Suzuka: Vettel cîştigă, 1-2 Red Bull

 

Cursa de la Suzuka nu a adus mari surprize în clasament, dar a fost mult mai disputată decît lasă  să se vadă rezultatul.

In calificări, desfăşurate duminică – după problemele cu ploaia de ieri – cele două monoposturi Red Bull au dominat autoritar, cu Sebastian Vettel în pole-position şi Webber al doilea. Surpriza a venit din partea lui Lewis Hamilton, care a scos imposibilul, după ce făcuse în total 6 tururi în acest weekend: pilotul McLaren a obţinut al 3-lea timp. Din păcate pentru el, schimbarea cutiei de viteze din ziua precedentă i-a atras o retrogradare cu 5 locuri pe grila de start. Kubica a mers din nou excelent şi a obţinut al patrulea timp, urmat de Alonso şi Button. In top 10 au mai intrat cei doi piloţi Mercedes GP, cu Rosberg al 7-lea şi “Schumi” al 10-lea, încadrîndu-i pe cei de la Williams, batrînul Barrichello pe 8, înaintea “juniorului” Nico Hulkenberg.

De remarcat performanţa lui Nick Heidfeld, la doar a doua cursă de la revenire, calificat pe locul 11, şi rezultatul slab al lui Felipe Massa, doar al 12-lea, brazilianul părînd uşor dezamăgit de felul în care s-a desfăşurat sezonul pentru el.

Nici nu incepuse bine cursa şi a avut loc un eveniment: Lucas di Grassi iese violent în decor în turul de formare, distrugînd monopostul Virgin, nemaiputînd lua startul.

Startul cursei a adus din nou accidente: Petrov (Renault) ia un start foarte bun dar îl agaţă pe Hulkenberg care plecase slab şi ambii termină cursa înainte de primul viraj, rusul izbind violent maşina de parapetul lateral. Tot la start, Massa are un moment dificil, intră pe iarba şi nu mai poate frîna pentru primul viraj, acroşîndu-l pe nefericitul Liuzzi (Force India). Cursa se termină pe loc pentru amîndoi.

Toate aceste maşini avariate au determinat bineînţeles iesirea Safety Car-ului pe pistă.

In turul 2, altă surpriză neplăcută pentru Renault: Kubica abandonează fără roata dreapta spate, aflîndu-se în acel moment pe locul 2, dupa ce îl depăşise pe Mark Webber la start. După aceasta, cursa s-a stabilizat, ordinea fiind Vettel, Webber, Alonso, Button, Hamilton (care a luat un start foarte bun de pe 8). In urma acestora (cei cinci protagonişti în lupta pentru titlu) venea Schumacher, urmat de Barrichello şi Heidfeld. Nico Rosberg a intrat la boxe şi a schimbat pneurile, retrogradînd pe 13. In continuare, cele doua Red Bull s-au distanţat de urmăritori, pînă la opririle pentru cauciucuri, cînd lider a devenit Jenson Button, plecat în cursă cu pneurile mai dure şi cu o strategie diferită. După intrările la boxe, Lewis Hamilton a declanşat un atac furibund asupra lui Alonso, pentru locul 4, dar ghinionul l-a lovit din nou, el pierzînd treapta a 3-a a cutiei de viteze, fiind pus în imposibilitatea de a menţine un ritm sustinut.

Button a intrat şi el la boxe în turul 40, revenind în spatele coechipierului, pe care l-a depăşit în momentul în care acesta a dat de probleme. Din acel moment, lupta la vîrf era terminată, cele 2 Red Bull făcînd o cursă de conservare a avantajului în faţa lui Alonso, cu cele doua McLaren prea distanţate pentru un eventual atac.

Suspense-ul cursei a fost menţinut de duelul dintre cele 2 Mercedes-uri, cu Schumacher care l-a presat continuu pe Rosberg în lupta pentru poziţia a 6-a. Ieşit de la boxe imediat în urma mai tînărului său coechipier, multiplul campion mondial a încercat depăşirea timp de mai multe tururi, pînă cînd Nico a iesit violent în decor dupa o problemă la o roată. Cu acest loc 6, a fost probabil cea mai bună cursă a lui “Schumi” de la revenire.

Dar cel mai captivant spectacol a fost din nou oferit de “my man” Kamui Kobayashi, care a plecat cu o strategie diferită, pe pneuri dure, a luat un start excelent şi a făcut mai multe depăşiri pe tot parcursul cursei, inclusiv asupra coechipierul Nick Heidfeld, puţin înainte de final. Japonezul s-a clasat pe un excelent loc 7, urmat de Heidfeld, cu Barrichello şi Sebastien Buemi închizînd top-ul primilor zece.

In clasamentul general, Webber continuă să conducă, cu un avantaj de 14 puncte în faţa lui Vettel si a lui Alonso, iar cei doi piloţi de la McLaren pierd teren, la 28, respectiv 31 de puncte de australianul de la Red Bull.