CITROËN SPERA LA UN HAT TRICK IN PORTUGALIA

Prin victoriile din 2007 si 2009, Sébastien Loeb, Daniel Elena si modelul Citroën C4 WRC sunt neinvinsi in Raliul Portugaliei. La cea de-a treia participare in acest raliu, intreaga echipa isi doreste un hat trick, ceea ce ar inseamna extinderea avansului in clasamentul general al pilotilor. In lupta pentru titlul constructorilor, Citroën Total World Rally Team are un avans de 5 puncte fata de rivalul traditional. In aceste conditii, performanta echipajului Dani Sordo/Marc Marti va fi cruciala pentru ca situatia sa ramana neschimbata inaintea vacantei de vara.

Raliul Portugaliei a fost una dintre cursele celebre din Campionatul Mondial pana in 2001. Aceasta etapa a fost reintrodusa in calendar in urma cu patru ani si si-a pastrat popularitatea. Raliul, cu centrul in Algarve, se anunta extrem de spectaculos. “Iubim entuziasmul spectatorilor de aici,” spune zambind Sébastien Loeb. “Zona este foarte frumoasa si toti oamenii de aici chiar iubesc raliurile. Ce poti sa-ti doresti mai mult de atat”.

De sase ori campion mondial, Loeb a castigat de fiecare data cand a luat startul in Raliul Portugaliei. In 2010, obiectivul sau este sa obtina a 58-a victorie din cariera. “Imi plac raliurile foarte mult, dar lucrurile nu sunt chiar atat de usoare aici,” explica Seb. “De la inceputul sezonului, in fiecare etapa, ne-am confruntat cu cocoase pe fiecare proba, acele mici ridicaturi care fac ca noi sa nu vedem virajele care urmeaza. Raliul Portugaliei are cele mai multe astfel de portiuni. In rest, nu pot spune ca Raliul Portugaliei este unul foarte dificil. Este un amestec a tot ceea ce face un raliu spectaculos pe macadam, adica pasaje rapide, dar si zone inguste si foarte lente.”

In urma celor trei victorii si a altor doua clasari pe podium, in cele cinci raliuri de pana acum, Loeb are un avans confortabil in clasamentul general. Chiar daca in Noua Zeelanda a obtinut cel mai slab rezultat din acest sezon, locul 3, Loeb a venit de la antipozi cu o concluzie pozitiva. “Am ajuns la Auckland cu un avans de 40 de puncte fata de Petter Solberg si ne-am intors cu 36 puncte avans fata de Jari-Matti Latvala. Sa pierzi doar patru puncte intr-un raliu nu e rau deloc. In acest sezon sunt sase piloti care pot castiga curse. E bine ca am terminat pe podium in Noua Zeelanda, dar asta nu inseamna ca ne putem relaxa in continuare”.

Pentru Dani Sordo, Raliul Portugaliei este practic o alta cursa de casa: “La fel ca si etapele din Mexic si Spania, acest raliu este unul special pentru mine. Spectatorii de aici ne sustin mai mult decat la oricare alta etapa si acest lucru este minunat. Stiu ca Citroën se asteapta sa adun maximum de puncte posibile in lupta pentru titlul constructorilor si voi face tot posibilul pentru a ne atinge obiectivul. Am terminat pe trei in cele doua etape la care am luat startul in Portugalia si as fi mai mult decat fericit daca voi urca din nou pe podium si anul acesta!” In Portugalia, echipa Citroën Total va purta culorile campaniei pentru drumuri mai sigure initiata de FIA.

Tot in Raliul Portugaliei va reveni, la volanul unui Citroën C4 WRC, si echipajul Kimi Räikkönen/Kaj Lindström. Cei doi nu au concurat in Noua Zeelanda si, in Portugalia, vor continua procesul de acomodare in mondialul de raliuri. Tot pentru echipa Citroën Junior va lua startul si echipajul Sébastien Ogier/Julien Ingrassia.

Laura Antonov – Citroen Romania

www.citroen.ro