Intoarcerea legendelor BMW si renasterea celor de la Audi

Sezonul 2013 din DTM se anunta unul plin de surprize si fanii, printre care recunosc ca ma numar si eu, abia asteapta sa vada din nou duelurile celor trei constructori implicati in campionat. BMW a fost revelatia anului trecut si in acest an ei vor face lucrurile si mai interesante pentru ca vor mai alinia la start inca doua masini pe langa cele sase de anul trecut. Cei trei constructori si organizatorul DTM nu s-au multumit doar cu o simpla prezenta in campionat ci au cautat sa interactioneze cat mai mult cu fanii, lucru pe care cred ca trebuie sa il urmeze si alte campionate si sporturi cu motor daca vor sa mai existe in viitor, pentru ca fanii dicteaza succesul si existenta unei competitii. Incepand cu acest an revin pe circuitele DTM doua legende ale firmei bavareze M3 (E30) si M1 Procar. Cele doua modele legendare vor fi folosite pe post de Taxi-uri de curse, orice fan avand posibilitatea de a se simti la fel ca Eric van de Poele in 1987 cand la volanul BMW M3 reusea sa castige titlul de campion DTM sau precum Nelson Piquet la volanul celor 470 cp ai impresionantului M1 din Procar Series in 1980.

Formula One 2008

Meritele renasterii DTM-ului nu trebuie acordate doar celor de la BMW, acestia avand intradevar un rol foarte mare pentru acest lucru, insa si ceilalti doi actori ai acestei scene Audi si Mercedes-Benz au contribuit in egala masura la acest lucru. Cei doi amintiti mai tarziu au tinut in viata aceasta competitie aproape sase ani de zile si au construit modele noi noute pentru 2012 colaborand indeaproape cu nou revenitul BMW. Rezultatul a fost pe masura asteptarilor si poate un pic peste pentru toata lumea implicata in DTM, insa cel care a avut norocul sa culeaga cele mai bune roade si sa iasa in prim plan a fost contructorul BMW. Dar a fost oare noroc?

piloti BMW

Sigur ca nu. BMW s-a pregatit “nemteste” si toti cei implicati in acest program au dat 110% din ce au putut pentru a isi asigura rezultatul din 2012, adica victorie pe linie la piloti, constructori si echipe. De ce au putut da 110% pentru ca BMW nu era implicat si nici acum nu este implicat intr-o alta competitie majora asa cum o fac cei de la Audi si Mercedes-Benz. Desigur ca fanii BMW vor sari in aparare aducand in discutie ALMS (American Le Mans Series) lucru adevarat insa la Audi vorbim despre Le Mans unde au reusit 11 victorii (ultima anul trecut, 2012) si au revolutionat de la an la an prin modele si tehnologiile aliniate la start. Pe langa acest program impresionant cei de la Audi au grija si de clientii lor care concureaza in cursele de anduranta GRAND-AM si Le Mans Series, precum  si alte campionate. Intorcandu-ne pe circuitele noastre din DTM, Audi a aliniat inca din 2012 opt masini A5 DTM pe grila de start si la fel o va face si in 2013, chiar daca anul trecut rezultatele au fost mult sub nivelul asteptarilor directorului Audi Motorsport, Dr. Wolfgang Ulrich. Da vorbim despre acelasi director care este direct responsabil si de programul din Le Mans 24H. Eu cred ca acest an va fi anul Audi in DTM. Vor avea tot opt masini, au reusit sa il aduca in tabara lor pe Jamie Green care anul trecut s-a batut pentru titlul pilotilor si au un nou model, RS5 DTM. Peste 4000 de componente au fost imbunatatite si in mana unor piloti precum Mattias Ekström, Jamie Green sau Timo Scheider, modelul RS5 DTM poate fi cel care aduce titlul in tabara Audi.

Studio Shoot

Sa vorbim si despre Mercedes-Benz. Din pacate situatia din aceasta tabara nu este una roz. Ei si-au redus numarul de masini fata de anul trecut de la opt la sase si asta nu este cea mai proasta veste in opinia mea. Plecarea lui Norbert Haug dupa 22 de ani din fruntea departamenului de motorsport este cea mai mare pierdere pentru Mercedes-Benz si coroborata cu plecarea lui Jamie Green insemna ca echipa Mercedes-Benz va avea zile grele in DTM in acest sezon. La fel ca si cei de la Audi, cei de la Mercedes-Benz au pe langa DTM si alte programe, cum ar fi cel din Formula 1. Dar despre ce vorbim Formula 1 cel mai important si puternic campionat de motorsport din intreaga lume? Responsabil pana la plecarea sa acelasi Norbert Haug.

 

De ce am vorbit despre aceste lucruri? Pentru ca nu totul este alb si negru cum a fost fabuloasa masina BMW M3 DTM din 2012 a lui Bruno Spengler care a facut din revenirea BMW in DTM un succes rasunator. Lucrurile sunt un pic mai complicate insa victoriile sunt victorii si nimeni nu poate contesta asta, dar trebuie sa vedem si zonele de gri. Mai este succesul BMW in DTM unul atat de rasunator sau surprinzator?                  

One thought on “Intoarcerea legendelor BMW si renasterea celor de la Audi”

  1. Salutare, Audi-ul pentru DTM este un RS5 DTM – lucru care ne-a surprins si pe noi 🙂

Comments are closed.