le poti observa la prima vedere. Daca iti doresti un Kadjar diesel si cutie automata, singura versiune configurabila este cea pe care am testat-o noi. Un alt dezavantaj este si faptul ca alaturi de motorul diesel de 1.5 litri si transmisia automata nu poti alatura sistemul de tractiune integrala sau unitatea diesel 1.6 dCi. Cu siguranta sunt argumente pro si contra acestor restrictii dar o sa le lasam pentru alta data.
Acest tip de transmisie, cu doua discuri de ambreiaj, a fost inventat de un francez, pe nume Adolphe Kegresse, inainte de al Al Doilea Razboi Mondial, insa el nu a reusit sa-si transpuna inventia pe un model de serie. Primii care au reusit acest lucru au fost cei de la Automotive Products(AP), apoi motorsportul a devenit cel mai bun loc de testare. Pe o masina de productie, cei de la VW au fost primii care au introdus transmisia cu doua discuri de ambreiaj.
La inceputul anului 2010, Renault a introdus pentru modelul Megane noua cutie de viteze automata, cu doua discuri de ambreiaj si sase rapoarte, aceasta fiind produsa de catre cei de la Getrag. Megane a devenit astfel primul model al producatorului care a purtat semnatura eco² si primul model din Franta dotat cu o astfel de transmisie. Renault promite ca această cutie automată cu 6 viteze și dublu ambreiaj garantează schimbări de viteză cursive, fără șocuri. Dinamică și reactivă, cutia EDC răspunde aproape instant la orice acțiune a șoferului. În ceea ce priveşte consumul de combustibil, acesta este similar cu cel al cutiei de viteze mecanice, in multe cazuri chiar mai bun.
Principiul de functionare al acestui tip de transmisie se bazeaza pe doua discuri de ambreiaj separate pentru treptele de viteza pare si impare. Intr-un mod neacademic, poate fi descrisa ca ingloband doua transmisii manuale separate (cu cele doua discuri de ambreiaj) intr-o singura carcasa si functionand ca un tot unitar. De regula, genul acesta de cutii de viteza se pot utiliza in mod complet automat si majoritatea au capabilitatea de a permite soferului sa alterneze si manual treptele de viteze. Un computer controleaza sistemul hidraulic care opereaza discurile de ambreiaj si comanda alternarea acestora.
Schimbarea de trepte se face rapid, aspect ce se traduce printr-o accelerare mai buna intr-un timp mai scurt, timpul de intrerupere al comunicarii intre motor si roti fiind redus, gratie preselectarii urmatoarei trepte. Astfel, in timp ce cutia selecteaza prin intermediul unuia dintre cele doua discuri de ambreiaj treapta a doua de viteza, celalalt o preselecteaza pe cea de-a treia, durata de schimbare fiind diferita in functie de producator, insa acesta este marele beneficiu in comparatie cu o cutie de viteze manuala. Mai concret, daca o schimbare de treapta, in cazul unei cutii de viteze manuale, dureaza intre 0,5-1,0 secunde, in cazul cutiei EDC aceasta se realizeaza in doar aproximativ 290 milisecunde.
Renault Kadjar si Nissan Qashqai sunt gemeni, dar nu identici. Desi impart aceeasi platforma, cele doua modele impart aproximativ 60% din componente, in timp ce 90% din elementele vizibile sunt diferite. In avantajul lui Kadjar, pe langa pretul mai mic, vine exact aceasta cutie de viteze, EDC, care nu este disponibila si pentru Qashqai, japonezii apeland tot la una automata, de tip CVT.
EDC a fost imbunatatita de-a lungul anilor de cand se monteaza pe diferitele modele ale celor de la Renault, iar acest lucru se simte din plin! In primul rand viteza de schimbare a treptelor a crescut, iar partea de software, cea care este responsabila de “creierul” cutiei a devenit mai “desteapta”. Acest lucru se simte din plin mai ales in traficul din oras sau cel de pe drumuri de munte, atunci cand cutiei ii este greu sa prezica daca vei accelera sau nu, pentru a putea preselecta urmatoarea treapta de viteza, superiora sau inferioara.
De fapt, cred ca acest lucru conteaza cel mai mult in cazul cutiilor cu doua discuri de ambreiaj, iar EDC a fost imbunatatita simtitor la acest capitol. Un alt capitol la care EDC a crescut in calitate este lipsa vibratiilor la schimbarea treptelor, si acum ofera acceleratii line, fara a putea primi reprosuri.
Din punct de vedere al eficientei consumului de carburant, Renault precizeaza ca in aceste configuratii, motorul 1.5 dCi alaturi de o cutie manuala sau una automata EDC, consumul mixt ar fi la fel, respectiv de 3,8 litri /100 km in regim mixt. Noi am obtinut un onorabil 5,4%, insa numai eco nu a fost stilul de condus.
Asadar, o cutie automata cu doua discuri de ambreiaj este potrivita pentru toate masinile, poate mai putin pentru pick-up-urile care au greutati mai mari de tras. Astfel, daca esti in cautarea unei asemenea transmisii, care sa bifeze cele trei casute, confort, feeling sportiv (in modul manual), dar si consum redus, EDC este o alegere foarte buna. Este mult mai responsiva decat o cutie manuala sau de tip CVT si imbina cu brio performantele cu consumul redus de carburant.