Noutati din Raliuri

Federatia italiana ACI (Automobile Club d’Italia) a anuntat ca etapa care figureaza in calendarul WRC pentru sezonul 2012 va fi mutata din regiunea Sardinia in Sicilia datorita costurilor. Planul celor de la ACI pentru aceasta etapa este ca startul ceremonial sa aiba loc in orasul Palermo, iar epicentrul etapei sa fie la circuitul Pergusa din orasul Enna, oras situat la cea mai mare altitudine de pe muntele peninsulei.  

 

In acest moment ACI asteapta decizia celor de la FIA, daca etapa se va alerga pe asfalt sau macadam, ambele variante fiind posibile. Exista doua posibilitati pentru etapa de astfalt, doua raliuri fiind candidate pentru acest loc Targa Florio Rally care are loc in nordul insulei si Proserpina Rally care se desfasoara chiar langa Enna. Evenimentul este programat a avea loc in perioada 18-21 octombrie 2012.

FIA lucreaza la reglementarile pentru grupa R4T. Caracteristicile grupei se aseamana foarte mult cu cele pentru categoria S2000 insa costurile vor fi mult mai reduse. Baza masinilor de competitie vor fi masini de serie cu motoare turbo de 4 cilindri cu o capacitate de pana in 1.620 cmc pe care va putea fi montata trasmisie integrala. Restrictorul turbinei va fi stabilit dupa o serie de teste, insa initial este propus cel de 32 mm. Nu va fi permis sistemul de carter uscat, iar cutia de viteze va avea 5 trepte cele cu 6 fiind interzise. De asemenea la fel ca in cazul masinilor S2000 nu va fi permis diferential central.

 

Grupa R4T nu are legatura cu deja existenta grupa R4, asemanandu-se mai mult cu grupa R3T. Se urmareste ca regulile grupei R4T sa fie gata pana in sezonul 2013 cand noul sistem de grupe al celor de la FIA va intra in vigoare, moment in care actualul sistem de categorie WRC si clasele 1-10 va fi inlocuit. WRC va ramane nivelul superior doar pentru evenimentele ce fac parte din campionatul mondial, urmatorul nivel inferior va fi cel al categoriei R4T care se va adresa evenimentelor nationale si regionale, R-GT va fi cel de-al treilea nivel sau clasa care se va adresa asa-zisilor piloti Gentleman, cea de-a patra clasa R3 se va adresa pilotilor care vor sa faca performanta cu un buget redus, iar ultima clasa va fi o combinatie a claselor R1 si R2, nivelul de incepatori in acest sport.

 

M-Sport a anuntat deja ca incepand cu 1 ianuarie 2012 va omologa modelul Ford Fiesta R1 ca un raspuns la modelul Renaul Twingo R1 omologat inca din anul 2010, model care a dominat absolut aceasta categorie.

 

Actuala dificultate pentru cei de la FIA este de a gasi solutiile sa incadreze automobilele omologate la grupele A, N si vechea configuratie a modelelor S2000 (motoare 2L aspirate), pentru a putea fi folosite de piloti in cadrul noilor 5 clase care vor aparea incepand cu 2013.

 

Toate aceste noutati le vom afla dupa intalnirea Consiliului Mondial al Sporturilor cu Motor (World Motor Sport Council) ce va avea loc saptamana viitoare.