Am avut si etape mai bune

BCR Leasing Rally Team lua startul în penultima etapă a Campionatului Naţional de Raliuri Dunlop 2012 după un loc întâi obţinut în clasamentul pe echipe la Raliul Aradului şi două titluri de Campion Naţional asigurate cu două etape înainte de finalul campionatului. Obiectivul principal la Raliul Ţara Bârsei era menţinerea pe locul întâi în clasamentul echipelor.

 

Numai că ceea ce a urmat a fost departe de aşteptările echipei şi de obiectivele propuse. Deşi etapa de la Braşov a început promiţător pentru echipajele BCR Leasing Rally Team, pe primele două probe speciale toată lumea fiind în grafic, un traseu destul de dur a început să pună probleme majorităţii echipajelor. 

 

PS4 a adus abandonul lui Edwin Keleti. A urmat PS5, care a pus probleme lui Vali Porcişteanu. Acesta a rupt amortizorul dreapta faţă după lovirea unui bolovan, reuşind cu mari eforturi să ajungă în parcul de service pentru a remedia situaţia. Decizia de excludere a sa însă a fost absolut bulversantă, echipajul şi cei prezenţi fiind convinşi că nu a fost vorba de nicio greşeală din partea echipajului cu numărul 1.

 

Am venit la Braşov pentru a ne juca ultima şansă în vederea câştigării celui de-al doilea titlu de campion naţional absolut. Se anunţa a fi unul din cele mai grele raliuri în care nu ne puteam gândi decât la o victorie, fiind obligaţi să forţăm pe toate probele speciale. Aşa cum se ştie, ne-am simţit foarte bine de fiecare dată pe probele speciale din triunghiul forestier Azuga-Predeal-Săcele. Am forţat încă din prima probă a zilei secunde şi timpii obţinuti au fost extrem de buni, anunţându-se o bătălie extrem de strânsă. Lupta “s-a întrerupt” în proba specială 5, când, după lovirea unui bolovan, s-a rupt amortizorul dreapta faţă. Cu mari eforturi am reuşit să ajungem în parcul de service şi băieţii şi-au făcut treaba exemplar, părăsind parcul cu o maşină perfectă din punct de vedere tehnic. După acest eveniment, evident că totul era pierdut şi nu mai contam decât în lupta pentru echipe. Am început o recuperare nebună, reuşind să urcăm până la final pe poziţia a cincea. Mi-ar fi plăcut să ne “duelăm” cu Francois fără probleme, până pe ultima probă. Sunt conştient că dacă totul ar fi descurs perfect, fără probleme sau pene pentru amândoi, era foarte greu de învins. Experienţa lui Francois şi-a spus cuvântul şi pe prima parcurgere a probei lungi (PS4) unde  s-a impus cu 9 secunde, în condiţiile în care şi ritmul meu a fost foarte bun. Mai există totuşi o şansă la Iaşi, dar nu mă îmbăt cu apă rece. Nu pot să nu fiu totuşi dezamăgit de o decizie prin care suntem nedreptăţiţi, cea de excludere a noastră de la acest raliu. Toţi cei care au fost prezenţi au văzut ce s-a întâmplat şi că nu a fost greşeala noastră. Sunt convins că această situaţie se va rezolva şi că în final, oficialii vor lua decizia corectă. Sper că lupta pentru titlu se va duce în ultima etapă, cea de la Iaşi. Mulţumiri partenerilor, echipei şi tuturor celor care au fost alături de noi şi nu în ultimul rând lui Vlad Stoica şi Dragoş Dinu pentru gestul făcut.”  – Valentin Porcişteanu

 

Penultima probă a raliului a adus alte probleme. Bogdan Năstase a pierdut timpi importanţi, acesta fiind pe locul întâi la clasă înaintea penei făcute pe PS8 şi Alex Filip a abandonat, după ce a rupt puntea spate a maşinii de concurs.

 

Am luat startul la Braşov cu gândul de a ne atinge obiectivul de campionat, cu o etapă înainte de terminarea acestuia. Aşa că am decis să atacăm chiar de la început, dar după abandonul adversarului nostru principal, Vlad Cosma, am decis că trebuie să facem o cursă de conservare a locului 2 pe care ne aflam. Din păcate, în penultima probă a cursei, cu 10 km înainte de final, din cauza durităţii extreme a traseului, puntea spate a Clio-ului nostru s-a rupt la jumătate, aşa că am fost nevoiţi să abandonăm. Cu toate astea, suntem foarte bucuroşi pentru atingerea obiectivului individual – titlul naţional al categoriei 2 Roţi Motrice. Mai avem încă două obiective, respectiv menţinerea în top 10, dar şi titlul naţional la întrecerea pe echipe. Mulţumumesc tuturor celor care au fost alături de noi, ne pregătim pentru următoarea etapă, Raliul Iaşiului” – Alex Filip.

 

Alexandru Piţigoi, Director General Colina Motors – „După o serie de curse destul de bune, iată că ni se întâmplă şi evenimente nedorite, etapa de la Braşov fiind un raliu negru pentru noi, spre deosebire de prima etapă de la Braşov de anul acesta, unde totul a mers excelent. Pe lângă abandonurile a două dintre echipajele BCR Leasing Rally Team, decizia de excludere a lui Vali a fost total neaşteptată. Vom contesta această decizie şi sunt convins că la o rejudecare a faptelor, ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat efectiv şi de modul cum a fost organizat acel control orar, Vali îşi va păstra locul 5 câştigat la această etapă şi va acumula puncte şi la echipă. A fost o decizie eronată, fără a lua în seamă toate faptele şi sunt convins că va fi rejudecată corect. Chiar şi competitorii noştri direcţi de la Napoca Rally Academy şi ESD Rally Team – cărora vreau să le mulţumesc pentru sportivitatea de care au dat dovadă – ne-au susţinut din acest punct de vedere, fiind gata să clarifice problema şi să susţină faptul că Vali nu a greşit. Ar fi păcat ca pentru o eroare a oficialilor să fie periclitat un rezultat absolut corect, aşadar suntem încrezători în decizia finală.

 

Următoarea etapă a Campionatului Naţional de Raliuri, ultima de anul acesta, se va desfăşura la Iaşi în perioada 5 – 6 octombrie.