Din invatamintele lui Gigi Becali

Mai devreme sau mai tarziu trebuia sa ajungem la Gigi. Asa cum toti detestam manelele dar pana la urma ajungem sa le induram la cine stie ce petrecere obligatorie, la fel, fiecare dintre noi am preluat o vorba, un gest sau un banc de la mioriticul patron. Deci inevitabil, Gigi trebuia sa apara si la Motorsportnews.ro. Ii multumesc pe aceasta cale lui Mihai Popescu care nu a cenzurat articolul. El zice de Becali ca este un *&%$# si un %$#@$#.

 

 

Dezinvoltura lui Gigi Becali este atat de autentica incat a ajuns sa fie invitat la facultatea de teatru sa le vorbeasca studentilor de acolo. Despre ce poate el sa le vorbeasca nu pot sa imi dau seama cu toate ca am o vaga banuiala.  Invitatia a fost facuta in ideea in care Becali este campionul non-tracului in fata publicului. Ca el le va vorbi elevilor despre cum e sa fii un bun crestin, sa urci pe Golgota, sa antrenezi ca Sumudica, sa te daruiesti ca Nicolita sau despre mantuire, ne e egal. Ceva insa trebuie sa fie putred  in tara asta daca Becali a ajuns la teatru! Si nu in calitate de spectator sau finantator.

 

 

Si ca Becali sunt multi. Intrati pe usa speculatiilor si parvenitismului in clasa de sus, incultii cu multe “succesuri” financiare dubioase la activ ajung profesori universitari, doctori, mari ganditori ai epocii lor si chiar colectionari de arta. Daca lor li se nazare ca vor o vila pe locul unde acum este o casa din lista monumentelor de patrimoniu national nu dureaza o luna si o darama. Acea vila va aparea in reviste, la televizor si va fi vanduta la un moment dat cu un pret exorbitant. Casa demolata nu a interesat pe nimeni. Daca isi cumpara un Rolls Royce il comanda bicolor, cu piele roz inauntru. Nu si Becali. El isi angajeaza oameni care sa il consilieze.  Intr-o paranteza, umbla o vorba legata de Brent Valmar.  Acesta ar fi raspuns la intrebarea daca schiaza cu “Eu, sa schiez? Am oameni care schiaza pentru mine!” Brent Valmar face parte insa din o cu totul alta categorie si orice asociere cu Becali este fortata.

 

 

Bun. Dar o legatura cu motorsportul tot trebuie sa fie pe undeva. Aceste frustrari ale mele/noastre ca nu suntem noi in locul lui Gigi, ca nu le putem arata noi cum trebuie cheltuita o avere imensa trebuie sa duca undeva. Legatura e in imensul rol al banilor in lumea motorsporului. Mai mult ca in oricare alt sport. Banii iti aduc performantele, masinile puternice, titlul de campion. Si dupa aceea iti faci scoala de pilotaj. Si atelier de pregatit masini. Si esti numit maestru al sportului. In raliuri e putin mai greu dar un loc in primii cinci tot gasesti. Indiferent de cat de mediocru esti. Banii sunt suficienti ca sa te duca inaintea unui supertalent in clasamentul general. Si astfel se perverteste tot acest motorsport. Sau nu.

 

 

Intervine un mic amanunt. Nimeni nu a spus ca motorsportul este o disciplina destinata exclusiv talentelor.  Capacitatea de a face rost de bani este una din calitatile necesare participantilor. Ca multi vin cu bani de acasa, e o tehnicalitate si nu trebuie sa ii privim pe acestia cu dispret. Dimpotriva.  WRC Academy nu urmareste doar tineri care stiu doar sa piloteze ca Leob. Cauta tineri care sa stie sa vorbeasca engleza cursiv, sa raspunda coerent la un interviu, sa faca PR, sa gaseasca bugete, sa-si gestioneze timpul cu eficienta. Un pilot care stie toate astea va fi preferat unuia care merge cu o jumatate de secunda pe kilometru mai repede dar e ursuz, vorbeste doar congoleza si nu il intereseaza de mesajul sponsorilor.

 

 

Greseala noastra, a celor care privim cu gura cascata in gradinile verzi de peste gard, este sa consideram banii un obstacol de netrecut care ne sta in cale. Ceea ce e foarte gresit. Cu toate ca motorsportul penalizeaza foarte mult lipsa unui buget ramane totusi o ramura sportiva. Si in sport, pasiunea si talentul tind sa iasa la iveala mai devreme sau mai tarziu. Chiar perseverenta corelata cu mai putin talent aduce rezultate pana la urma. Si atunci de ce consideram ca singura piedica pentru noi in a face performanta este lipsa banilor? Pentru ca ne e foarte usor sa ne imaginam unde am fi daca am avea banii unuia mai putin talentat ca noi. De aceea. Dar cine a spus ca talentul trebuie sa iti garanteze ca toate usile se vor deschide? Nimeni. Doar noi, plangaciosii, ne tot miram ca nimeni nu coboara dintr-o cladire de sticla ultramoderna sa ne spuna “Te-am urmarit. Esti extraordinar de talentat. Te vom sustine cu 100 de miliarde de dolari in cariera ta.”

 

 

Gigi Becali este un monument de incultura dar a devenit ambasadorul  unei epoci. O epoca pe care trebuie sa ne-o asumam. Noi am creat-o si o avem exact asa cum o meritam. Ar trebui sa ne treaca prin minte ca succesul in viata din epoca noastra nu mai depinde de cultura, de bun simt sau de o reputatie impecabila. Acestea sunt optiuni care submineaza succesul asa cum il vedem noi in averea lui Becali. Mi-l si imaginez cum se maimutareste in fata studentilor si le spune o gramada de tampenii. Multi dintre noi ar prefera sa se ascunda in munti un an de zile decat sa le spuna enormitatile acelea unor studenti. Dar Becali le vorbeste liber, chiar din suflet.

 

 

De fapt, nu banii lui Becali ii vrem ci dezinvoltura lui. Carisma lui. Libertatea lui de a face si spune orice. Si puterea lui de regenerare dupa scandaluri care pe noi ne-ar arunca intr-o deprimare lunga cat viata intreaga. In acest sens, Becali are un talent extraordinar.

 

 

Asadar, nu rezultatele de top cu un bolid puternic sunt ce ne dorim. Ci placerea de a merge la curse cu gandul ca nimic rau nu se poate intampla. Si daca nu va fi locul intai nu va fi o tragedie. Si daca iesim afara sau mergem mai incet ca o scolarita, viata merge inainte (fotbalistilor le place la nebunie expresia asta! ).  Orice se intampla, putem sa reparam. Cu bani sau fara. Nu trebuie sa uitam ca noi am creat lumea in care traim, unde banii iti pot cumpara orice. Iar daca nu ne convine nu inteleg de ce nu ne orientam spre lucrurile care nu costa? Probabil pentru ca suntem prea indoctrinati cu vorbele si atitudinile celor ca Becali. Si atunci, cu se suntem noi mai buni ca ei?

One thought on “Din invatamintele lui Gigi Becali”

  1. ma declar fan Mitrasca… O sa-ti cer un autograf cand te vad pe la vreun raliu. 🙂 oricum, imi place mult ultima parte, concluzia. e… adevarata!

Comments are closed.