Lewis Hamilton în pole position la Barcelona

Lewis Hamilton a obţinut pole-position pentru Marele Premiu al Spaniei la distanţă mare de al doilea clasat, surprinzătorul Pastor Maldonado pe un Williams.

 

Într-o sesiune cu multe surprize, Hamilton a fost cu o jumătate de secundă  mai rapid decît Maldonado, care a fost primul in Q2, şi a avut pole-position provizoriu, pentru o vreme.

 

Hamilton a fost singurul pilot care a ieşit de două ori în Q3, turul său iniţial fiind depăşit apoi de Fernando Alonso si incredibilul Maldonado. Dar Hamilton nu s-a mulţumit cu prima încercare şi a produs un tur excepţional şi al 150-lea pole pentru McLaren . Britanicul s-a oprit apoi pe turul de revenire, aparent din motive mecanice.

 

În spatele lui Maldonado, Alonso a reuşit să depăşească pe cei doi coechipieri de la Lotus,  Romain Grosjean şi Kimi Raikkonen, care s-au dovedit din nou extrem de competitivi.

 

Ambele Sauber-uri au intrat în Q3, cu Sergio Perez pe poziţia a şasea, dar Kamui Kobayashi va pleca al zecelea pentru că maşina sa s-a oprit pe drumul înapoi la boxe, la finalul Q2.

 

Nico Rosberg a fost şaptelea, în timp ce atît Sebastian Vettel (Red Bull) şi Michael Schumacher au ales să păstreze  pneurile şi nu au făcut nici un tur în Q3, calificîndu-se astfel al optulea şi al nouălea.

 

Surprize neplăcute au fost Jenson Button şi Mark Webber, care vor împărţi linia a şasea a grilei. A fost o zi proastă şi pentru Felipe Massa, pilotul Ferrari înregistrînd cea mai slabă clasare pe grilă din acest sezon – deja dezamăgitor – în spatele celor de la Force India şi Toro Rosso pe locul 17.

 

În timp ce Maldonado va lua startul din prima linie, coechipierul lui de la Williams Bruno Senna a tras prea tare, în eforturile sale de a ţine pasul şi a iesit în decor la finalul Q1 rămînînd pe locul 18.