Spa-Francorchamps: Schumi dă de băut

Aţi auzit de Bertrand Gachot?… Pilot de Formula 1 promiţător, belgianul a avut ghinion la începutul anului 1991 să se certe cu un taximetrist în Londra, şi să folosească un spray paralizant. Lucrul acesta era ilegal în Marea Britanie şi a dus la un proces şi la condamnarea lui Gachot la 6 luni de închisoare!

Si astfel, cu doar o săptămînă înaintea Marelui Premiu de la Spa, echipa Jordan avea nevoie urgentă de un pilot care să-l înlocuiască pe titularul belgian.

 

Eddie Jordan a căutat mai întîi printre “suspecţii de serviciu”: Derek Warwick, Keke Rosberg, Stefan Johansson. Dar în duminica de dinaintea cursei avea să îl angajeze pe un tînar neamţ care alerga în cursele de anduranţă pentru echipa Sauber-Mercedes. Boss-ul Mercedes îşi dăduse acordul, plus suma de 150.000 de lire, pentru ca Michael Schumacher să piloteze la următorul Grand Prix pentru Jordan. A doua zi, echipa era la Silverstone pentru a-l familiariza pe puştiul de 22 de ani cu masina de Formula 1 şi a vedea ce poate.  În numai cîteva ture, Schumacher avea să egaleze timpii obţinuţi de piloţii principali ai echipei.

 

Acum toată lumea ştie că Spa-Francorchamps este foarte aproape de orăşelul natal al lui Michael Schumacher. Dar în 1991, acesta mărturisea că nu alergase niciodată pe celebrul circuit. Si totuşi, în prima şedinţă de calificări, obţinea al optulea timp! Iar sîmbătă, în ce-a de-a doua zi a calificărilor, se situa un loc mai sus, batîndu-l categoric pe coechipierul său mult mai experimentat, Andrea de Cesaris.

 

 

Înainte de a veni în F1, Schumacher nu era considerat un pilot excepţional. Lumea zicea că nu ar fi la fel de rapid ca Hakkinen sau Frentzen. Karl Wendlinger (cel de-al treilea coechipier de la Sauber, alături de Frentzen) declara că după ce a văzut rezultatul lui Schumacher din calificări, şi-a zis “dacă el poate în Formula 1, atunci trebuie să mă gîndesc şi eu să ajung acolo”.

 

Duminică, 25 august 1991, debutantul obţinea al patrulea timp în warm-up. Pentru echipă, era clar că Schumacher se gîndea chiar la victorie în cursă. Dar, imediat după start, Schumacher avea să se oprească: neobişnuit cu maşina încărcată cu combustibil, suprasolicitase ambreiajul şi acesta a cedat.

Peste doar 11 zile, înainte de Marele Premiu al Italiei, Michael Schumacher avea să semneze un contract pe mai multe sezoane cu echipa Benetton. Tînărul pilot îi trimitea un fax scris de mînă lui Eddie Jordan : “Draga Eddie, imi pare rău dar nu pot să accept oferta ta. Al tău, sincer, Michael.”

 

 

* Marele Premiu al Belgiei se va desfăşura în weekend-ul 26-28 august 2011, pe circuitul de la Spa-Francorchamps. Michael Schumacher va lua startul în cea de-a 279-a cursă de Formula 1,  6 din cele 91 de victorii ale sale fiind obţinute pe acest circuit.