Cum ni s-a bagat Gutai-ul in coaste

Cand s-a anuntat ca vor fi etape de coasta la Baia Mare am zis “In sfarsit!”.  Mi-am dorit ca toti marii piloti si oameni de bine din Brasov si Bucuresti sa faca o deplasare la niste sute de kilometri. Prea s-au obisnuit ca acest Campionat National de Coasta sa fie de fapt Campionatul lor din jurul Brasovului.  Cei care vin din Timisoara, de exemplu, nu se plang ca pentru fiecare etapa trebuie sa faca un million de kilometri. Dar cand e etapa la Resita, sclifositii din Brasov si din Bucuresti incep sa strambe din nas si multi aleg sa nu faca deplasarea.

 

 

Etapele de la Baia Mare nu puteau fi insa ignorate intrucat bataliile din clasamente sunt mai aprige ca nicicand.  Cum traseul de la Baia Mare era unul nou, cativa concurenti au mers cu mai multe zile inainte sa isi faca temele la fata locului. Altii au ajuns de abia vineri, in ziua inscrierilor. Si eu am ajuns tot vineri dimineata cand am facut cunostinta cu proba Gutai-ului. Un drum cu niste viraje magnifice dar atat de prost ca suprafata asfaltica incat nu imi imaginam cum de s-a aprobat un astfel de traseu.

 

 

Ne-am adunat mai multi piloti. Ne-am revoltat. Am ridicat vocile. Pentru inceput in padure, apoi la inscrieri. Am redactat o foaie pe care am printat-o. Erau acolo nemultumirile noastre legate de starea drumului, de lipsa totala de promovare a evenimentului, de faptul ca s-a modificat traseul cu o zi inainte de concurs, ca nu s-a anuntat nimic etc.

 

 

Ne-am incordat la un moment dat sa ne incurajam sa nu luam startul. In semn de protest. Dar ca orice razmerita romaneasca a murit asa cum a inceput. Adica cu un sfert de gura. Lucien Hora cu a lui “masina de formula 1” isi daduse deja  acordul pentru trase si in felul asta nu prea aveam cum sa sustinem ca ne rupem masinile. Catalin Cismaru a zis sa plecam linistiti ca o sa ne povesteasca el luni cum a fost si piticii cu masini cu doua roti motrice au trebuit sa se calmeze.  Adevarul e ca mi s-a cam strans stomacul cand am acceptat sa nu ma inscriu daca toti cei de la 2 roti motrice vor face protestul asta. Planul meu cu cele trei sezoane fara abandon se ducea dracului. Si atunci l-am inteles pe Robot ( Cismaru ).

 

 

Evident ca nici macar acea foaie de hartie nu am putut-o semna sa o dam Federatiei cu titlu de constatare, nu de cerere pentru te miri ce schimbari sau penalizari pentru organizator. Si oricum, cand Bela Stoica si Stefan Vasile au stat de vorba cu noi ( pilotii revoltati ), ne-am facut de rusine. Nu am fost coerenti, aduceam in discutii lucruri complet irelevante pentru situatia de acolo si in frunte cu mine am dat dovada ca nu stim regulamentul si mai mult, nu stim de fapt ce vrem.  Asa ca ne-am dat pe traseul rupt, ne-am luat cele cinci cupe care au fost in total pe masa de premiere si am plecat acasa.

 

 

Asa a fost la Baia Mare! Nimeni din oras nu a stiut ca se tine o cursa de masini in weekend. Trei dintre noi si-au busit masinile, doi si-au stricat cutia de viteze si ceilalti am incheiat cu o satisfactie acra un weekend in care ne-am simtit marionetele unei masinarii Federatie-Organizator complet dezinteresate de sport ci doar de relatii si spagi. Accentuez, asa ne-am simtit!

 

 

Maratonul organizatoric al lui Bela Stoica cu Raliul Brasovului, etapele de la Teliu, Raliul Aradului, Trofeul Baia Mare, Raliul Tara Barsei, Coasta de la Rasnov este de apreciat. Omul este unul din pilonii motorsportului in Romania si fara el s-ar clatina putin calendarul de coasta si de raliuri. Baia Mare insa nu i-a facut cinste. Nu asa se face. Chiar nu asa.

 

 

Si totusi, o comisie pe care, in definitiv, sportivii au votat-o a aprobat traseul. Reprezentanti ai pilotilor si-au dat ok-ul pentru traseu iar pana la urma s-a dovedit ca nu ne-am rupt gatul pe proba. E adevarat ca nu e vina lui Bela sau a lui Mihai Leu ca drumul e prost. Dar e vina lor ca si-au batut joc de promovarea evenimentului, de premierea concurentilor si de comunicarea cu acestia.

 

 

Ipocrizia mea nu stiu daca o sa-mi fie iertata intrucat fac parte din clubul sportiv condus de Bela, Autoblic. Si nu am plecat din acest club dintr-o loialitate cateodata prosteasca. El m-a primit la debutul meu, m-a ajutat cand am avut nevoie si chiar daca a organizat sub standardele lui etapele de la Baia Mare nu inseamna ca trebuie sa ii intorc spatele si sa uit tot. Dar se pare ca tocmai asta am facut.

 

 

Toate cele de mai sus nu inseamna mare lucru doar ca Baia Mare va fi probabil si anul viitor in calendar iar noi ne vom duce ca vitele pe Gutai ca sa ne batem joc de sportul asta.

