Formula 1: teste cu piloţii tineri la Abu Dhabi

Marţi şi miercuri au avut loc pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi teste pentru piloţi tineri. La ultima apariţie cu pneuri Bridgestone, mai mulţi piloţi care provin din competiţii inferioare de monoposturi, urmăriţi şi selectionaţi  de conducătorii echipelor de Formula 1, s-au întrecut pe circuit cu speranţa unei viitoare participări în competiţia supremă.

Au fost prezenţi aproape toţi cîştigătorii de curse din GP2, Formula 2, Formula Renault 3.5, Formula 3, chiar şi GP3. Alături de piloţi deja foarte cunoscuţi ca Daniel Ricciardo (vicecampion FR3.5 şi pilot de rezervă Red Bull) sau Pastor Maldonado (campion GP2 şi aproape sigur pilot în F1) au participat la teste şi Paul di Resta sau  Gary Paffett (cu experienţă la cel mai înalt nivel) dar şi apariţii “exotice” ca indonezianul Ryo Haryanto (din GP3) sau primul bulgar care pilotează un monopost de Formula 1, Vladimir Arabadzhiev.

Prima zi a fost mai mult de acomodare a tinerilor piloţi cu maşinile (mult diferite de cele cu care erau obişnuiţi) şi cu circuitul, dar echipele au folosit ocazia şi pentru testarea unor soluţii care pot fi adoptate în sezonul viitor. A doua zi, tinerii piloţi au avut o libertate mai mare de acţiune şi au forţat obţinerea unor timpi competitivi. La urma urmei, a fost un fel de examinare pentru selectarea celor mai capabili, unii dintre aceşti tineri avînd şanse mari să fie prezenţi în viitor în Formula 1.

Timpii pe tur obţinuţi au fost foarte buni, mai buni decît cei realizaţi în weekendul cursei de către piloţii titulari! Trebuie ţinut cont însă de condiţiile mult îmbunătăţite ale pistei, altfel am ajunge la concluzii halucinante. Astfel, cel mai rapid a fost Daniel Ricciardo, care a avut un timp mai bun cu peste o secundă decît timpul de pole-position al campionului mondial Sebastian Vettel, în aceeaşi maşină Red Bull. De altfel, majoritatea tinerilor piloţi au avut timpi mai buni, pista fiind mult mai curată în comparaţie cu weekendul trecut, cînd la un moment dat a şi plouat.

Oricum, cîţiva dintre cei testaţi au ieşit în evidenţă: Daniel Ricciardo pe Red Bull, desigur, dar şi belgianul Jerome D’Ambrosio pe Renault, Sam Bird (cîştigător de cursa în GP2) pe Mercedes, pe lîngă nume deja cunoscute ca Jules Bianchi (cîştigător în GP2 şi pilot de teste pentru Ferrari) sau mexicanul Sergio Perez, deja sub contract ca pilot Sauber anul viitor.

Cu această ocazie, unele din echipele de Formula 1 şi-au ales probabil viitorii piloţi, multe dintre acestea avînd încă locuri libere pentru sezonul 2011.