Vali Porcisteanu a castigat Raliul Iasului 2019

Dupa doua zile incredibile, in care numarul de abandonuri a fost mai mare ca niciodata, Vali Porcisteanu si-a implinit visul: a castigat, pentru prima data in cariera Raliul Iasului, a sasea etapa a Campionatului National de Raliuri DUNLOP, organizat de Federatia Romana de Automobilism Sportiv.

Prima zi a fost una cu adevarat nebuna, cu multe rasturnari de situatie si cu multe surprize! Cu trei victorii in ultimii patru ani la Iasi, Simone Tempestini (la volanul masinii sale Hyundai i20 R5) a inceput excelent si la aceasta ediție. Dupa Proba Speciala numarul 2, clujeanul avea deja un avantaj de 44,9 secunde in fața lui Adrian Raspopa (Skoda Fabia R5). In plus, câstigatorul Raliului Sibiului, Sebastian Barbu (Skoda Fabia R5) isi anunțase deja abandonul din cauza unor probleme tehnice, iesind astfel din calculele pentru prima poziție in clasamentul general. Lovitura de teatru avea sa se produca insa in cea de-a treia proba speciala de la Iasi. Campionul en-titre a pierdut o roata dupa ce masina sa de concurs a lovit un cap de pod, si a fost nevoit sa abandoneze pentru a doua etapa consecutiva. Mai mult decat atat, imediat dupa abandonul lui Tempestini, pe lista l-a urmat si Adrian Raspopa. Acesta a iesit in decor in proba Madârjac, masina de concurs ramânând suspendata pe un mal intr-o zona fara spectatori, astfel ca a fost nevoie de interventia oficiala.

 

Si asa am ajuns la finalul primei zile de la Raliul Iasului! Prima zi nu se putea incheia fara cea mai frumoasa etapa de strada dintr-un raliu romanesc – SuperSpeciala de la Rapa Galbena. Aproximativ 17.000 de ieseni au asistat vineri seara la spectacolul oferit de cei mai buni piloti ai Romaniei. La finalul primei zile, Vali Porcisteanu era lider in clasamentul Raliului Iasului.

 

Sambata, Simone Tempestini s-a intors prin regula de super rally si a castigat toate cele cinci probe speciale, dar nimeni nu i-a mai putut fura marea victorie lui Vali Porcisteanu, care nu a fortat si a facut o cursa de siguranta. Pilotul de la DTO Rally Team a profitat rand pe rand de abandonurile celor care se aflau inaintea sa si a reusit sa isi consolideze pozitia de lider pana la finalul raliului, in timp ce Bogdan Marisca a fost nevoit sa se declare invins din probeleme tehnice in proba speciala numarul 7.

 

Cu trei victorii pe probele speciale, Porcisteanu a fost mai rapid cu 01:25,2 fata de Dan Girtofan, care a incheiat al doilea. Girtofan a bifat astfel al 10-lea podium consecutiv in competitiile interne. Al treilea timp al Raliului Iasului a fost inregistrat de Catalin Grigoriu. Este primul podium la general din cariera bacauanului, care isi facea debutul ca pilot in CNRD chiar la Iasi, in urma cu 4 ani. Cele trei echipaje au fost premiate in fata primariei municipiului Iasi, de primarul Mihai Chirica si de managerul Raliului Iasului, Dan Codreanu. La festivitate au participat foarte multi copii, care au avut posibilitatea sa vada cum arata in realitate o masina de raliu, dar si sa se pozeze cu cei mai buni piloti din Romania.

 

Revenit sambata prin regula super rally, Simone Tempestini nu a mai avut nicio sansa in clasamentul general, insa a fost declarat castigatorul zilei, impunandu-se in toate cele 5 probe, la care se adauga si bonusul din power stage. Top 10 general de la Iasi a fost unul plin de surprize. Cei care au punctat sunt, in ordinea din clasament, Zoltan Juhos (Skoda Fabia R5), Paul Ciubotariu (Subaru Impreza), Calin Bucur (Mitsubishi Evo 9), Mihnea Muresan (Peugeot 208 R2), Adrian Teslovan (Citroen DS3 R3T), Eugen Caragui (Peugeot 208 R2) si Norbert Maior (Peugeot 106).

 

Confruntarile decisive pentru titlul absolut dintre Vali Porcisteanu, Dan Girtofan si Simone Tempestini se vor da la Transilvania Rally (27-28 septembrie) si la Raliul Brasovului (18-19 Inaintea ultimelor doua etape, Porcisteanu a strans 193,4 puncte, in timp ce Girtofan, aflat pe pozitia secunda, are 191, iar pe 3 se afla Tempestini cu 148,2 puncte. Conform Federatiei Romane de Automobilism Sportiv, clasamentul final se realizeaza pe sistemul N-2, unde N este numarul total de etape.

