Raliul Iasului Dunlop cinsteste memoria unui urias pilot roman: Ludovic Balint


Editia 2013 a Raliului Iasului DUNLOP este una cu adevarat speciala. Multe evenimente in premiera pentru Campionatul National de Raliuri DUNLOP au facut si vor face deliciul miilor de spectatori din Moldova si din toata tara care vor dori sa asiste la intrecerea celor mai buni piloti din Romania. Unul dintre evenimentele de suflet pentru organizatorii Raliului Iasului DUNLOP este acordarea “trofeului Ludovic Balint” pentru cel mai bun timp scos de un pilot pe Proba Speciala Cioca Boca. “Este momentul, credem noi, sa ne reamintim de cei mai mari piloti ai Rom~niei, campioni nationali de automobilism si mari maestri ai sportului. Acesti mari campioni au fost dati uitarii mult prea usor de societatea noastra de astazi, iar noi, la Iasi, dorim sa le cinstim numele si memoria asa cum se cuvine”, a declarat Lucian Filip, director de organizare la Raliul Iasului Dunlop.

 Ludovic Balint

Ludovic Balint s-a nascut pe 2 februarie 1948 la Brasov si a debutat in lumea curselor auto la numai 17 ani, mai exact in 02 mai 1975, in rol de navigator la Raliul Tineretului de la Brasov.

 

1975 este anul in care isi face debutul si in Campionatul National de Raliuri, acolo unde obtine titlul de Vicecampion National la Clasa Dacia 1300, grupa 1. In anul urmator, Loti avea sa obtina primul titlu de Campion National la Viteza pe Circuit, isprava pe care avea sa o repete in anii 1977 si 1978, ani in care obtine titlul si in Campionatul National de Viteza in Coasta.

 

1980 este anul in care brasoveanul isi face transferul la echipa Dacia, una din cele mai inalte nazuinte pe care le putea avea un pilot la vremea aceea. Incet-incet vine specializarea pe domeniul raliurilor si, alaturi de Constantin Zarnescu, obtine sase titluri de Campion National Absolut de Raliuri in anii 1981, 1982 apoi in 1986 si 1987 urmand sa revina in 1989 si 1991.

 

Ultimul titlu de Campion National de Raliuri avea sa fie castigat alaturi de Gabi Stroescu in anul 1993. In aceasta perioada a castigat si patru titluri de campion national cu echipa Dacia. Ludovic Balint a fost desemnat de revista Auto Top in anul 1993 ca fiind cel mai bun automobilist al anilor 1978-1993, conform clasamentelor intocmite la acea vreme de Federatia Romana de Automobilism si Karting.

 

O alta distinctie care a aratat importanta pe care Loti Balint a avut-o pentru automobilismul romanesc a fost aceea de a-i fi fost conferit titlul de Maestru al Sportului in anul 1979, fiind de altfel declarat cel mai bun automobilist al Romaniei în anii 1984, 1987, 1989, 1991 si 1993. De departe, cea mai interesanta apreciere de care s-a bucurat Loti a fost aceea in care despre el se spunea ca era singurul pilot din lume care reusea sa faca din Dacia o Lancia.

 

Ludovic Balint si-a pierdut viata intr-un stupid accident de circulatie. Accidentul s-a petrecut in data de 01 februarie 1994 cu numai o zi inainte de a implini varsta de 46 de ani, Dumnezeu luand parca hotararea sa il duca in cursa vietii lui dupa 150 de zile de coma profunda, in data de 22 iulie 1994.  Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile care se pot spune despre Ludovic Balint, primul pilot care a dominat raliurile din tara noastra in anii ‘80 si care a fost socotit drept unul dintre cei mai buni (daca nu cel mai bun) pilot roman din istorie. 

 

Raliul Iasului este a opta etapa a Campionatului National de Raliuri DUNLOP, organizat de Federatia Romana de Automobilism Sportiv si se va disputa la Iasi, in perioada 3-5 octombrie 2013. Masina oficiala a Raliului Iasului este FORD.

Comentarii

comentarii

4 thoughts on “Raliul Iasului Dunlop cinsteste memoria unui urias pilot roman: Ludovic Balint”

  1. Bravo, Lulu, Loţi merită din plin să fie reamintit celor mai tineri piloţi şi celorlalţi …………..

  2. L-am cunoscut,era un om deosebit si un pilot de exceptie,inca nu-l poate concura nimeni.Avea o deviza:ori la bal ori la spital.

  3. Respect pentru marele pilot dar am, totusi, o intrebare: 1948 + 17 = 1975???? La ce varsta si in ce an a debutat, totusi, Loti Balint? Aceeasi greseala o observ si aici http://autoturism.rdslink.ro/ist.htm si aici http://bloganul.blogspot.ro/2011/03/portret-ludov… sau aritmetica mea nu e buna????? E un text si o informatie/afirmatie total neconcordanta din punctul de vedere al calcului aritmetic. E un jurnalism gen "copy/paste" fara a specifica sursa. Deci?

Comments are closed.