Dezamagire maxima din partea “celui mai bine organizat” raliu din Romania

Echipajul Valentin Porcisteanu si Dan Dobre a luat startul in Raliul Sibiului din postura de lider al Campionatului National de Raliuri Dunlop 2011, una pe care isi propuneau sa o pastreze si la finalul intrecerii. Iar startul a fost unul cu dreptul: “scratch” pe superspeciala! Apoi, chiar daca n-a putut ataca asa cum isi dorea, din pricina unei probleme tehnice, echipajul sustinut de Prista Oil, distribuitor oficial Valvoline in Romania, a ramas in cursa pentru victorie pana la ultima proba speciala. Motorul oferea cuplul dorit cu intarziere la fiecare reaccelerare, motiv pentru care trebuia sa-l tin in ture, dar acest lucru insemna ca ma confruntam cu lipsa de putere. Evident, acest lucru m-a impiedicat sa merg asa cum imi doream, in special pe probele in urcare, astfel ca am pierdut secunde pretioase. Insa, chiar si asa, am ramas in lupta pentru victorie pana la final, explica Vali.

 

 

 

Ei bine, Porcisteanu si Dobre abordau ultima proba de pe pozitia secunda, una care le asigura indeplinirea obiectivului principal pe care si-l propusesera la acest raliu, acela de a-si consolida prima pozitie a clasamentului general al sezonului. Nimeni nu cred ca putea anticipa ce avea sa se intample cateva minute mai tarziu.

 

 

La mai putin de doi kilometri dupa start, pe un palier de viteza cu viraje mascate, Mitsubishi-ul celor doi a intalnit, circuland in sens opus, doua motociclete. Cei doi vorbeau (uitandu-se unul la celalalt) si practic nu ne-au vazut. Nu am putut face nimic sa evit si l-am lovit pe unul dintre cei doi. Motocicleta a luat foc, iar masina noastra a fost lovita puternic in partea dreapta-fata. Bine ca motociclistul a scapat cu doar cateva contuzii si arsuri, povesteste Vali. Pentru a continua: Parerea organizatorilor a fost ca este un simplu incident de cursa si ca le pare rau… Acest incident insa, a fost doar cea mai grava dintre problemele consemnate la Sibiu. Spre exemplu, din nou am avut parte de vesnica problema cu timpii de etapa foarte scurti catre si dinspre superspeciala (si nu numai) , care ne-au facut sa mergem pe trotuare si pe contrasens, pentru a nu primi penalizare,  lasandu-le participantilor la trafic impresia eronata ca acest sport este practicat de niste “nebuni”!!!! Nu se poate sa mergi pe o proba nesecurizata, fara forlighteri si fara niciun om de ordine in primii 2 km…. Avem pretentii de IRC, dar, o spun cu parere de rau, ca nu vom avea parte multi ani de acum inainte de asa ceva in Romania. Se presupune ca alergam intr-un cadru organizat tocmai pentru a o face in siguranta, pentru ca altfel am face “raliuri” pe strada! Am fost printre aceia care au votat suprataxa de 200€ pentru securitate si media, dar ma intreb acum: ce primim in schimb? Din vina unor inconstienti si a acestor deficiente grave de organizare am pierdut puncte importante in economia campionatului si am plecat de la Sibiu cu masina avariata fara absolut nici o vina!, spune Vali.

 

 

Si concluzioneazaDupa aceasta experienta neplacuta care din fericire s-a soldat fara vatamarea motociclistului, incep sa vad lucrurile cu alti ochi. Am sa abordez fiecare cursa de acum incolo cu o alta viziune. Ne asumam prea multe riscuri inutile luptandu-ne pentru fiecare victorie. Lupta cu zecimile pentru victorie ar trebui sa se desfasoare atunci cand organizatorii si concurentii se ridica la un nivel mai inalt de raspundere si implicare in automobilismul romanesc. Obiectivul nostru, al tuturor, este sa ne simtim bine si in siguranta, sa multumim fanii si partenerii. Din pacate, concurentul din spatele nostru -echipajului Marisca/Itu-, se pare ca nu a vazut SOS-ul aratat de mine fiind atent cum sa treaca in siguranta printre masina si stalp unde era putin loc. Dan se afla langa motocicleta in flacari(de 2m inaltime), amandoi eram speriati si trebuia sa anuntam in orice fel ca avem nevoie de ambulanta!!!! Norocul a facut ca in acea zona exista semnal gsm, astfel ca am putut semnala oficialilor cursei ca este nevoie de interventie medicala rapida. Sper ca acest incident sa fie un semnal de alarma pentru organizatori si nu numai si imi doresc ca la urmatoarele etape sa nu mai vad kilometri intregi de probe speciale fara oameni de ordine, oficiali, voluntari, benzi de marcaj si forlighteri care sa ne ofere securitatea necesara, iar prezenta lor sa confirme ca acest eveniment neplacut petrecut la Sibiu, nu m-a afectat doar pe mine personal, ci intreaga miscare automobilistica din Romania, si a condus la o schimbare atat de necesara pentru motorsportul nostru”.

 

 

Vali Porcisteanu si Dan Dobre le multumesc sponsorilor principali , Prista Oil, distribuitorul oficial al uleiurilor Valvoline,  si Vallino, ca si colaboratorilor lor: Colina, Exedge, actioncamera.ro, Pilot Power Tuning, Corsig, Pirelli, Monster Romania, Dental Insurance.

 

 

Totodata, Vali si Dan tin sa precizeze ca au fost placut impresionati de numarul mare de fani prezenti pe probele de noapte si le multumesc tuturor spectatorilor, cu un plus pentru cei care i-au sustinut la startul PS4 si i-au facut sa se simta extraordinar!

3 thoughts on “Dezamagire maxima din partea “celui mai bine organizat” raliu din Romania”

    1. Pai nu noi cred ca suntem cei in masura sa spunem asta 🙂 Vom avea cu siguranta, pentru ca \”cineva\” trebuie sa-l faca, probabil de unul singur.

  1. Timpii de etapa au fost mizerabil de scurti pentru un Logan! Am primit atatea pu.e in gura de la soferii din trafic incat ma intreb daca le deconteaza organizatorul. Problema cu forleiterii e clasica deja, la macadam abandoneaza toate troacele. Poate ar fi o solutie ca FRAS sa cumpere un Logan de cupa pt forleiter.

Comments are closed.