Daniel Ricciardo a câștigat Grand Prix-ul Italiei

Pilotul McLaren, Daniel Ricciardo a câștigat dramaticul Grand Prix al Italiei în fața coechipierului său Lando Norris, într-o cursă caracterizată de coliziunea dintre pretendenții la titlu Max Verstappen (Red Bull) și Lewis Hamilton (Mercedes) în turul 26, care a fost urmată de o perioadă lungă de safety car.

@mclaren

Ambele McLaren au utilizat aceeași strategie, oprind o singură dată când au trecut de pe P Zero Galben medium C3 pe P Zero Alb hard C2. Aceasta a fost cea mai populară strategie utilizată de-a lungul cursei.

Cel mai bine clasat pilot care a utilizat o strategie alternativă a fost pilotul Mercedes, Valtteri Bottas, care a pornit de pe ultima poziție ca urmare a schimbării motorului (în ciuda faptului că a obținut pole-position în calificările de vineri) și care a efectuat un prim stint pe pneuri hard înainte de a schimba pe mai rapidele medium aproape de finalul cursei. Fiind singurul pilot clasat în top 10 care a utilizat pneurile medium în finalul cursei, el a putut beneficia de avantajul vitezei, încheind în final pe trei. Hamilton a avut o strategie similară, înainte de retragerea prematură.

Formatul cu calificări sprint din Italia a făcut ca piloții să poată alege liber pneurile de start. Toți piloții au ales C3 medium, în afară de Mercedes, Robert Kubica de la Alfa Romeo și Pierre Gasly de la Alpha Tauri, care au decis să ia startul pe hard C2.

Vremea a fost caldă de-a lungul celor 53 de tururi ale Marelui Premiu al Italiei, cu temperaturi ambientale în jurul a 30 de grade și temperaturi ale asfaltului de peste 40 de grade, practic până la finalul cursei.

MARIO ISOLA – HEAD OF F1 AND CAR RACING „Ambii piloți McLaren au avut aceeași strategie medium-hard care a fost adoptată și de majoritatea plutonului, dar Valtteri Bottas și Mercedes au demonstrat ce se putea face și cu o strategie opusă. Performanța pneurilor hard a fost subliniată de faptul că Daniel Ricciardo a reușit cel mai bun timp în ultimul tur, gestionând perfect cursa după restart. Vremea caldă de azi a favorizat compozițiile medium și hard, ambele arătând o degradare minimală, în tip ce la celălalt capăt al spectrului, a fost prea cald pentru ca softul să-și poată pune în valoare avantajul vitezei.”