Anul trecut Peugeot isi anunta revenirea in celebrul Raliu Dakar, dupa aproape un sfert de secol de absenta din competitia in care faceau legea intre anii ‘80-’90. Mai exact intre 1987 si 1990 Peugeot a reusit sa castige de patru ori consecutiv cu modelele 205 T16 si 405 T16 in mainile unor piloti precum Ari Vatanen si Juha Kankkunen.
Modelul pe care cei de la Peugeot l-au ales pentru revenire s-a bazat pe modelul 2008 lansat in 2013, acesta fiind cel mai nou crossover al marcii franceze si care a inregistrat un frumos succes in Europa. In acest an modelul a fost lansat si pe piata din America Latina si, probabil, pe cea mai importanta piata, China.
Cum arata?
Faptul ca este un model care are o ruda indepartata in motorsport ii da deja un plus de imagine in viziunea mea de fan al competitiilor auto. Lasand aceasta comparatie fortata la o parte, pentru ca modelul 2008 DKR nu are aproape nimic in comun cu modelul de strada, 2008 este un model foarte versatil care face parte din segmentul relativ nou al pietii. Este un model care are versatilitatea unui hatchback, dar cu o functionalitate de SUV. Acest lucru il face un jucator important in aventurile urbane, fiind practic un mic SUV dar pe care nu va trebui sa iti faci probleme unde il parchezi.
2008 se bazeaza pe platforma fratiorului sau mai mic 208, insa este mai lung cu 20 de cm, mai lat cu 5 cm, mai inalt cu 9.6cm si are o garda la sol mai ridicata cu 2.5cm. Acest lucru se traduce printr-un spatiu sporit la interior si un confort ridicat pentru ocupantii locurilor din spate. De asemenea pozitia la volan ofera soferului acel plus de confort avand posibilitatea de a avea un camp vizual mai bun asupra traficului, in special in oras.
La interior esti intampinat de acelasi volan de dimensiune redusa, exact ca cel prezent pe modelul 208 si dupa cele cateva minute de acomodare acest lucru va deveni unul obisnuit. Ce am observat, personal, este faptul ca de aceasta data nu am mai fost incomodat de volan in vizualizarea instrumentelor de bord cu care tin minte ca m-am confruntat la modelul 208. Materialele folosite sunt de calitate buna, asa cum ne-au obisnuit francezii in ultimii ani, iar insertiile de crom si aluminiu dau o nota de eleganta pe care o intalnesti la modele de clasa premium.
Portbagajul este de dimensiune generoasa dispunand de o capacitate de 360 litri care poate ajunge pana la 1194 litri in cazul in care rabatam bancheta spate. Plafonul de sticla si geamurile spate cu tenta inchisa, cu care era echipat modelul testat de noi, fac drumul mult mai placut pentru pasagerii din spate.
Cum se conduce?
Motorul 1.6 e-HDi de 84kw (115cp) si 270Nm, cuplat la o transmisie manuala de 6+1 trepte, cred ca este cea mai buna alegere pe care o puteti face. Chiar daca nu dispune de o transmisie integrala, Peugeot ofera sitemul multi mod Grip Control, care permite adaptarea la tipul de teren intalnit, actionand asupra rotilor fata la comanda conducatorului auto. Astfel, soferul poate selecta in orice moment, prin intermediul unei rotite amplasata in consola dintre schimbator si frana de mana, modul standard, zapada, Off-Road, nisip sau ESP Off.
M-am bucurat din nou de reintalnirea cu sistemul Stop&Start cu care am facut cunostinta pe modelul 208 si pe care eu il consider unul dintre cele mai reusite. Oprirea motorului se realizeaza din momentul in care viteza scade sub 20km/h iar pozitia levierului de viteze se regaseste in pozitia neutra. Reactivarea acestuia se face aproape instant si insesizabil pentru conducator gratie unui alternator reversibil, al unui sistem de control al acestuia si o baterie hibrida care stocheaza si furnizeaza energie aditionala in momentul demararii.
Confortul este cuvantul de ordine pentru acest model si daca va doriti un model cu veleitati sportive sau cu caracteristici pronuntate de off-road va trebui sa va reorientati spre un alt tip de model al constructorului. Suspensia lui 2008 este gandita sa preia cu brio socurile datorate carosabilului denivelat si a gropilor prezente pe traseu. Totodata parcurgerea unui drum de macadam cum sunt de exemplu cele forestiere nu va reprezenta o provocare pentru 2008, insa daca va veti avanta spre un traseu mai dificil probabil masina va intampina ceva dificultati, ea nefiind gandita pentru off-road.
Consumul obtinut pe parcursul celor trei zile de test a fost unul mediu de 5l/100km si probabil veti putea sa mai coborati cu jumatate de litru la suta de kilometri daca respectati indicatorul de schimbare a vitezelor prezent in bord. In ceea ce priveste instrumentele de bord acestea sunt amplasate ergonomic singurele care mi-au creat dificultati la inceput fiind cele pentru pilotul automat. Joystik-ul pe care se regasesc butoanele pentru pilotul automat si limitarea de viteza se regasesc undeva in spatele volanului si nu le poti vizualiza in timpul mersului, dar odata ce te obisnuiesti cu ele devin usor de folosit.
Concluzia
Peugeot 2008 este o masina care trage cu casa. Consumul este unul redus si ca sa va faceti o idee cu un plin de motorina (50L) puteti parcurge intre 900 si 1000km, eu am parcurs 750km si computerul de bord inca indica 150km autonomie. Confortul este unul sporit si cred ca este o alegere foarte buna pentru persoanele care isi doresc o masina versatila atat de oras dar si de escapade in afara acestora, alaturi de care sa te simti in siguranta si sa nu trebuiasca sa o iei pe sus cand iesi de pe un drum asfaltat, intalnesti gropi in carosabil sau sa te dai jos cand parchezi ca nu stii daca atingi cu bara bordura sau nu.
Lista de preturi pentru acest model in functie de motorizarea pe care o doriti poate fi regasita aici si pana la finalul lunii beneficiati si de o mica reducere.