Echipele de Formula 1 au testat pneurile PIRELLI in conditii mixte

După ce au parcurs peste 18.000 de kilometri de teste în cele patru zile petrecute pe Circuit de Catalunya,  în apropiere de Barcelona, cele 12 echipe din Formula 1 au reuşit să strângă informaţii vitale despre pneurile Pirelli PZero care vor fi folosite în acest sezon.

Circuitul de lângă Barcelona este folosit frecvent pentru teste, datorită climatului cald pe tot parcursul anului. Acum, însă, temperaturile au fost scăzute pe toată perioada testului, de luni până vineri, iar ploaia care a căzut în fiecare noapte a făcut ca sesiunile de dimineaţă să se desfăşoare pe pista udă. În aceste condiţii, a fost extrem de dificil ca pe circuit să se formeze un strat de cauciuc pentru o aderenţă bună.

Chiar dacă vremea nu a fost una reprezentativă pentru acest sezon din Formula 1, condiţiile meteorologice de la Barcelona au permis echipelor să testeze o gamă variată de pneuri Pirelli: supersoft, soft, medium şi hard pentru asfalt uscat, precum şi pneurile intermediare, pe care trei echipe le-au folosit pentru sesiuni de peste 40 de tururi. Pirelli a adus la Barcelona evoluţii ale pneurilor cu compoziţie supersoft şi soft, aşa cum era prevăzut în programul de dezvoltare, înaintea primului Grand Prix al sezonului.

În total, fiecare echipă a avut la dispoziţie maximum 30 de seturi de anvelope de compoziţii diferite, pe care le-au nominalizat în prealabil pentru această sesiune de teste. Acest lucru înseamnă că au fost disponibile 360 de seturi de anvelope Pirelli PZero în Spania, ceea ce a permis fiecărei echipe să adune informaţii vitale pentru stabilirea strategiilor pentru fiecare cursă din actualul sezon.

După cele 11 zile oficiale de teste programate în acest an, echipele au înţeles mai multe despre caracteristicile pneurilor noastre, iar noi am adunat foarte multe informaţii despre comportamentul acestora pe circuit. Am observat că unele echipe au simulat condiţii de cursă şi au parcurs mai multe tururi unul după altul, încercând să găsească soluţii pe care le vor aplica cu siguranţă atunci când îşi vor stabili strategiile. Încă o dată, temperatura ambientală nu a fost cea la care ne-am aşteptat: am început la 6 grade Celsius dimineaţa, în timp ce toate cursele de anul acesta se vor desfăşura, probabil, la minimum 15 grade Celsius. Drept urmare, am descoperit unele caracteristici care nu s-au potrivit cu cele descoperite la testele desfăşurate la temperaturi mai ridicate. Unul dintre lucrurile cu care toată lumea a fost de acord este că pneurile vor fi în prim plan anul acesta, oferind oportunităţi noi pentru efectuarea depăşirilor, pe care, cred eu, toată lumea vrea să le vadă. Circuitul de la Barcelona solicită foarte mult pneul stânga faţă, în particular, deci sunt foarte mulţumit de faptul că pneurile noastre au rezistat acestor solicitări fără probleme”, a spus Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.

Ploaia din nopţile de vineri şi sâmbătă a permis echipelor prezente la Barcelona să testeze, în premieră ş pneurile intermediare, pe o distanţăai lungă iar aprecierile au fost pozitive î ceea ce priveşe rezistenţa şi adaptabilitatea lor în aceste condiţii. Pe măsură ce asfaltul s-a uscat, echipele au putut testa şi cum se comportă aceste anvelope într-un punct extrem de important: momentul în care timpii pe tur se pot îmbunătăţi dacă schimbi de pe pneuri intermediare pe slick-uri.

Sebastian Vettel, pilotul echipei Red Bull şi campion mondial en-titre, a fost cel mai rapid în primele două zile de teste, în timp ce Nico Rosberg (Mercedes) a fost cel mai rapid duminică, iar Felipe Massa (Ferrari) a stabilit cel mai bun timp luni, în ultima zi de teste. Brazilianul de la Ferrari a fost, cu timpul de 1 minut, 22 secunde şi 625 miimi, şi cel mai rapid pilot în ierarhia generală a sesiunii de teste de la Barcelona.

Vineri, în prima zi, cele 12 echipe au parcurs, în total, 851 de tururi, echivalentul a 3.961,40 kilometri. Sâmbătă s-au parcurs 1.121 de tururi,  adică alţi 5.218,25 kilometri. Duminică s-au parcurs 1.106 tururi, reprezentând 5.148,43 kilometri, iar în ultima zi încă 923 de tururi, adică 4.296,56 kilometri. În cele patru zile cu temperaturi cuprinse între 6 şi 19 grade Celsius, cele 12 echipe au parcurs, în total, 4.001 tururi, adică 18.624,65 kilometri de teste pe Circuit de Catalunya, cu pneuri Pirelli. La aceste cifre se adaugă şi cei 18.000 kilometri de teste private cu monospotul Toyota TF109, începând din august 2010, şi cei 25.437 kilometri de teste din acest an de la Valencia (10.865 km) şi Jerez (14.572). În plus, echipele au mai avut ocazia să parcurgă 11.000 kilometri în sesiunea de teste de după Marele Premiu de la Abu Dhabi, ultima cursă a sezonului 2010. Astfel, pneurile Pirelli PZero au parcurs până acum aproape 75.000 kilometri, echivalentul a aproximativ 250 de Grand Prix-uri de Formula 1.