Leclerc a castigat Marele Premiu al Italiei

Pilotul Ferrari, Charles Leclerc a obținut a doua sa victorie consecutivă după ce a pornit din pole-position, având o strategie cu o singură oprire, soft-hard: singurul pilot din cursă care a avut această selecție. Pilotul monegasc, care aduce astfel prima victorie de casă pentru Ferrari din 2010, a trebuit să facă față presiunii permanente exercitate de piloții Mercedes care au optat pentru o strategie soft-medium, și care au încheiat în spatele său pe locurile doi și trei.

Formel 1 – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Großer Preis von Italien 2019. Lewis Hamilton Valtteri Bottas
Formula One – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Italian GP 2019. Lewis Hamilton Valtteri Bottas

Momentele cheie

  • Lewis Hamilton și Mercedes au încercat un „undercut” la Leclerc oprind cu un tur înaintea acestuia și schimbând pe medium. Oricum, ritmul lui Leclerc a fost sufficient de bun pentru a ieși în fața lui Hamilton după ce a făcut singura sa oprire pentru a schimba pe hard. Ulterior și-a apărat poziția până la final.
  • Cel mai rapid tur al cursei a fost realizat de Lewis Hamilton, care a făcut o a doua oprire târzie pentru soft, în timp ce coechipierul său Valtteri Bottas a continuat să-l urmărească pe Leclerc.
  • Condițiile au rămas uscate după ploaie de peste noapte, temperaturile la nivelul aerului și pistei fiind de 21 și respectiv 35 de grade.
  • Mulți dintre piloții funtași afectați de penalizările în locuri pe grilă, au ales pneurile medium pentru start. Unul dintre ei a fost Max Verstappen de la Red Bull, care a pornit ultimul dar a încheiat pe opt, în ciuda a două opriri.  În fața sa pe șapte a încheiat pilotul Racing Point, Sergio Perez, care a pornit al 18-lea după schimbarea motorului.

 

Cum au performat pneurile 

  • HARD C2: Utilizat de ambii piloți Ferrari, a fost pus în evidență de Leclerc care a beneficiat de anduranța și consistența lor pentru a câștiga cursa în ciuda unei presiuni imense.
  • MEDIUM C3: Folosit de piloții care au avut penalizări, dar și de cei clasați de la poziția 14 în jos, pentru start.
  • SOFT C4: Utilizat de prima jumătate a grilei, strategia soft-medium fiind considerată ca fiind cea mai rapidă. De-a lungul cursei, toți piloții, cu excepția lui Norris și Russell l-au utilizat.

 

MARIO ISOLA – HEAD OF F1 AND CAR RACING: „În condiții de vreme bună, majoritatea piloților au putut merge pe strategia prognozată cu o singură oprire, lupta principal pentru cea mai mare parte a cursei fiind între strategia soft-hard a lui Ferrari și Leclerc contra strategiei soft-medium „undercut” a lui Mercedes și Lewis Hamilton. Ambii piloți au furnizat o dispută excelentă până la final, Valtteri Bottas alăturându-se și el. Am văzut câtea stinturi impresionante chiar și cu pneurile soft, câțiva piloți păstrând setul original de soft până spre a doua parte a cursei; ajutat de asemenea de o serie de safety-car-uri virtual. Felicitări lui Charles Leclerc și Ferrari pentru o memorabilă victorie de casă precum și lui Renault pentru că a reușit să vină cu două mașini în top 5, fără a mai menționa cel mai bun rezultat obținut de Antonio Giovinazzi pentru Alfa Romeo.”