George Grigorescu a revenit in raliuri

Multiplu campion la două roți motrice, George Grigorescu a revenit în Campionatul Național de Raliuri cu ocazia Raliului Târgu Mureș, reluându-și activitatea competițională după o pauză de cinci sezoane. Condițiile meteo de la Târgu Mureș au făcut ca lungimea raliului să fie scurtată cu peste 50%, iar secțiunea parcursă cu anvelope slick tari a avut mai mult rolul de testare a calmului și controlului pentru a rămâne pe drum. Astfel se poate considera că adevăratul debut al lui George Grigorescu la volanul Renault-ului Clio R3 se va înregistra în acest weekend la Cluj. A treia etapă a sezonului 2011 din CNRD va debuta vineri 27 mai, stratul în prima probă specială din Raliul Clujului fiind programat la ora 18.37 – locația: Polus Center.

 

 

George de unde dedicarea pentru două roți motrice?

 

Este un rezultat de facto. Pentru că în anii în care m-am apucat de curse majoritatea mașinilor aveau două roți motrice tracțiune și cele mai multe erau Dacia și Oltcit, Îmi aduc aminte că în acea perioadă de început, anii 80, erau doar aparițiile exuberante ale Lăzilor la Raliul Dunării. Primele mașini integrale au apărut la noi în 1993. În acel moment eram deja legat afectiv și profesional de Renault, de unde s-a și închegat o carieră de pilot Renault. Am avut și experiența tracțiunii integrale în 2005. Experiență pe care o consider pozitivă pentru că mi-a plăcut, m-am adaptat repede. Am făcut un raliu pe asflat de acomodare și la al doilea raliu deja am avut cel mai bun timp pe o probă specială. Păcat că ieșirea în decor în penultima specială de la Raliul Hunedoarei m-a privat de un titlu de vicecampion. La integrale am devenit și am rămas un fan Subaru. În prezent am revenit la Renault, deci două roți motrice. Cred și sper că Renault, cu viitorul Clio 4, va exploata noul regulament care permite crearea unei mașini de grupa R și mașini Super 2000, nefiind exclus să vedem din partea lor și un WRC.

 

 

În 2011 se împlinesc 25 de ani de când ai debutat în raliuri, asta te-a determinat să revii în activitatea competițională?

 

Mi-ar fi plăcut să am condiții să nu întrerup activitatea competițională. Sprijinul primit de la Renault România, Elf Group Total și Klar îmi creează condiții financiare de revenire în campionat. Mi-am satisfăcut setea de pilotaj grație posturii de pilot forlighter 0 pe un Logan al Cupei Dacia la o serie de raliuri începand cu 2007. Această postură pe lânga invitații media mi-a permis să mai îmi descrac energia, dar oricum au fost ani frustranți. În total am stat pe ”tușă” cinci sezoane.

 

 

Ce a pregătit George Grigorescu pentru sezonul 2011?

 


Inițial sezonul a fost construit în jurul proiectului Megane N4, model care fiind foarte nou și noi am fost în întârziere cu obținerea susținerii financiare. Estimăm că vom lua startul la Raliul Argeșului cu Megane N4, model pentru care Renault Sport încă nu a definit un kit de macadam. La restul etapelor vom merge cu Clio R3 și vom concura cu Megane la etapele de viteză în coastă. Cel mai probabil prima etapă din CNVC la care vom merge cu Reanult Megane N4 va fi cea de la Sinaia, programată pe 23 iulie.

 

 

Cum te-ai înțeles cu Renalut Clio R3 la Raliul Târgu Mureș?

 

Nu a fost relevant în condițiile unui raliu scurt și condiții meteo neprielnice. Mi-ar fi fost benefic acest raliu în condiții normale. Acum așteptăm raliul de la Cluj care va fi un raliu greu. Cunosc aceste probe de la ediția din 2005 când raliul era mai complex și includea și aceste două probe. Obiectivul pentru Cluj este greu de precizat și atins. Principala țintă rămâne revenirea în ritmul cursei, concurența din partea lui Alex Filip, a lui Vlad Cosma și a lui Norbert Bereczki fiind deosebit de puternică.

 

 

Repere din cariera lui George Grigorescu

 


1985 debut în Campionatul de Viteză pe Traseu Montan – Valea Cetății (Râșnov)
1986 debut în Campioantul de Raliuri – Raliul Brașovului
1996 – Campion național absolut la raliuri
9 – titluri naționale la Două Roți Motrice
6 – titluri de vicecampion naționa la Două Roți Motrice
1998 – vicecampion național
2000 – victorie în Raliul Internațional al României (Brașov)