O mie şi una de nopţi

 

E frumos la Abu Dhabi, în portul de yahturi Yas Marina. Hotelurile sînt spectaculoase, iluminatul e feeric, atmosfera e “glamour”, ce mai, un Monaco al şeicilor.

 

Există o singura problemă: cursele de Formula 1 sînt plicticoase. Nu se poate depăşi pe circuit, nici măcar “gadget-ul minune” DRS nu face mare lucru. Aşa cum a funcţionat ieri la penultimul Mare Premiu al sezonului, nu a putut rezolva problema depăşirilor, care anul trecut “i-a luat” titlul lui Alonso şi i l-a dat lui Vettel.

 

McLaren au realizat cei mai buni timpi în cele 3 antrenamente, şi de asemenea în primele două părţi ale şedinţei de calificări. Dar Sebastian Vettel avea alte planuri pentru Q3, şi i-a bătut din nou pe cei 2 englezi, obţinînd al 14-lea pole position din 2011 şi egalînd astfel încă un record. 

 

La start, Vettel a ţîşnit ca glonţul şi intrase linistit primul în virajul 1, iar noi ne pregăteam pentru încă un galop de sănătate al tînărului campion german. Norocul l-a părăsit însă pentru prima dată în acest sezon, o pană pe roata dreapta spate expediindu-l în decor şi eliminîndu-l din cursă. Drept urmare, ne-am pregătit atunci de o cursă palpitantă… dar care n-a fost să fie.

 

Alonso a trecut la start de Webber şi de Button, plecînd în urmărirea lui Hamilton, “moştenitorul” primului loc după abandonul lui Vettel. Din păcate, cu toate eforturile spaniolului, acesta nu a reuşit nici un moment să-l preseze pe Lewis, doar lupta dintre Webber şi Button fiind un pic mai animată.

 

In rest, a fost o cursă fără mari evenimente, în care s-au evidenţiat doar cîţiva piloţi: în primul rînd amicul nostru Kamui Kobayashi, ajuns în puncte după ce a plecat al 16-lea de pe grilă, şi cei doi de la Force India, care au fructificat rezultatul bun din calificări.

 

 

Lewis Hamilton obţine a treia victorie în sezon, descătuşîndu-se astfel după mai multe curse cu probleme.  Locul 2 al lui  Alonso îl menţine cu şanse în lupta cu Button pentru poziţia de “vice-campion”, o slabă consolare pentru spaniolul de la Ferrari, după un sezon în care nu a obţinut decît o victorie. Cursa de peste două săptămîni din Brazilia ( pe un circuit mult mai interesant decît cel din desert) va avea măcar această miză pusă în joc, alături de încercarea lui Vettel de a obţine încă o victorie într-un an de excepţie.