Intr-un an care se anunta , din punct de vedere financiar, cel putin la fel sau mai greu decat cel anterior, Federatia Romana de Automobilism Sportiv – F.R.A.S. pare sa fi gasit calea spre normalitate .
Astfel , miercuri 7 aprilie , cu aproape trei saptamani inainte de startul in Raliul Brasovului Tess 2010 , primul raliun din aces an, F.R.A.S. a publicat pe siteul oficial regulamentele Campionatului National de Raliuri, Slalom Paralel si Rally Cross .
Dupa ce am studiat aceste regulamente , am hotarat ca ar fi benefice unele lamuriri din partea presedintelui F.R.A.S. , dl. Ovidiu Mazilu , lamuriri pe care le puteti descoperi in interviul de mai jos :
Motorsportnews.ro : De cati ani nu s-a mai intamplat ca un regulament al CNR sa fie publicat inainte de startul primului raliu din anul respectiv ?
Ovidiu Mazilu : In jurul aparitiei “noilor” regulamente s-a creat o adevarata disputa an de an, desi atat raliul, cat si viteza in coasta sau orice alte probe de automobilism sportiv au pastrat aceeasi regula de baza a jocului. Diferente au fost intotdeauna intre regulamentele competitiilor nationale si cele internationale ( si asta nu doar in Romania, ci si in tari avansate in motorsport ) datorita obiectivelor diferite ale gestionarilor acestor campionate. Fiecare tara are strategia ei proprie de sustinere a sportului national, pe cata vreme FIA, patronul competitiilor internationale, a fost preocupata in genere de automobilismul de inalta performanta, de pilotii de varf, de constructorii angrenati in Campionatele Mondiale, de organizatori, de tot ce inseamna acest angrenaj deosebit de complex. De aici si diferentele majore dintre regulamentele nationale si cele internationale. Nu toata lumea este fericita cu “instabilitatea legislativa” si cu innoirile de regulamente promovate de FIA, mai ales in momentele de varf economic. Automobilismul sportiv al fiecarei tari nu poate reactiona asa de repede la innoirile FIA, in primul rand din ratiuni financiare. Sunt reglementari care nu provoaca convulsii la nivel de Campionat Mondial, dar care aplicate la nivel de tari sarace, cum e cazul nostru, ar scoate din joc o serie de competitori cu bugete reduse. Acesta este unul din principalele motive pentru care regulamentele nationale nu s-au schimbat in 2009, ramanand in vigoare cele anterioare.
Anul acesta insa, am considerat ca este oportuna o resincronizare cu noile prevederi ale FIA, mai ales ca incepand cu 2009, ca urmare a efectelor resimtite dupa criza economica, forul mondial a admis ca se impune revenirea asupra unor masuri contraproductive din anii 2007-2008.
Motorsportnews.ro : Care sunt principalele modificari fata de regulamentele din anii anteriori , practic elementele de noutate ?
Ovidiu Mazilu : Cel putin la regulamentul Campionatului National de Raliuri, sunt schimbari care pe de o parte reduc diferentele fata de FIA, pe de alta parte corecteaza tendintele socotite a fi negative pentru situatia din tara. Spre exemplu s-a infiintat grupa K pentru a stavili migratia masinilor omologate la grupa H. Aceasta migratie a fost nociva pentru adevaratele masini de grupa H, cu omologare expirata, pilotii acestora fiind descurajati de lipsa de sansa la primele locuri din grupa. In al doilea rand s-a admis asemanator sistemului francez, ca masinile iesite din omologare, dar care respecta fisa din momentul expirarii, sa poata fi incadrate incontinuare la grupa “de origine”, in asa fel incat sa se revigoreze numarul participantilor, stiut fiind faptul ca pretul unei masini de curse expirate ca omologare, e mult mai accesibil. Sunt modificari esentiale, care ar fi trebuit implementate oricum, dar care capata mult mai multa importanta in actualul climat de austeritate financiara.
Motorsportnews.ro : A fost crescuta taxa de inscriere pentru autoturismele/echipajele de la grupele si clasele mentionate in regulament, in special din dorinta de a creste mediatizarea CNR. In acest moment exista ceva concret facut pentru sporirea mediatizarii , si daca da anume ce?
Ovidiu Mazilu : Initiativa de a creste taxele de inscriere in vederea construirii unui buget special destinat promovarii CNR a venit din randul unor piloti de prima marime de la raliuri si a beneficiat de sustinerea majoritatii cluburilor in ultima sedinta a Adunarii Generale. Atipic pentru aceste momente dificile din punct de vedere economic, “contribuabilii” au votat cresterea acestor taxe, in conditiile in care conducerea executiva a FRAS nu dorea nici un fel de majorare de taxe in 2010. Dar conducerea nu are drept de vot in sedinta, prin urmare decizia adunarii generale a fost pusa in aplicare. Eficienta acestei masuri, modul in care se vor colecta si cheltui aceste sume, impactul cresterii acestei taxe asupra numarului de participanti, vor face obiectul unui raport special solicitat de Consiliul Federal proaspat infiintatei Comisii Nationale de Raliuri, dupa primele doua etape.
Motorsportnews.ro : In ce proportie acest regulament este preluat/inspirat din Regulamentele FIA si in ce proportie este adaptat dupa nevoile din CNR ?
Ovidiu Mazilu : Daca admitem ca Regulamentul FIA pentru Campionatele Regionale de Raliuri este preluat/inspirat in proportie de 70-80% din Regulamentul Campionatului Mondial de Raliuri, atunci nu gresim daca afirmam ca Regulamentul nostru este preluat/inspirat in proportie de 90% din cel FIA pentru Campionatele Regionale. Chiar si cei 10% care ar fi “adaptari la nevoile nationale” se incadreaza, pastrand proportiile, in noua politica FIA de a fi mai flexibila in fata crizei financiare care a lovit destul de serios sportul de nivel mondial.
Regulamentul Campionatului National de Raliuri il puteti descarca de aici : regulament_cnr
sau de pe siteul oficial al F.R.A.S. – www.fras.ro