Trei piloți Vectra Racing la Abu Dhabi Desert Challenge

Mani Gyenes, Alex Gârbacea și Adrian Răduță vor concura în perioada 1-7 aprilie în prima etapă din actualul sezon al Campionatului Mondial de Rally-Raid (FIM), Abu Dhabi Desert Challenge. Aceasta este prima competiție la care Mani participă după ce în ianuarie a câștigat raliul Dakar la clasa Maraton.

Așa cum și-a propus la finalul Dakar-ului 2011, Vectra Racing încearcă să participe la toate etapele incluse în calendarul Campionatului Mondial de Rally-Raid, sezonul începând săptămâna aceata în Abu Dhabi. Atât Mani Gyenes, Alex Gârbacea cât și Adi Răduță concurează pentru prima dată în Emiratele Arabe Unite, singurul pilot român care a mai evoluat până acum la Desert Challenge fiind Marcel Butuza (ocupantul locului șase în clasamentul sezonului 2007). Mani Gyenes și Alex Gârbacea sunt obșinuiți ai rally-raidurilor din 2007 până în prezent participând la minim un eveniment internațional pe sezon. Totuși, Mani a concurat până acum doar în Sahara și Atacama, în timp ce Alex a participat doar la evenimente organizate în deșertul african. Ambii vor trebui să descopere nisipul din deșertul Liwa, raliul urmând să petreacă cinci zile în această parte a Rub al Khali (deșert cunoscut în România ca Marele Deșert al Arabiei) și să se acomodeze cu o căldură mult mai mare decât cea întâlnită până acum la celelalte competiții.

În aventura din Emiratele Arabe Unite, celor doi piloți care au mai concurat de-a lungul timpului în Mondialul de Rally-Raid, li se va alătura și Adrian Răduță. Multiplu campion al României la motocros și dublu campion est-european tot în motocros, Adi Răduță va concura la Desert Challenge pentru a putea vedea dacă se poate adapta cu acest sport și dacă pe viitor poate face echipă cu Mani Gyenes și Alex Gârbacea în competiții de rally-raid mult mai dure. Pentru Adi Răduță experiența celor doi coechipieri și a echipei de asistență (formată ca și la Dakar 2011 din Liviu Butuza și Romeo Duicu cărora li s-a alăturat și Ciprian Popescu) este vitală. Obișnuit să participe la curse scurte, pe trasee pe care le cunoaște foarte bine, pilotul bucureștean va învăța în această săptămână ce înseamnă să navighezi sute de km în deșert și să afli informații despre traseu doar din road-book.  În plus, va trebui să se obișnuiască și cu o motocicletă care cântărește cu aproximativ 100 de km mai mult decât cea destinată curselor de motocros.

Toți cei trei piloți Vectra Racing sunt înscriși la categoria Open și vor concura pe motociclete KTM 690 Rally.

Repere din cariera piloților Vectra Racing

Mani Gyenes

Primul rally-raid internațional: Dakar 2007.

Prima etapă din C.M. de Rally-Raid: Raliul Faraonilor 2008.

Cea mai bună clasare în Dakar: locul 18 și victorie la clasa Maraton în 2011.

Cea mai bună clasare într-un raliu din C.M. de Rally-Raid: locul 6 la general în Raliul Faraonilor 2008 și victorie la clasa Producție în Raliul Marocului 2009.

Raliuri din campionatul mondial la care a participat: Raliul Faraonilor (2008), Raliul Marocului (2009), Raliul Tunisiei (2010).

Alex Gârbacea

Primul rally-raid internațional: Raliul Sardiniei 2007

Prima etapă din C.M. de Rally-Raid: Raliul Sardiniei 2007

Cea mai bună clasare în Dakar:  nu a participat încă la Dakar

Cea mai bună clasare într-un raliu din C.M. de Rally-Raid: locul 11 în Raliul Tunisiei (2010)

Raliuri din campionatul mondial la care a participat: Raliul Sardiniei (2007), Raliul Faraonilor (2007, 2008), Raliul Tunisiei (2010)