11 thoughts on “Cum ni s-a bagat Gutai-ul in coaste”

  1. Nu ma pot pronunta in legatura cu ceea ce s-a intamplat acolo: traseu, organizare si alte cele; ma pot pronunta in legatura cu modul in care ai scris: imi place foarte mul; ma mai pot pronunta de asemenea in legatura cu "razmerita" care, de cele mai multe ori, asa sfarseste din pacate pe ale noastre meleaguri romanesti…am mai vazut si-am fost si eu membru de rascoala.
    Sper ca aceste randuri ale lui Andrei sa fie citite si de cei mentionati si de cei care pot sau ar putea face ceva in privinta celor precizate iar pe viitor, lucrurile sa stea altfel! Sper, pentru ca e ultimul lucru care mi-a mai ramas sa-l fac!

  2. "…in care ne-am simtit marionetele unei masinarii Federatie-Organizator complet dezinteresate de sport ci doar de relatii si spagi. Accentuez, asa ne-am simtit!"

    "Avem dreptul sa carcotim, sa ne dam cu parerea si sa-i “luam la trei pazeste” pe Mazilu si pe oamenii lui. Dar cand vine vorba sa facem sport nu mai e democratie, e armata. Si Ovidiu Mazilu e maresal. FRAS da ordinele si noi ne supunem. Asa si trebuie sa fie. FRAS ne asigura un cadru legal si sansa sa concuram intr-o disciplina recunoscuta oficial. Si asta nu e putin lucru. Si in orice tara civilizata e asa. Eu am inteles asta. Voi ati inteles ce am vrut sa zic?"

    Ce ai vrut sa zici?

    1. Draga fan Beatles, si mie mi-a placut cel mai mult de George Harrison dintre cei patru. S-ar putea ca si Ovidiu Mazilu sa fie de aceeasi parere, ca am vazut la el in birou ceva muzica pe gustul meu :))

      Am zis exact ce am vrut sa zic! Pana la urma etapele s-au terminat cu bine si nemultumirile noastre au ramas in piata aceea din Baia Mare. Stefan Vasile a fost mult peste noi, ca abordare a situatiei create acolo inainte de inscrieri si asta e un lucru bun. A incercat sa ne inteleaga, sa comunice, nu ne-a desconsiderat niciun moment. Noi, in schimb, ne-am agitat aiurea, ne-am pripit, am facut galagie.

      Totusi, asa cum cel mai mare dusman al unui sef este angajatul care face doar ce i se spune, la fel, cea mai proasta Federatie este cea care vegheaza doar la respectarea normelor si atat. Coasta a fost aleasa prost, promovarea evenimentului a lipsit cu desavarsire iar modificarea traseului inainte cu o zi inainte de concurs a fost cam aiurea.
      Dar s-au respectat probabil toate procedurile.

      1. Multumesc.Saluta-l pe maresal din partea mea si vezi daca vrea sa facem schimb de muzica.

  3. "Maratonul organizatoric al lui Bela Stoica cu Raliul Brasovului, etapele de la Teliu, Raliul Aradului, Trofeul Baia Mare, Raliul Tara Barsei, Coasta de la Rasnov este de apreciat." Apropo sa nu uitam de Raliul Tirgu Mures si Dunlop Winter Rally din Harghita, niste evenimente de doi lei(din pacate). Clar este de apreciat efortul depus de catre domnul Bela Stoica, am tot respectul pentru acest lucru, dar mai bine ar fi sa organizeze mai putine evenimente de calitate mai buna acordand mai multa atentie la cate un eveniment, chiar nu ar fi rau sa instruiasca persoane care ar dori sa se ocupe cu organizari de evenimente motorsport, mai ales pe partea documentatiilor oficiale (autorizatii de la institutii, etc.).

  4. din pacate organizarea etapei de la baia mare a fost de un amatorism total, de la calitatea asfaltului – total nepotrivita unei etape de viteza in coasta, pana la partea de comunicare si alte lacune organizatorice.
    ce nu remarcam nici unul este ca organizarea acestei etape a fost asociata cu numele lui Mihai Leu, care ar fi trebuit sa fie mai implicat in acest eveniment decat aparitia de 2 minute de la premiere sau traversarea parcului de service intr-un a8, la una din manse.

  5. Stati!!!!!!! Vine raliul de la Onesti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cine organizeaza??????????? Surpriza!!!!! 🙂

  6. Senzatia mea este ca exista o asemanare uimitoare intre ce se intampla in romania politic vorbind si ce se intampla in motorsportul romanesc ….tacem si inghitim gandind tipic romaneste…..se poate si mai rau domnule…. 🙂
    Ps Mitrasca esti chiar bun!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! si nu numai aici,sa stii ca treci frumusel si pe curbe! 🙂

  7. "Asa a fost la Baia Mare! Nimeni din oras nu a stiut ca se tine o cursa de masini in weekend. Trei dintre noi si-au busit masinile, doi si-au stricat cutia de viteze si ceilalti am incheiat cu o satisfactie acra un weekend in care ne-am simtit marionetele unei masinarii Federatie-Organizator complet dezinteresate de sport ci doar de relatii si spagi. Accentuez, asa ne-am simtit!" Nimic nou, in opinia mea v-ati simtit bine (= corect in contextul de fata)
    …"cea mai proasta Federatie este cea care vegheaza doar la respectarea normelor" – nici macar, vegheaza doar sa nu se supere unul si altul, dar aici nu intra "plebea"…
    N-am fost acolo, am vazut doar filmari si m-am ingrozit cum sareau masinile pe niste franari. Si, daca Lucien Hora a "binecuvantat" traseul, nu pot decat sa cred ca intr-un fel sau altul a intrat in "masinarie'…
    "Sper, pentru ca e ultimul lucru care mi-a mai ramas sa-l fac! " – asa se spune, ca speranta moare ultima… In chinuri groaznice, adauga altii!

Comments are closed.