Avancronica Raliului Portugaliei

Echipa BP Ford Abu Dhabi va lua startul pentru prima data in istoria sa, ca fiind cel mai de succes constructor din istoria acestui sport.

Victoria lui Jari-Matti Latvala in Raliul Noii Zeelande la inceputul acestei luni a adus multa bucurie atat finlandezului cat si echipei Ford. Dupa momentul de euforie, Latvala a realizat ca el este pilotul care rescrie istoria in World Rally Championship.Recordul constructorului Lancia, de 74 de victorii, care nu a mai fost doborat din 1992, va fi inlocuit cu stema ovala albastra si cu cele 75 de victorii aflate in palmaresul celor de la Ford. “Este incredibil sa avem acest record”, a afirmat Latvala. “Sa fiu pilotul care reuseste acest record este o adevarata onoare.”

“Istoria din spatele acestor 75 de victorii este incredibila” a declarat managerul echipei Ford, Gerard Quinn, un om care a lucrat la Ford aproape toata cariera sa si a luat parte la recordul echipei precum si la anii de glorie ai Ford-ului Escort.

“Daca ne uitam pe lista pilotilor Ford intalnim legende precum Bjorn Waldegaard, Ari Vatanen si mai recent in anii ’90, Francois Delecour. Este incredibil si toti fac parte din aceasta reusita. Dar sa ma aflu aici, cand Ford a devenit oficial, constructorul cu cel mai mare succes in World Rally Championship este ceva ce nu vom putea uita” a afirmat Gerard Quinn.

Cu pragmatismul tipic, echipa BP Ford Abu Dhabi nu va sta cu mainile in san, dupa cea de-a 75-a victorie. Nu, echipa este deja pregatita pentru a ataca Raliul Portugaliei, Ford urmarind victoria cu numarul 76. Daca vor reusi sa obtina o noua victorie, probabil Ford va prelua avantajul si in clasamentul constructorilor.

Cine va castiga?

Batalia in sezonul 2010 pentru titlul la constructori a fost una dintre cele mai discutate anul acesta. Finalul haotic al Raliului Noii Zeelande a costat puncte pretioase pe cei de la Citroen, echipa Ford castigand 10 puncte in plus, miscorand astfel avansul francezilor la doar 5 puncte.In noul sistem de punctare 5 puncte nu inseamna nimic pentru ca, locul al 7-lea aduce 6 puncte, iar acest lucru demonstreaza cat de mica este diferenta.

Nici Citroen si nici Ford nu au reusit inca un punctaj perfect in acest sezon. Nicio echipa nu a reusit o dubla in acest sezon, reusita care le-ar fi adus 43 de puncte.De 2 ori Ford a reusit puncte cruciale in clasamentul constructorilor, reusind locul intai si pozitia a 3-a in Suedia si Noua Zeelanda, iar Citroen a reusit aceasta performanta doar in Iordania. Totusi ambele echipe vaneaza primele 2 pozitii ale podiumului, intr-un efort de a castiga cat mai multe puncte in clasamentul constructorilor.

Citroen totusi este echipa favorita la castigarea raliului, Sebastien Loeb castigand aceasta etapa in ultimii 2 ani.

Raliul Portugaliei s-a aflat in sudul tarii doar in ultimele 2 etape, evenimentul avand loc in regiunea Porto, unde va va avea loc si proba super-speciala de 950 metri din centrul orasului. Pe langa starurile din WRC ce vor lua startul la Raliul Portugaliei, se va va afla si campionul mondial din F1, Kimi Raikkonen.

Vedeta din Formula 1 , cunoaste foarte bine ce inseamna sa pilotezi pe strazi, acesta participand la Marele Premiu al Monaco de 9 ori si castigand o data, in 2005. In mod egal, strazile din Porto au fost strabatute de monoposturile de Formula1, atat in 1958 cat si in 1960.

Pilotand atat de aproape de coasta Atlanticului, conditiile meteorologice pot fi inselatoare, cu ploaie aparuta din senin iar vantul puternic poate usca traseul la fel de repede.

Avand 2 victorii deja, Sebastien Loeb se afla pe prima pozitie a clasamentului pilotilor. Nu numai ca are un avantaj considerabil in clasamentul pilotilor, dar francezul se afla si intr-o buna forma, dupa ce in Raliul Noii Zeelande a revenit in a doua zi pe prima pozitie, castigand proba dupa proba. Totusi o greseala in ultima zi, in Noua Zeelanda, a dus la pierderea primei pozitii si o posibila serie de patru victorii.

Doar combinatia rara ca Loeb sa greseasca si o problema similara s-o intalneasca si Ogier, i-au permis lui Latvala sa urce pe prima pozitie si sa aduca a 75-a victorie pentru Ford.

Marea intrebare care este pe buzele tuturor este daca Latvala si coechipierul sau Mikko Hirvonen vor aduce a 76-a victorie pentru echipa Ford in Portugalia?

Pneuri

In Raliul Portugaliei, masinile vor fi echipate cu pneurile dure de macadam, Pirelli Scorpion WRC 205/65 R15. Echipele nu au voie sa modifice pneurile in nici un fel si fiecare masina poate avea 2 roti de rezerva.

Foto: flickr.com