Spectacol exagerat?

Dacă Marele Premiu al Chinei fusese spectaculos, cifrele din Turcia sînt incredibile: s-a bătut recordul all-time la numărul de pit-stop-uri şi s-a egalat cel de depăşiri în cursă.

 

Dar asta e şi problema: în Turcia a fost prea mult. Depăşirile au fost prea uşoare. Din cauza DRS (eleronul spate reglabil), pilotul din faţă a fost victimă sigură, fără nici o şansă să se apere în faţa urmăritorului. Nu ne-am mai pus problema dacă îl depăşeste, ci doar cînd se va întîmpla. Diferenţa de viteză a fost uluitoare.

 

 

 

 

Pneurile care se degradează imediat au început să fie şi ele cam iritante. Pentru transmisia TV cred ca au devenit un coşmar, iar comentatorii nu mai pot ţine ritmul cu intrările la boxe. Au fost mai multe pit-stop-uri decît la o cursă care începe pe ploaie, devine uscată şi începe ploaia din nou. Prea mult, zic eu.

 

Poate e “de vină” şi configuraţia circuitului. Pe acelaşi traseu, în cursele de GP2 au fost foarte multe depăşiri, şi acolo nu e nici DRS şi nici KERS: deci se poate! Poate zona de activare a DRS a fost prea lungă, şi din cauza asta s-a ajuns la diferenţe mari de viteză între maşina atacată şi cea din spate. Degradarea rapidă a pneurilor oferă deja destule oportunităţi de depăşire, şi cursele rămîn incerte pînă la ultimele intrări la boxe, deci sînt spectaculoase.

 

Aşa a fost şi la Istanbul: clasamentul a fost în continuă schimbare, cu excepţia primului loc al lui Sebastian Vettel, în mod clar omul cursei. Fernando Alonso a făcut şi el o cursă excelentă, fiind singurul care s-a ţinut aproape de cele două Red Bull, şi cu puţin noroc ar fi putut să-l bată pe Webber. Prietenul nostru Kamui Kobayashi a venit de pe ultimul loc pe grila pînă în puncte, pe locul 10, în ciuda faptului că a avut un contact cu Toro Rosso-ul lui Buemi, care l-a privat de un loc şi mai bun. Schumacher a avut în schimb una din cele mai slabe curse de la revenire, terminînd pe un dezamăgitor loc 12, deşi plecase de pe 8.

 

In Turcia au fost prea multe lupte cu rezultat cunoscut dinainte. Pe de altă parte, urmează Barcelona, un circuit pe care în mod normal nu se poate depăşi, şi care a oferit curse plictisitoare în anii trecuţi. S-ar putea ca noile gadget-uri din acest sezon să salveze Marele Premiu al Spaniei de peste 2 săptămîni.

 

One thought on “Spectacol exagerat?”

Comments are closed.