Ce ne rezerva WTCC in 2013

12 weekenduri ii asteapta pe protagonistii campionatului mondial de turisme in 2013. WTCC debuteaza si in acest an, la fel ca in 2012, in luna martie pe circuitul Monza din Italia surpanumit “Templul vitezei”. Principala noutate pentru 2013 este etapa de la Moscova, WTCC ajungand in premiera in Rusia. Acest lucru nu este important doar pentru promovarea campionatului la nivel mondial, insa si pentru fanii motorsportului din Rusia pentru ca incepand din acest an constructorul LADA revine in WTCC cu un program complet in care va alinia la start doua masini pilotate de James Thompson si Alexsei Dudukalo. Mai mult decat atat rusii au creat o adevarata echipa nationala, Lukoil fiind principalul sponsor al celor de la LADA Sport Team, iar Dudukalo este un pilot tanar capabil de rezultate bune si care a beneficiat de experienta lui Gabriele Tarquini, coechipierul sau de la Sunred. De altfel echipa Sunred se pare ca nu va mai exista in 2013 pentru ca a ramas fara cei doi piloti, Tarquini plecand si el la Honda in acest an, iar sponsorul Lukoil l-a urmat pe Dudukalo. 

 

Dupa ce in 2012 WTCC a poposit pentru prima oara in SUA la Sonoma, intrarea pe piata din Rusia in acest an se dovedeste un pas la fel de important pentru constructorii participanti in acest campionat pentru ca asa cum spunea si Jens Marquardt, directorul BMW Motorsport “Daca pui la punct un campionat stabil si cu expunere buna constructorii nu vor ezita sa apara.

 

Multi sunt de parere ca WTCC se afla pe o panta descendenta Chevrolet retragandu-si sprijinul de uzina la sfarsitul anului 2012 pentru echipa RML, care timp de trei ani a dominat absolut platforma, insa alti doi constructori se vor implica in 2013 cu programe complete. Citroen, sau cel putin Yves Matton, a declarat ca sunt interesati de a se implica in WTCC, Matton declarand intr-un interviu ca proiectul pentru acest lucru se afla in acest moment pe masa conducerii Citroen, acestia urmand sa ia o hotarare cu privire la aceasta propunere. Renault este un alt constructor despre care s-au auzit zvonuri ca s-ar afla in discutii cu cei de la RML pentru o implicare in WTCC incepand cu 2014, Muller fiind unul dintre pilotii care ar face parte din echipa. Zvonuri despre o posibila implicare in WTCC a celor de la Subaru au aparut si ele spre sfarsitul anului 2012, acestia intalnindu-se cu promoterul WTCC, Marcelo Lotti.    

 

Asadar viitorul suna bine pentru WTCC, chiar daca zvonurile nu se vor concretiza, RML ramane in acest an cu cele trei masini si pilotii sai in acest sezon, iar Honda si LADA vin cu cate doua masini.

 

Calendar WTCC 2013

 

24/03 ITA Monza
07/04 MOR Marrakech
28/04 SVK Slovakiaring
05/05 HUN Hungaroring
19/05 AUT Salzburgring
09/06 RUS Moscow
30/06 PRT Porto
28/07 BRA Curitiba
08/09 USA Sonoma
22/09 JPN Suzuka
03/11 CHN Shangai
17/11 MAC Macau