 

Clasamente-finale-Iasi

Clasament-echipe-Final-Iasi

 

Sambata seara, in centrul Iasului, pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfanta, in prezenta primarului Mihai Chirica, a avut loc o festivitate de premiere spectaculoasa, la care au participt foarte multi spectatori.

 

Iata principalele reactii dupa Raliul Iasului 2019

Vali Porcisteanu, castigator Raliul Iasului: „Ne bucuram ca am ajuns cu bine aici la finish. Un raliu terminat, un raliu castigat. Ne-am fi dorit sa mergem mult mai tare, dar am fost prima masina de pe traseu si a trebuit sa fim foarte atenti, sa avem un ritm mai atent pentru ca alunecam. Superspeciala de la Rapa Galbena ne-a incantat foarte tare, a fost foarte multa lume si asta ne place. A fost un raliu lung, greu, o cursa foarte tacticizata. Am spart ghinionul si am castigat si noi in sfarsit la Iasi. Mai sunt doua etape importante, lupta se va da cu siguranta pana in ultima etapa. Felicitari organizatorilor pentru efortul facut ca Iasul sa gazduiasca in continuare o etapa de raliu

 

Dan Gartofan, locul 2 la Raliul Iasului: „Este un raliu care noua ne prieste. Nu a fost chiar un ritm multumitor pentru noi. Am vazut ca pierdem contactul cu cei mai rapizi din fata si am zis ca trebuie sa terminam cursa si sa luam cat mai multe puncte. Pentru noi cel mai important este campionatul national. Este un sezon lung in care pot aparea surprize. Ne dorim sa terminam cu bine, suntem integralisti in acest sezon, in care ne-am clasat pe podium la fiecare etapa la care am participat, inclusiv in etapele din strainatate. Mi-as fi dorit sa avem un ritm mai bun, dar nu e chiar rau pentru un pilot apropiat de jumatate de secol de viata. Felicitari organizatorilor, au facut o treaba excelenta si felicitari domnului primar Chirica pentru implicare. Sper ca si la anul sa ne intampine la Raliul Iasului, in aceeasi functie

 

Catalin Grigoriu, locul 3 la Raliul Iasului:Nu voi uita niciodata aceasta etapa. Organizarea Raliului a fost impecabila. Iasul merita sa fie premiat ca cel mai bine organizat raliu din Romania. Ma bucur enorm pentru aceasta victorie, locul 3 la general. Am si plans vreo 10 minute, de fericire si de descarcare de adrenalina. Imi pare rau pentru colegii mei mai buni ca mine, care au abandonat. Eu nu sunt un pilot de podium, eu sunt de primii 10. Oricum aceasta performanta ma motiveaza si pentru urmatoarele etape”.

 

Dan Codreanu, manager Raliul Iasului:Un raliu greu, cu peripetii. Prima zi a fost foarte grea din punct de vedere al organizatorului. A trebuit sa ne miscam foarte repede pentru ca au fost nu mai putin de 19 incidente de cursa. Le-am solutionat pe toate cu bine. A doua zi au fost mai putine incidente, dar unul a fost cu masina organizatorului. Un oficial FRAS a gresit trasa si a intrat in padure. Ne-am descurcat bine si in acest an. Eu zic ca la anul va fi si mai bine. Suntem pregatiti sa organizam si o etapa de ERC la Iasi, numai sa avem bugetul aprobat. Multumim tuturor celor care ne-au ajutat, institutiilor din Iasi, volutntarilor si iubitorilor de motorsport din Iasi

 

Mihai Chirica, primarul Iasului:A fost un raliu cu multi spectatori. Cred ca usor-usor batem recordul de prezenta la Superspeciala de la Iasi. Suntem fericiti ca toata lumea este sanatoasa. Tabla se indreapta, masinile se repara, important este ca pilotii sunt sanatosi. O etapa de raliu organizata la Iasi ne aduce foarte multa imagine. Toti cei care au fost aici vin de peste tot din tara, au fost aproape 80 de echipaje la start si vor vorbi foarte frumos despre orasul nostru. In al doilea rand, a fost si un cadou pentru copii, la final de vacanta. Cei mici au fost cei mai incantati sa vada live Superspeciala de la Rapa Galbena, sa se urce in masinile de curse, sa-si faca poze cu pilotii. In al treilea rand, este vorba despre traditie. Sa continuam traditia, ca la Iasi, al doilea oras al tarii, sa organizam anual competitii de motorsport. Speram cat de repede sa putem aduce la Iasi o etapa de cupa europeana. Totul va depinde de obervatorul FIA. Speram sa-l convingem la anul ca putem organiza imediat o etapa la Iasi. Asta ar presupune insa bugete mai mari, dar noi suntem pregatiti.