Raportul putere – greutate

Stiti ce nu inteleg eu? De ce oamenii considera ca pot sa te ia peste picior si sa-ti spuna” Vai, ce slab esti? Nu mananci? Te stresezi? Dar pune si tu ceva carne pe tine ca te sulfa vantul!”? Dar daca esti gras ca un porc nimeni nu se ia de tine. Nu prea auzi “Vai ,ce gras esti? Nu te poti abtine? Bagi ca spartul si nu mai poti da jos? Da’ mai slabeste si tu ca o sa strivesti pe cineva intr-o zi!”.

Forma fizica si performantele sunt ceea ce diferentiaza sportivii de restul lumii. Cel putin asa ar trebui. Si pilotii nu fac exceptie. Te uiti la cei din Formula 1 si toti sunt niste atleti. Unii au chiar si rezultate in triatlon sau ciclism. Te uiti la pilotii din WRC si e aproape la fel. Sportivi cu dieta, cu antrenamente fizice, cu preparatori fizici. Il vezi pe Juha Kankkunen la 52 de ani ca il incape acelasi comebinezon de acum 20 de ani. Il vezi pe Alain Prost ca se tine cat se poate de bine. Si lista ii cuprinde aproape pe toti pilotii.

Si ajungem la noi. Cand ii vezi pe unii ca nu se pot da jos din masina la cat sunt de grasi te cam iei de cap. Dar iti aduci aminte ca esti in Romania si aici sportul este activitatea prostilor care n-au carte. Asa am invatat de-a lungul anilor. Ori faci carte, ori faci sport! Si tot a doua eleva a trecut prin scoala cu scutire de la medic pentru orele de educatie fizica si tot al doilea baiat a primit o palma ca a alergat in curtea blocului in loc sa invete la chimie.

Dar totusi… Sa fii pilot inseamna sa fii sportiv. Si parca te-ai astepta de la un pilot sa fie mai suplu, mai pregatit fizic. Asa roman de-al nostru cum este. Nu zic sa ia la fel de in serios pregatirea fizica precum o face Claudiu David. Dar de aici si pana la cele 50 de kg in plus inghesuite intr-o burta cat un motor de 3,5 V6 e cale lunga. Chiar nu credeti ca performantele lui Claudiu au legatura cu sarguinta cu care se antreneaza la Institutul National de Cercetare pentru Sport?

Nu prea am ce sa spun mai multe ca nu vreau sa dau nume. Mi se pare totusi o chestie de bun simt sa nu fii atat de gras incat sa incetinesti masina cu doua secunde pe kilometru fata de un alt pilot si sa te numesti sportiv. Dar eu sunt mai de moda veche.

… Si ce ziceti de reglementarea FIA care stipuleaza ca in viitor echipajele sa aiba o greutate minima de 160 de kg? Pilot impreuna cu copilot. S-au tampit acum si ei? Au facut lobby americanii? Ii mancam de vii!