Pentru ca d-abia s-a terminat perioada reducerilor de iarna si criza ne-a facut sa cautam oferte cat mai bune pentru absolut orice cumparam, am lasat visele cu supercar-uri deoparte si ne-am orientat catre un model lansat in urma cu aproximativ un an de zile, mai exact catre faceliftul operat de catre cei de la Nissan lui Qashqai+2. Modelul prezent astazi in testul nostru este proiectat si construit in Anglia, si a fost lansat initial la un an distanta fata de varianta cu 5 locuri, care si-a facut debutul in 2007.
Nissan Qashqai a fost la acea vreme unul dintre “fondatorii” segmentului crossover, masinile din aceasta clasa fiind unele construite pe baza unor platforme existente deja in gama unui producator si includ caracteristici specifice SUV-urilor, masinilor compacte, si in special break-urilor. Un crossover poate fi remarcat printr-o pozitie inalta a scaunelor, un interior spatios, garda la sol marita, uneori dotat cu transmisie integrala si totusi acesta se conduce precum o masina obisnuita si consuma la fel sau mai putin chiar.
Nissan Qashqai+2 este caracterizat pritr-un ampatament mai lung si 2 locuri in plus fata de versiunea normala. Faceliftul a insemnat in cazul crossover-ului japonez adoptarea unu aspect mai agresiv in partea frontala, stopurile spate in forma de bumerang au facut upgrade-ul catre LED-uri, eleronul a fost restilizat iar trenul de rulare cu suspensii anterioare McPherson si posterioare Multilink a fost optimizat din punct de vedere al confortului si al tinutei de drum. Diferenţe vizibile observam si in cazul ampatamentului, care a crescut cu 135 mm, ajungând acum la 2.765 m. A crescut şi lungimea totală, la 4.526 m – un plus de 211 mm faţă de versiunea cu cinci locuri.
Modelul pe care l-am testat cateva zile a fost Nissan Qashqai +2 dotat cu un motor de 2 litri aspirat normal pe benzina si cuplat la o transmisie manuala in sase trepte, nivelul de echipare fiind unul mediu, tractiunea realizandu-se prin intermediul tuturor celor patru roti motrice. La nevoie se poate trece pe modul 2WD prin simpla actionare a unui comutator iar nivelul de dotare denumit Acenta include dotari precum : oglinzi reglabile electric si incalzite, geamuri laterale spate si luneta fumurii, bare longitudinale de plafon, plafon panoramic, computer de bord, jante aliaj 17 inch, aer conditionat automat cu reglare bi-zona, radioCD+MP3+ 6 boxe+ port USB si mufa auxiliara, ABS+EBD+asistenta la franare, ESP, senzori lumini, ploaie si parcare spate, Cruise control + limitator de viteza, etc., pretul unei astfel de versiuni fiind de 25 790 euro inclusiv TVA-ul romanesc de 24%. Va puteti configura o masina asemanatoare pe site-ul oficial al celor de la Nissan Romania.
Cum arata ?
LG, Sony, Panasonic, cam toate numele mari in divertisment se bat pe un singur lucru in acest moment: fenomenul 3D. Cu toate ca este ceva destul de interesant, eu sincer astept altceva…cadre 3D naturale. In timp ce televiziunea 3D se va dezvolta, nu vor fi greu de reprodus aceste cadre pentru a oferi o imagine cat mai perfecta, iar cand acest lucru se va intampla voi putea renunta la unul din cliseele clasice : “arata mult mai bine in realitate decat in poze”. Sa luam de exemplu aceasta masina, Nissan Qashqai +2. Problema cu imaginea acestei masini este ca nu poate surprinde formele somptuoase care te seduc, linile complexe, care intr-o imagine 2D devin sterse. Daca intervine in ecuatie ultima dimensiune, planul Z, imaginea in adancime, aceasta este o masina care impresioneaza.
Partea frontala in mod special prezinta forme, unghiuri, adancimi, care pur si simplu iti pot taia respiratia daca esti un fan infocat al marcii. Poate ca sunt doar eu de vina, dar partea frontala are un aer atragator, atat de atragator incat m-am simtit ca si cum as fi fost prins uitandu-ma la o alta femeie, seducandu-ma din priviri. Partea din spate nu este la fel de seducatoare dar totusi reuseste sa impresioneze prin modul cum luneta se uneste la mijloc cu portbagajul de metal. Partea laterala nu continua la fel de frumos linia masinii, dar chiar si asa este eleganta si nu da impresia ca ar mai avea 2 locuri in plus fata de cele 5 standard. In general as fi tentat sa spun ca locurile din spate sunt prea mici, prea inguste, nu ofera destul spatiu, dar pot afirma ca nu sunt deloc rele. Chiar si cu locurile din mijloc date la maxim pe spate, tot se pot regla cele de pe ultimul rand, lucru foarte practic si chiar daca sunt foarte aproape de podea, permit pasagerilor o pozitie relativ confortabila. In mod cert un adult la un drum lung nu va fi foarte bucuros sa stea pe locurile din spate, dar o persoana tanara de o greutate medie se va descurca multumitor. Chiar daca sunt ocupate toate cele 7 locuri, in portbagaj tot va ramane suficient loc pentru niste cumparaturi sanatoase de la supermarket.
