ACR acuza FRAS de boicotarea unei competitii internationale

Astazi, in jurul orei 17:00, am primit pe adresa redacatiei un comunicat emis de Biroul de Presa al ACR ca urmare a suspendarii licentei de organizator a CS Savu Racing dupa desfasurarea Raliului Clujului, a treia etapa a Campionatului National de Raliuri Dunlop 2011, campionat desfasurat sub egida FRAS. Comunicatul vi-l redam in integralitate dupa cum urmeaza :

 

 

” Automobil Clubul Roman isi exprima surprinderea ocazionata de boicotarea unei competitii internationale desfasurata zilele trecute la Cluj-Napoca sub denumirea de „Raliul Clujului Star Lubricants”.

 

Surprinderea este cu atat mai mare cu cat boicotul vine de la o entitate din Romania, constituita pentru desfasurarea si dezvoltarea automobilismului sportiv. Este vorba despre Federatia Romana de Automobilism Sportiv care a intervenit brutal si total impotriva interesului national, fata de initiativa organizatorului „Raliului Clujului Star Lubricants”, de a fi inscris acest eveniment in Calendarul international al Federatiei Internationale a Automobilului, pentru a candida la un loc intr-o Cupa Europeana de Raliuri.

 

Organizatorul competitiei, Clubul Sportiv Savu Racing, cu buna intentie a solicitat Automobil Clubului Roman, in calitatea sa de Autoritate Sportiva Nationala, inscrierea acestui raliu in Calendarul international al FIA pentru a accede in 2012 la automobilismul sportiv de  inalt nivel international, cu scopul de a asigura sportivilor din Romania posibilitatea de a obtine clasificari internationale pe pamant natal iar iubitorilor sportului cu motor din judetul Cluj, si nu numai, posibilitatea de a urmari la „ei acasa” o competitie europeana. Ca multumire pentru aceasta initiativa , FRAS a „recompensat” Clubul Sportiv Savu Racing cu o suspendare a dreptului de organizare pe termen de doi ani.

 

Reactia FRAS este cu atat mai condamnabila cu cat aceasta a recurs la manevre nedemne de statutul nostru de natiune ospitaliera, alungand pur si simplu observatorul desemnat de FIA, care sosise din strainatate special pentru acest eveniment.

 

Cu mai multi ani in urma, aceeasi entitate a contribuit decisiv la eliminarea din Campionatul European, dupa 30 de editii, a Raliului Romaniei, precum si a altor doua raliuri (Sibiu si Harghita), inscrise in Calendarul International al FIA, astfel producand tarii un imens prejudiciu de imagine si o amanare nepermisa a recunoasterii in planul automobilismului sportiv international.

 

Daca Romana la inceputul mileniului trei poate fi mandra ca este in Uniunea Europeana, automobilismul sportiv din tara noastra a reusit „performanta” de a nu mai exista in Europa.

 

Totodata, tinand cont de comportamentul FRAS fata de reprezentantul FIA precum si de observatiile acestuia fata de regulamentele raliului, consultate electronic in ajunul sosirii sale, din care reiese neconcordanta dintre acestea si prevederile FIA, ACR ia in considerare suspendarea eliberarii licentelor internationale FIA pentru sportivii posesori de licenta FRAS.

 

S-a instaurat in Romania in domeniul automobilismului sportiv o dictatura a lipsei de profesionalism si a luptei contra interesului general care nu mai poate fi tolerata!

 

Sportivii si iubitorii automobilismului sportiv nu merita un asemenea comportament care ii priveaza de practicarea acestui sport la standarde internationale.

 

Automobil Clubul Roman are convingerea ca forul ce guverneaza activitatea sportiva din Romania va interveni pentru a verifica modul in care sunt refuzate in tara noastra competitiile internationale si totodata isi exprima speranta ca se vor lua masuri pentru eliminarea obscurantismului, intereselor meschine si comportamentului antinational in domeniul deosebit de atractiv al automobilismului sportiv. “

 

Biroul de presa ACR