Francois Delecour invingator la Brasov

Raliul Brasovului editia 2013 va ramane cu siguranta in memoria tuturor celor implicati, fiind unul din cele mai dramatice din ultimii ani. Pilotul francez a castigat intrecerea in ultima proba, aceeasi in care Vali Porcisteanu, cel cu care se lupta pentru victorie si care detinea un avans de 4 secunde la start, a iesit in decor. Pilotii maghiari David Botka si Gergo Szabo au completat podiumul clasamentului general, intr-o cursa care a vazut 18 abandonuri.

_DSC7123

Francois Delecour a avut emotii mari in ziua secunda a Tess Rally Dunlop 42, in ciuda experientei vaste pe care o are, fostul vicecampion mondial spunand ca probele de dimineata au fost printre cele mai dificile pe care a concurat vreodata. El si-a amintit de anii ’80, cand a experimentat ceva similar, singura data cand a evoluat cu pneuri fara cuie in conditii de zapada si gheata. Cand am vazut timpul lui Porcisteanu din speciala Babarunca, am crezut ca lupta noastra pentru victorie s-a incheiat, nu credeam ca vom putea recupera un minut a spus el despre prima proba a zilei, care s-a dovedit cea mai grea a intrecerii. Dan Girtofan, Marco Tempestini, Rares Tomita si Adrian Dragan au parasit raliul in aceasta speciala, unde portiunile de asfalt ud, in care masinile evoluau cu viteze ridicate, au alternat cu zone in care zapada viscolita acoperea drumul  – veritabile capcane pentru concurenti. Si Bogdan Marisca, invingatorul PS4 de vineri seara a fost surprins de conditiile inselatoare si a lovit un parapet o proba mai tarziu, abandonand, la fel ca si brasoveanul Manu Mihalache, cel care fusese al doilea in clasamentul probei anterioare. Marisca declara la final: “Din pacate, in ziua a doua nu am putut folosi pneuri cu cuie si acest lucru s-a vazut pe prima proba a zilei. Nu am mers niciodata in astfel de conditii. Am iesit de cateva ori in decor dar am revenit pe drum. Pe proba urmatoare am ales pneuri mai potrivite si am crescut ritmul. Cu aproximativ un kilometru inainte de final  am riscat mai mult intr-un virak si masina a inceput sa derapeze dupa care am iesit in decor. Nu am mai putut scoate masina de acolo si totul s-a terminat pentru noi. S-a vazut aici ca ritmul din campionat este foarte ridicat si trebuie sa muncim mai mult pentru un rezultat bun. Acum urmeaza Timisoara si vom face totul pentru a obtine un rezultat bun acolo

Credit Foto: Sorin Pop -  Rallyzoom.ro
Credit Foto: Sorin Pop – Rallyzoom.ro

Vali Porcisteanu a fost marele castigator in speciala care trece prin pasul Bratocea, reusind un timp incredibil, cu un minut si 20 de secunde mai rapid decat cei realizati de Szabo si Delecour, pilotii clasati pe primele doua locuri. Astfel, campionul din 2011 a trecut in frunte cu un avans considerabil, in timp ce Delecour, care avusese rolul de a deschide drumul si de a curata zapada, cadea pana pe pozitia a treia. Francezul a fost mult mai eficient apoi, la parcurgerea in sens invers a specialei lunga de 27 de km, iar in conditii mai bune de drum a reusit sa revina pe pozitia secunda. Ultimele doua bucle de cate doua probe speciale au fost mult mai putin inzapezite decat cele de dimineata, insa dramatismul si suspansul intrecerii brasovene aveau sa atinga punctul culminant in ultima proba a intrecerii. Aici, dupa o cursa nebuna de recuperare, Delecour a scapat ca prin minune de o iesire in decor in al doilea viraj si a castigat speciala, legendara “Poiana”  parcursa la vale, adjudecandu-si si victoria in raliu. Am fortat in fiecare viraj, dupa ce pneurile s-au incalzit a spus francezul. Totul a functionat excelent si ma bucur ca am reusit sa castigam. Cred insa ca lipsa anvelopelor cu cuie a fost o mare problema de securitate in aceasta cursa, iar aceste carente inseamna bani cheltuiti pentru cei care au iesit in decor.

Credit Foto: Sorin Pop - Rallyzoom.ro
Credit Foto: Sorin Pop – Rallyzoom.ro

Vali Porcisteanu, cel care avea un avans de 4 secunde inainte de startul ultimei probei, nu a fost la fel de norocos si nu a putut redresa masina, iesind in decor in exact acelasi viraj unde si Delecour avusese mari emotii. Desi a reusit sa reporneasca dupa ce a repus masina rasturnata pe roti, pitesteanul a pierdut peste cinci minute, cazand la final pana pe pozitia a sasea. El a fost insa singurul roman care a rivalizat cu viteza lui Francois Delecour pe parcursul intrecerii.

 

David Botka a profitat de problemele de transmisie ale lui Gergo Szabo, din finalul intrecerii, pentru a-i lua compatriotului sau locul doi. Ritmul sau a fost insa remarcabil, avand in vedere ca budapestanul in varsta de 29 de ani nu a alergat niciodata intr-un raliu de zapada, el reusind chiar sa castige una din cele mai lungi probe, speciala Cheia, a sasea a intrecerii. Totusi, Botka nu are in plan pentru moment un program complet in campionatul romanesc si spune ca va lua startul la Arad si Odorheiu Secuiesc.