In interior, nu ca ofera mult loc, dar reuseste sa impresioneze printr-o aura de calitate buna. Sigur, tapiseria este din stofa, dar pare durabila, iar cusaturile de pe margine fac sa para dintr-o clasa superioara, completata de scaunele sculptate ergonomic. Poate suna ca si cum as exagera, dar Nissan reuseste nu doar sa demonstreze ca sunt campioni in proiectare si motorizare, dar chiar le pasa de legatura emotionala pe care o au cu ocupantii masinii. Materialele din plastic sunt de o calitate multumitoare in general, insa cele din zona centrala au un aspect destul de ieftin chiar daca sunt placute la atingere.
Exista totusi un dar. Ca de obicei pentru multi poate fi sau nu, o problema, dar pentru noi este important. Cum se comporta NissanQashqai+2 la drum?
Cum se conduce?
Am avut parte de motorul de 2litri pe benzina cu 6 trepte, care a oferit o adevarata placere, in mod special datorita tractiunii integrale . Chiar daca nu are cuplul motorului de 2l dCi, am fost bucuros ca am putut conduce o masina relaxanta, silentioasa si la nevoie chiar agila. Puterea maxima de 140 cp este atinsa la 6 000 rpm insa masina se simte foarte bine si la turatii ridicate, cuplul maxim de 194 Nm fiind atins la 4 800 rpm. Trebuie sa mentionez si o premiera : Nissan Qashqai +2 este prima masina la care reusesc sa obtin un consum urban mai mic decat cel mentionat de producator. Daca pe hartie Qashqai+2 ar trebui sa consume 11,1 l/100 km in realitate consumul realizat a fost de 10,7 l/100 km iar masina nu a fost menajata deloc.
Directia este destul de precisa chiar daca este asistata electric si variabila in functie de viteza, masina incercand sa ofere ceea ce Nissan spune ca poate face, sa ofere senzatia unui hatchback cat si a unui MPV. In cazul virajelor abordate mai curajos diferentele sunt notabile intre modurile selectabile ale tractiunii 2WD/Auto, cel din urma fiind de preferat. Ruliul se manifesta in limite normale pentru o masina cu centrul de greutate destul de ridicat iar sistemele electronice isi fac simtita prezenta intr-un mod discret doar la limita pierderii aderentei. Performantele generale ale motorului de 2l – 198 Nm sunt destul de decente, 0-100km/h sub 11 secunde, viteza maxima de 191 km/h, performante reusite si datorita greutatii de 1 529 kg, lucru care ofera si o manevrabilitate destul de buna.
Chiar daca nu este un off-road-er adevarat in buna traditie a celor de la Nissan este bine retinut ca va puteti baza la nevoie pe tractiunea integrala (aceasta dispunand si de modul LOCK) si ca garda la sol masoara 20,7 cm iar unghiurile de atac si degajare sunt de 18,8, respectiv 25,5 grade. Nu am fost tentati de trasee complicate dar am ajuns totusi pe niste drumuri neasfaltate, ocazie cu care am putut aprecia la justa valoare suspensiile. Poti trece in viteza peste mai tot felul de gropi, nu vei resimti neplacut asta nici in volan, nici in restul masinii. Qashqai ramane stabil inclusiv la trecerile peste imbinarile podurilor de pe autostrada, comportamentul fiind de cruiser, adica exact asa cum ar trebui sa fie. Singurul aspect de care ne putem lega este timoneria cutiei de viteze care este perfectibila. Nu este ceva de speriat, insa necesita putin timp pentru acomodare.
Concluzia finala
Per total Nissan Qashqai +2 are mai multe atuuri decat dezavantaje, defapt singurul de luat in calcul este pretul putin mai ridicat decat ofertele din Franta dar care nu ofera tractiunea integrala nici macar pe lista dotarilor optionale. Nissan Qashqai +2 reuseste sa te faca sa uiti de toate incercarile de berline allroad sau breakuri care nu sunt asa de incapatoare precum sustin. Principalul scop al acestei masini este economisirea unei sume importante de bani in cazul in care vei renunta la achizitionarea unui SUV cu care oricum nu vei iesi decat cel mult la un picnic.
Principalele caracteristici : tren de rulare inaltat si ranforsat care absoarbe cu brio orice groapa, sistemul 4×4 capabil sa te scoata din aproape orice incurcatura si suprafata vitrata generoasa care include ca bonus un plafon panoramic imens, te determina sa testezi macar Nissan Qashqai +2 inainte de a lua decizia finala pentru masina familiei tale.
Fiabilitatea si pastrarea valorii la revanzare sunt calitati pe care Nissan le are, iar Qashqai cu siguranta le include pe amandoua. Forma exterioara, dotarile oferite si raportul calitate/pret ne demonstreaza de ce Qashqai-ul anterior a avut succes, 60% din productia fabricii din Anglia fiind reprezentata de cel mai popular membru al familiei de crossover Nissan, modelul cu facelift urmand sa-i calce pe urme.
Credit foto : Catalin Oprea – Pov.ro
[nggallery id=129]