 

Gergo Szabo nu a reusit sa rupa ghinionul de la Brasov, pilotul maghiar fiind tradat de cutia de viteze in finalul intrecerii si a fost nevoit sa se multumeasca cu pozitia a treia, dupa ce s-a luptat de la egal la egal cu Delecour de la inceputul raliului. Problemele de transmisie si alegerea neadecvata a pneurilor l-au scos pe maghiar din ritm pe final si acesta s-a declarat multumit doar sa ajunga la final.

 

Edwin Keleti a castigat clasa 3, incheind cursa pe pozitia a patra la general, in fata lui Simone Tempestini. George Grigorescu este al doilea la clasa masinilor de “super-productie”, in timp ce brasoveanul Istvan Soos rateaza o clasare excelenta, din cauza unei penalizari de un minut si 50 de secunde, primite dupa ce masina sa a refuzat sa porneasca la prima ora a diminetii. Astfel, el cade de pe cinci pana pe noua, pierzand si locul secund al clasei 3.

Alex Filip 2013

Alex Filip a castigat cu un avans considerabil intrecerea rezervata masinilor cu tractiune pe doua roti, insa a avut si el emotii pe parcursul zilei. Si Alex a pierdut mult timp pe speciala Babarunca, fiind depasit de sibianul Sebastian Barbu, care a reusit atunci un rezultat de senzatie, fiind al treilea in clasamentul general al probei. El nu a mai reusit apoi sa tina piept masinilor mai puternice ale adversarilor de la clasa 5 si a cazut in afara podiumului pana la final. Adrian Raspopa a fost al doilea, urmat la doar 2.2 secunde de Bogdan Barbu. Am inceput sezonul cu telul de a repeta performantele din 2012. Conditiile de concurs au fost extrem de dure, drumul avand foarte multe variatii de aderenta, iar in masina noastra temperatura maxima inregistrata a fost de 10 grade. Inca de la inceput am mizat pe cartea atacului, asa incat am facut o cursa cu un ritm ridicat si am reusit sa obtinem al treilea timp la general pe ultima speciala, Poiana la vale, in fata a sute de spectatori. As vrea sa-l felicit si pe Sebi Barbu, care a avut un ritm remarcabil pe PS5, si, in egala masura, marturisesc ca regret absenta din competitie a lui Vlad Cosma, care ar fi conferit un plus de spectacol luptei pentru primul loc in intrecerea masinilor cu doua roti motice. Am pornit Campionatul cu un rezultat foarte bun care ne motiveaza si ne da optimism pentru urmatoarea etapa – Timis Rally, pe care o vom aborda cu gandul de a ne continua parcursul in acelasi ritm, a declarat Alex Filip.

 

Raul Badiu a avut o evolutie fara cusur la Cupa Dacia, unde a obtinut o victorie categorica. Tanarul pilot sibian a reusit o surpriza de proportii in PS5, cand a semnat al cincilea timp, luand startul dupa ce conditiile se imbunatatisera. El a avut un avans de 1’21” in fata urmatorului clasat in intrecerea monomarca, Florin Tincescu. Inca de la inceputul raliului, echipajul Florinel Tincescu/Iulian Nicolaescu a fost implicat in lupta pentru un loc pe podium la Cupa Dacia. Dupa prima zi a raliului, echipajul Napoca Rally Academy era pe locul secund, pozitie pe care a pastrat-o pana la final. „Sunt bucuros ca am reusit sa ne atingem obiectivul, acela de a aduce masina in parcul de service de final, intr-un raliu atat de greu. Am trecut prin cateva momente dificile dar am ajuns la final si deja ne gandim la urmatoarea etapa, cea de la Timisoara, unde ne-am propus sa castigam”, a spus Florinel Tincescu.

_DSC7500

ESD Rally Team castiga prima runda in intrecerea echipelor, in fata celor de la BCR Leasing si Napoca Rally Academy. Pentru echipa clujeana Danny Ungur a fost din nou pilonul principal, aducand puntaj maxim, cu victoria la clasa 11, in ciuda unor probleme in PS5, unde a pierdut peste 4 minute. “Frig, zapada, gheata, viscol, vant, grindina, lapovita, bruma,chiciura,ud,umed. Asta am gasit la prima etapa a sezonului si tocmai de aceea punctele obtinute aici sunt cu atat mai importante. A fost un raliu in care la inceputul zilei secunde am avut si probleme tehnice cu pompa si filtrul de benzina, dar spre norocul nostru problema s-a rezolvat in primul parc de service si am reusit sa recuperam timpul pierdut. Ne-am gasit ritmul repede cu masina si asta ne bucura si ne face increzatori pentru ceea ce ne-am propus in acest an”, a spus Daniel Ungur.

 

Ziua1SuperRally Final2RM FinalCl2 FinalCl3 FinalCl5 FinalCl6 FinalCl9 FinalCl11 FinalCl12 FinalDacia FinalDaciaDeb FinalDeb FinalEchipe FinalFIA FinalJr

One thought on “Francois Delecour invingator la Brasov”

Comments are closed.